Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Юни 2018, 09:22 Дата и час: 20 Юни 2018, 09:22

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2016, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Здравейте, тази година правя вино, миналата ми бешв за първи път. Днес е десети ден и съм решил да извадя виното от майката. Спомням си, че миналата година го аерирах с изливане отвисоко върху дъбова дъска, но не си спомням на отделянето ли се правеше или на първото откаляване, когато се предполага, че тихата е към края си. Сега на отделянето да пресовам ли или да си извадя само чист сок? Моля помагайте, че времвто наближава. Дотук ферментацията е протекла на около 17-18 градуса. Сулфитирано е след ронкане и е посято с дрожди. Всеки ден се бърка по веднъж, за да се омокря шапката. Моля за спешни съвети. Поздрави!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2016, 12:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2013, 16:12
Мнения: 19
Отделянето от майката,при широк достъп на кислород.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2016, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Отделих сока от майката. Резултат от 260 кг Сира излезна 155 литра сок. На първо откаляване ще аерирам с дъбова дъска. Тогава ще хвърля и около 25 литра утайки.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2016, 09:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Много смело с тази сира....аз след няколко опита съм оставил сирата....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2016, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Защо, какво я прави по - различна? Не е ли същото?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2016, 23:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
viewtopic.php?p=57374#p57374

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2016, 07:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Мойта сира е брана през октомври, от последните е, тъй че разчитам да няма ядове.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2016, 07:57 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1428
Местожителство: Дупница
Ха! Че то било много просто - береш в края на октомври и считаш че нямаш ядове! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2016, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Тази препаратка, освен че пише да се гледа кога е брана сирата, друго не става ясно. Тъй че съгласно препратката и това, което става ясно от нея, виното ми ще стане ОК, защото е брана накрая. Ако някой има конкретни данни или може да предположи какво би могло да се обърка, нека сподели. Такива коментари не мисля, че са полезни за когото и да било.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2016, 21:44 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1428
Местожителство: Дупница
С което показваш че не си чел Фнимателно препратката на Илюшата...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима