Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 16 Авг 2018, 06:12 Дата и час: 16 Авг 2018, 06:12

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2016, 09:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
Tichev написа:
Ilu6a, след април месец само оцетарките можем да гоним.....

Ako не спазвате основни правила ,"оцетарките"може да ги гоните и ноември...
Иначе преди 5тия месец от направата на виното е рано да се бутилира.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2016, 14:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2016, 17:15
Мнения: 3
Ами до сега сме правили така:

Налагаме ширата (кога с чепки, кога без, зависи от обстятелството), оставяме бидоните захлупени, но не отворени за 40- 45 дни да премине ферментацията - после плътно затваряне или източване на виното от джибрите, като не ги оставям сухи. Така и не успях да накарам бащата да използва воден клапан.

След това пиене.

Но за сефте искам да бутилирам.

Може би и аз бъркам някъде / всякъде, но това го е правил бащата, той го е научил от дядо ми и другите съселяни и бих казал, че сме имали успешни винени реколти, но само за моментна употреба. :nixweiss: :? За съхранението ще ми трябва малко повече фурни хляб да ям....


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2018, 23:39 
Offline

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 111
Местожителство: Чавдар
Привет колеги Винари!!!
Интересно ми е- по кое време на годината се бутилират вината в съвременните винарни?
Нормално ли е да бутилираш вина през Юни...Юли месец, след като изчакваме да отлежат и в дъбови бъчви.....или с дъбов чипс?
При мен се получава така ,че трябва да бутилирам -по това време на годината а ме притесняват по-високите температури.
Въпреки,че тази година е подходяща за отлежаване на вина-но едва ли ще е благосклонна към новата реколта :krank:
Апропо...отворих си бутилка Мерло от 2015г.....много ми хареса!!!
Според мен добрия резултат е от наученото от форума.....За което сърдечно БЛАГОДАРЯ!!!
Знам,че всичко зависи от данните на самото вино....интересуваме какво става с вината по това време на годината и в профи винарните?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2018, 18:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
Eм,какво да става?
Които са за отлежаване си лежат,които са за бутилиране, се затварят.Какво, като е топло?
Едно ,че част от поточните линии са с без достъп на кислород с инертен газ,друго,че всичко може да се темперира,сулфитира и тн.
Апропо,защо точно тази година да е подходяща за отлежаване?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2018, 08:36 
Offline

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 111
Местожителство: Чавдар
ilu6a написа:
пропо,защо точно тази година да е подходяща за отлежаване?

Имах предвид условията в моето мазе-не се изразих правилно.....то година като всички останали.
Тази година поради по- ниските температури до сега в избата ми беше около 17-18*,гокато други години надвишаваше 22*гр.
Сега тествам един стар фризер в които ще монтирам темп.контролер така ,че и през лятото да имам 17-18*С.
По същия начин преправих един хладилник,които ползвам за ферментация и отлежава не на бира :D


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2018, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 699
Местожителство: Пловдив
Вината се бутилират когато трябва, т.е. когато има заявени поръчки и виното трябва да влезе в бутилка. Юни, Юли или Август, а защо не и през Декември? Останалото са тънкости на бутилково старелите вина.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2018, 08:01 
Offline

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 111
Местожителство: Чавдар
В повечето случаи когато купувам бутилка вино е на около третата година след като е произведено.
Винаги съм си задавал тези въпроси....за етапите,и пътя му във винарните-сега горе-долу ми е ясно!
Хубаво е човек да отиде,да види и попита на място...поздрави!


Върнете се в началото
  
 
 [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима