Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2014, 20:18 
Offline

Регистриран на: 09 Сеп 2009, 19:41
Мнения: 12
Здравейте
Ще ми кажете ли кога мога да бутилирам виното от тази година 2013 горе долу от октомври ми е на тиха ферментация до сега
вече мога ли да го бутилирам
Благодаря предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2014, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2013, 21:31
Мнения: 144
Местожителство: Горно Кирково
toty88 написа:
Здравейте
Ще ми кажете ли кога мога да бутилирам виното от тази година 2013 горе долу от октомври ми е на тиха ферментация до сега
вече мога ли да го бутилирам
Благодаря предварително


Трябва да дадеш повече инфоормация за да може да ти помогнат колегите съфорумци!От какъв сорт грозде е виното?Колко време смяташ да отлежава?Бистрил ли си го и скакво?И т.н.

_________________
Ракия се пие: с вода,без вода,като вода и вместо вода.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2014, 08:17 
Offline

Регистриран на: 09 Сеп 2009, 19:41
Мнения: 12
ракията е от мерло и каберне и не съм е бистрил защото ми се струва бистра


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2014, 08:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
за вино ли говорим или за ракия?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2014, 15:43 
Offline

Регистриран на: 09 Сеп 2009, 19:41
Мнения: 12
за вино и не знам колко време ще ми седи в бутилките


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2015, 15:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Юни 2012, 00:25
Мнения: 5
за да бутилираш стабилизирано вино ти трябват бутилки и тапи. бутилките е добре да се измият, но като се налива виното гърлото да остане сухо. трябва да се предвиди разстояние мегду тапата и виното 1-1.5 см. взависимост колко ще го държиш избираш коркова тапа. агломерираните са между 10-15 ст.тапа, по дългите - на 4.5 см и 20 ст. те са за бутилиране до 2- 3 години. за да си сигурен че няма да оксидира, сложи по дълга тапа. ако виното ще се държи повече - 4-5 години, сложи тапа с два диска 1+1 за 25-35 ст. бройката, с тях може да държи и още толкова години, а за по дълго - натурална супер или екстра. те са по 50-70 ст. бройката, ако са по ниско качество са по 25-40 ст. тези тапи трябва да се с 4-5 мм по голям диаметър от този на бутилката и да се слагат с машина с челюсти. като се затворят бутилките трябва да стоян един ден прави и после може да се слагат легнали. ако се сложат легнали веднага , може да проникне вино между тапата и бутилката. тапите не се мокрят и не се запарват. цените на тапите са на фирма от Дупница, внасят ги от Португалия, инфо на http://corkst.dir.bg/_wm/gallery/?df=17&dflid=3 добре е да се знае, че виното за бутилиране трябва да е със стайна температура - около 20 градуса иначе може да тръгне нагоре и даже да избие, ако е студено или е малка камерата между него и тапата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2015, 00:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2014, 20:04
Мнения: 3
А какво ще кажете за пластмасовите тапи - тип тапа на Пещерска гроздова?
Аз си купих такива 50 бр. за 6 лв. и не виждам реална причина да не се използват, стига виното да е стабилизирано и да е в помещение със сравнително постоянна температура. При тях няма изсъхване или разваляне, дори не е необходимо бутилката да е в легнало положение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2015, 08:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Стават просто за съхранение на виното, но не и ако целта е стареене. То и винтовите капачки са доста прилагани, особено в Германия, но чарът на корка трудно може да се измести.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2015, 20:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2014, 20:04
Мнения: 3
А с какво коркът спомага за стареенето? Въобще спомага ли, или е само "красива опаковка"? Та нали целта му е да не допуска окисление, за разлика от дъба на бъчвата, където лекото и постоянно окисление е търсен ефект. И нали затова агломерираният корк е със срок 2-3 години - защото няма необходимата плътност за изолиране на виното от кислорода, за разлика от натуралния корк.
Разбира се нямам, по-точно не съм намерил окончателен отговор на този въпрос, затова питам.
Наскоро гледах в нета как винарите от Бордо експериментират с винтови капачки от доста години, но не ги пускат на пазара, а само за експеримента пробват как едно и също вино старее с корк и винтова капачка. Коментарите им бяха, че засега няма осезаема разлика, но техните клиенти искат вино с коркова тапа - т.е. просто човешка суета.

Затова си мисля, че с тези пластмасовите спокойно може да си старее, без да се притесняваш за температура, влажност и т.н., дали коркът ще изсъхне или ще хване мухъл. Така си мисля де.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2015, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Ами нека да видим какво гледаш в нет-а? Току виж открием истината ;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2016, 08:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Юни 2012, 00:25
Мнения: 5
пластмасовите тапи за Пещерска ракия не стават за затваряне на вино за съхранение повече от няколко дена и то ако не е топло времето. те са твърди, не уплътняват добре и са подходящи само за бутилки дето малко им варира гърлото за затваряне на ракия, а българските бутилки не винаги са такива. да се дава такъв съвет значи да си хариже някой виното. само корковата тапа със своята еластичност може да обере неравностите по гърлото което ту е цилиндър, ту нормален или обърнат конус и често има два ръба от двете части на матрицата, които няма как да се оберат. корковата тапа нормално се свива 4-5 мм. и тези милиметри се наместват където трябва и по добър начин не е измислен, но дай Боже, българин да го измисли


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2016, 00:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
Привет, кажете пример за % разтвор на серниста к-на или кмбс.

Става въпрос за изплакване на шишетата и тапите преди бутилиране.

_________________
batence81 написа:
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2016, 09:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
3% на серниста.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2016, 16:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Да попитам за мнения относно стария "дядов" метод за бирени капачки и парафин?

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2016, 22:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Ми дядов...колко да стоят така затворени?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима