Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 12:01 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
:) мерси и аз мислех така но беше важно да го чуя и от теб .
според мен бентонита оголва малко ДОМАШНОТО вино и го прави по податливо на болести,още една причина да се сулфитира :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 12:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Напротив !!!бентонита има сериозна роля в това едно вино да е здраво!!!
Оголването също е преекспонирана работа...аз оголено вино не съм пил или получавал...пък дори и с 3 обработки с бентонит.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 17:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Бентонита не е ли минерал който се използва само за избистряне, и не влиза в никаква реакция с виното?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2013, 09:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Бентонитна глина или бентонит-хидратиран алуминиев силикат,съдържа не по-малко от 80% колоидално фракция-близък до състава на каолина,но се различава по свойството си да набъбва във вода и да се диспенсира в течността след което се пресича(флуконира) и образува плътна утайка.
Бентонита стабилизира вината срещу медно пресичане тъй като отстранява белтъчните в-ва,срещу железните пресичания действието му е нищожно ,тъй като желязото във виното се намира в състояние на комплексни йони с отрицателен заряд,какъвто носят и частиците на бентонита...А това е важно за стабилността на виното...Бързото падане на белтъчните остатъци също е от важно значение за стабилността на виното.
Бистрителите се делят на
1.Бистрители, които не влизат във взаимодействие със съставните в-ва на виното
-неорганични-каолин,бентонитни глини,кварцов (силициев)пясък,кизелгур,азбест,талк....
-органичен произход-книжна каша(целулоза)
По отношение на танина и отнемането му от виното бентонита няма това свойство поне конкретно спрямо танина-виж желатина е друга работа..
2..Бистрители ,които влизат във взаимодействие със съставните в-ва на виното
-от неорганичен произход са калиев фероцианид(жълта кръвна сол)аферин ...
-от органичен призход-желатин,рибен клей,яйчен белтък,мляко,казеин,кръв,албумин,бистрин,филтрагол...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2013, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
:2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима