Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Поне до 3 години държат. За повече не мога да кажа, че няма база за сравнение :)

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 12:13 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Чудесно,заливайте и с олио.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 13:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Хм, въпроса го поставих за хора с мнение. Но за да имаш мнение предполагам, че трябва да имаш и известен опит. Ако с подобен начин на затваряне нямаш такъв, май е редно да се въздържаш от такива...

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 14:41 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Достатъчно са ми минали през ръцете и знам какво става с капачките след има няма година за да кажа,че за вино подобен род затваряне е крайно неподходящ.
Преди се е правило от къде немотия и мизерия,къде от мързел и незнание...Въпроса е сега защо да се прави?
Имаш ли мнение,или трябва да си правил за да имаш такова?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 15:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Бяха ми останали две бутилки на 3 години и не беше мръднало. Иначе повече от година рядко се задържат при мен и не е имало проблеми.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2016, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Korchagin написа:
А какво ще кажете за пластмасовите тапи - тип тапа на Пещерска гроздова?

petar12 написа:
пластмасовите тапи за Пещерска ракия не стават за затваряне на вино за съхранение повече от няколко дена и то ако не е топло времето. те са твърди, не уплътняват добре и са подходящи само за бутилки дето малко им варира гърлото за затваряне на ракия

Тапите от пещерска, ако се прилагат към други бутилки не е ясно какво ще излезне.
Обаче вчера ги позагледах и се зачудих, дали самите бутилки от пещерската с тапите си не биха могли да се използват за вино. Тапите на бутилките от преди няколко години не опират до ръба, но тези сегашните прилепват до ръба. Напълних с вода и двата вида пещерска, за мое учудване дори и тези от преди години не течаха.
Общо взето тези от пещерската, ако се минат и с парафин за всеки случай е твърде вероятно да са подходящи за съхранение на вино.
А сега се мъча с кайлъшката. Като паднат топчетата вътре е голяма мъка после да се извадят. От 6 успях да извадя 2 :(

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2016, 16:07 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Аз ползвам метода със затварянето в бирени и винени бутилки с бирени капачки. Ако стои на студено, в хладилник, до година няма проблем. Абсолютно никакво разваляне не се наблюдава. За повече не знам, изпива се.

Честно казано нямам нито пари за машинки, нито нерви, да затварям бутилките по технологията. Пък и е все едно, щом не се разваля. Пробвал съм с бяло вино димят и мускат както собствено производство така и от избата във Владиславово, Варна.

Прикачени файлове:
PICT0102.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2016, 23:01 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
щом имаш достатъчно хладилници..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2016, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Явно не ги минаваш с парафин и това е причината да ги държиш в хладилника.
Минеш ли ги веднъж с парафин държат доста - както съм посочил по-горе за повече от 3 години не мога да кажа, защото последната бутилка я отворих преди няколко месеца и беше на 3 години. :) с винтови не съм пробвал

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2016, 12:04 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
В този хладилник по принцип на 2 реда зареждам бутилки, към 30-40 литра се събира. Ако слагам дамаджани и повече. Ама това е само което ще стои месеци, останалото отдавна е изпито. А зима/пролет/есен изобщо не трябва хладилник, студена стая или маза върши работа. Повечето бутилки всъщност бяха в стаята, но вече се изпиха.

След пролетта у нас да се смята, че ще е останало вино, си е чиста проба наивен оптимизъм.

Минавах предни години с парафин и все същия резултат - виното не се разваля. Муската не само че не се окислява, ами като го отворя трябва да глътне въздух за да се усили аромата.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2016, 01:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Аз пък ще си бутилирам винцето и ракийката в тези шишенца ;)
Взех си две от тук:
http://olx.bg/ad/damadzhani-ID3Z2f2.html#94d54b2506
Идеално паснаха в пластмасовите кошове с които пренасят галоните с минерална вода.
Изображение

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2016, 16:50 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Концентрат в бутилки с винт и парафин отгоре - за сега е на 15 години не е мръднал. Пробвано!!

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2016, 09:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
И без да си ги минал с парафин ще държат не 15, а 115 :) с виното обаче не е същото.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 10:20 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Тази машинка за поставяне на тапи е супер...за домашно ползване.
http://olx.bg/ad/profesionalen-tirbusho ... 0eb6cec0bf

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 17:24 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Ако нямат парафин, през винтовите капачки се изпаряват дестилатите изпробвано. Колкото и да е добра една винтова капачка след време пропуска...

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима