Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 23:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Бе пишем тук за някакви примитивни и ненужни "методи"...щот за другите трябва да се даде лев два.Ползвани бирени капачки,бутилки от олио,стари бутилки с винтови капачки...сори ама това са мизерии...явни.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016, 08:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Извинявай, но малко си грешка, за теб явно доста неща са "мизерии". Има ли значение по какъв начин ще затвориш бутилките, стига този начин да върши работа?
beff имам бутилки на 7 години затворени с винтови без парафин. Честно казано не съм им обръщал внимание, освен това което се забелязва, а именно: През зимата, когато е по-студено ракията в бутилките намалява до сантиметър, ксойто през лятото се връща. Ще им хвърля един поглед и ще ти кажа дали наистина има някаква видима разлика в количеството.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016, 09:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Разбира се ,че има значение как ще ги затвориш и с какво и как ще изглеждат.Клошарските истории не са ми по вкуса.
Това с намаляването и увеличаването на обема няма как да стане.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016, 11:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
т.е. от разликите в температурата обема на течноста не се променя?

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016, 11:44 
Online
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Всеки, който е учил физика, знае за какво става въпрос, напомням че темата е "Бутилиране на вино" :)

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
beff написа:
Ако нямат парафин, през винтовите капачки се изпаряват дестилатите изпробвано.

Първо жив и здрав да си, че ме накара да им хвърля поглед, не съм ги виждал от години :) Оказа се че е и така и не е точно така.От 11 бутилки видимо в една която е литър са се изпарили малко под 50 мл (това на 7 години), при другите разлика не се забелязва. От 218 бутилки от различни години, нещо подобно се забелязва при около 20.
Причините да има някои които не са затворени плътно явно е в самата капачка, а и това че ги държа в помещение в което температурата варира от +-30 градуса някъде е възможно също да им оказва някакво влияние на капачките
Ако при най-хубавото уиски ангелите си вземат своя дял, това явно от бутилките, като не са затворени плътно е делът на дявола :) От тук нататък само с парафин!

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2016, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Въпреки че темата е за бутилиране на вино, ще продължа за ракията. Винтовите държат и без парафин. Само при някои единични случаи се забелязва този проблем. Не държат плътно такива, които са с пластмасови капачки отгоре - от водка и уиски. Възможно е, ако се облепят с тиксо да държат по-добре, нямам идея.
И още нещо да добавя - явно изисква доста време и количество да изветрее за да се усети наистина. Вчера, от 4 бутилки (общо 3, 4 л) се оказа че липсват 250 мл. Сложих спиртомера и ми показа 47 гр. За 5 години от 50, при не добро затваряне е изветряла на 47 :)

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2016, 08:04 
Online
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 23
Местожителство: Чавдар
Здравейте колеги винари!Понеже от реколта 2015.г/д ми останаха около 70 литра Мерло,реших да го бутилирам.Гроздето според мен не беше от най качественото,ама такава беше реколтата през 2015 г!Захарността беше 23по brix,малко и от мен , та 24 :megagrin: Дрожди -активатори,бактерии за ЯМКФ ,няколко месеца в неръждавейка,приложих му всичко каквото бях научил от този форум :2thumbs: .Поръчах си 80 бутилки за вино,бордо Европеа ,и май месец си го бутилирах.Взех му агломерирани коркови тапи с двоен диск 44 мм,и с една обикновенна ръчна затапвачка го затворих.Като цяло процедирах по следният начин.На останалото около70 75 литра в иноксовият съд вино,го сулфитирах с 2 грама КМБС.След това го напълних в 11 литрови туби от м.в.От там във фризера ги замразих за едно денонощие.Последва бавно размразяване както са си във фризера,след това пак го замразих.След това в рамките на около седмица изваждах тубите една по една.Последващо пак бавно размразяване,и внимателно откалих с маркуче в друг чист съд.Въпреки,че бях го откалявах от зимата няколко пъти, бистрено е с бентонит.По дъното на бутилките имаше доста утаика или по скоро кристали.На вкус виното се промени в доста положителна посока .Нямам пх .метър,а на виномера за алкохол,ми показа около 13%.Вече в чистият съд оставих виното да се темперира на стайна температура,и заех с измиване на бутилките.Както прочетох във форума направих 3% разтвор на серниста к,на за преплакване на бутилките и корковите тапи.Виното го налях така,че при вкарване на тапата да има 1 см,разтояние по между им.При самото пълнене се стремях да остане гърлото на бутилката суха, както беше споменал колега от форума.След като стояха 3 дни изправени,бутилките ги положих на рафта в мазето.Общо взето цялата процедура доста забавна и никак не е страшна.За по добър външен вид на бутилките им сложих и термосвиваеми капсули,които също се слагат много лесно.Абе трябва да ти е кеф :megagrin: Два месеца след бутилиране няма промяна във виното даже ми харесва още повече.Температурата на мазето през лятото е около19_20 градуса.Да ли съм допуснал някаде грешка :nixweiss: ,но е голям кеф отварянето на всяка бутилка. Почти всяка вечер пия по една чаша за здравето и на колегите от форума,който си направиха труда да споделят своя опит :zauf2:


Последна промяна Lukata на 23 Юли 2016, 16:05, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2016, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 72
Местожителство: София
Поздравления за добре свършената работа. Докато четях поста си мислех, че накрая виното се е прецакало и си викам след толкова старание няма да е честно да е лош завършека. Ще запомня този пост и мисля да процедирам по твоя начин :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2016, 11:58 
Online
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 23
Местожителство: Чавдар
:2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2016, 21:06 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Евала, батка. Така се прави. Поздравления и от мен.
Със здраве да си го пиеш и с добри приятели!
Остави го да поотлежи година, две. Макар че, реколта 2015 не беше от най-добрите, но не беше така лоша като 2014. 2013 беше супер...
Поне за мен.

А... я качи снимка. Етикет измисли ли му?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2016, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2016, 17:15
Мнения: 3
Здравейте колеги,

Нов съм във форума и имам лозя и вино собствено производство. Тъй като тази година беше добра откъм грозде и очаквам добро вино също, искам да го бутилирам в порядъка 50-100 бутилки - с коркови тапи и парафин + термосвиваеми капсули.

Направил съм един букет от мерло, каберне и широка мелнишка. Процента захарност е около 24-26%.

Тъй като в бутилирането съмгол и бос, моля за съвет за следното:

- да се избистря ли или може катко си е наточено да се бутилира?
- кога е най-добре да се бутилира по време на тихата ферментация ила на по-късен етап?
- има ли конкретно специални методи за бутилиране - дайте съвети?

Ще бъда много благодарен, ако ми дадете съвети, а не подигравки по отношение на лайчните ми въпроси :)

Поздрави и наздраве,
Тичев


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2016, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Tichev написа:
Ще бъда много благодарен, ако ми дадете съвети, а не подигравки по отношение на лайчните ми въпроси
Колега ето това е заключена тема на професионалист,
която ще ти даде всички отговори на въпросите ти....успех :buch:
viewtopic.php?f=10&t=3061&p=45074#p45074

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2016, 22:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Бутилираш след април месец... :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2016, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2016, 17:15
Мнения: 3
Благодаря на Мони Барона за бързата реакция. Определено придобих повече представа.

Само едно не разбрах, ако не се стабилизира при избистрянето на виното, какво ще стане, ако се бутилира?

Ilu6a, след април месец само оцетарките можем да гоним.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dimm44, Lukata, marinero_bg, Orel и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима