Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2014, 18:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Тъй като не срещнах тази тема дискутирана, а имам нужда от информация, реших да я отворя. Извинявам се, ако съм объркал разделите.
До сега ферментирах в една стая от къщата на село, но там не е подходящо, тъй като нейния микроклимат е много зависим от външните условия. Тази година възнамерявам да си закупя хром-никелов съд за ферментация и дъбово буре. Поради тази причина реших да преградя мазата на къщата, която е доста голяма, за да ферментирам в нея. Потърсих информация в мрежата, но открих само за промишлени помещения и помещения за отлежаване. Това, което ми идва на ум е, че трябва да се направи хидроизолация, тъй като мазите са доста влажни. За изолация на стените не съм сигурен дали е нужно, тъй като стаята е вкопана 1,5м., и излиза 0,5м. над земята. По времето, в което ферментира виното, температурата вътре е не повече от 16-17 градуса, но за плодовете лятото най- вероятно минава 22-23 градуса. Врата и прозореца мисля, че трябва да бъдат от ПВЦ, за да не влиза миризма и влага от останалата част на мазата. Не съм сигурен за вентилация дали е необходима, тъй като мога да отворя вратата и прозореца преди да вляза и течението да издърпа натрупаният въглероден диоксид. За стените и пода си мисля, че с плочки би било по-удачно, защото по-лесно се чистят. За тавана предполагам, че зависи от това дали ще се слага изолация. Влогоустойчив гипсокартон би свършил работа предполагам. Не съм сигурен как мога да регулирам влагата. С уред ще я меря предполагам, но как ще я коригирам не ми е ясно. Вероятно има доста неща, за които не съм помислил. Не се опитвам да направя помещението по стандартите във винпромите, а просто да ми върши работа и да подобри значително хигиената, и да ми помогне да контролирам температурата и влагата. Надявам се, че ще помогнете. Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2014, 19:04 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Влагата не е от особено значение за ферментацията, стига да не е на нива, където почва да се развива мухъл. При отлежаването в буре нещата са по-сложни, нека се изкаже който е по-наясно.

Поддържането на определено нива на влагата е елементарно, ако имаш подходящите джаджи:

http://www.technooptima.com/catalog/osu ... Path=75_23

http://www.technooptima.com/catalog/osu ... Path=75_23

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2014, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Благодаря за отговора! Ще си набавя такъв уред ако е необходимо, но това изглежда мога да го направя и след като всичко в помещението е завършено.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2014, 23:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
В такива помещения с цел намаляване на влагата и хигиена слагат по ъглите торбички платнени с негасена вар.
За вентилация определено ще трябва да помислиш-щом няма как да се проветри интензивно...течение примерно.Също плочки ,канализация,вода-все неща които ще те облекчат значително при поддръжката а такова помещение.
С буретата е много специфично...едни искат повече влага...други не.Например дъбови при мен се държат много добре на 55%(по моя уред-доста стар)влажност,но до тях има две експериментални акациеви-при тях се вижда разсъхване и дори просълзяват леко от дъната ако не ги пулверизирам поне 2-3пъти седмично с нисък р-р на серниста-все пак да не се появят нежелани гости. Говорим за бурета 100л- правя това пояснение тъй малките съхнат още по интензивно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2014, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
За проветряване ще имам врата и прозорец, за да става течение, но не е проблем да монтирам вентилатори, примерно. Понеже е под земята и само в едната страна има достъп над земята, ще мога само изходни да монтирам. За водопровод няма проблеми, но за канализация ще бъде трудно, тъй като е под земята.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2014, 23:43 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
@ilu6a, негасената вар агресивно свързва водата, но няма да помогне кой знае колко откъм влага. Колкото и торби да слагаш, дори и всеки ден да ги сменяш, нужния капацитет поне с един порядък превъзхожда абсорбционната им възможност. Същият проблем имат и мошеническите химически влагоуловители на пазара - драстично нисък капацитет.

В моето мазе имам лека влага с от капилярен произход. Като пусна един от профи осушителите, само първия ден изваждам от стените около 15 литра вода, а след седмица непрекъсната работа се стабилизира на около 3-5 литра дневно.

@nikolaypetrov, щом имаш прозорец - нямаш проблем :) Прозоречен вентилатор в дългосрочен аспект ще ти свърши работа, стига да не се налага да го ползваш при студено време...

Избягвай ГК за такова помещение - между плоскостите и основата остава лошо проветрявано пространство, където само плесени и мишки се въдят.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2014, 23:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз моя проблем с мухала си го реших с бордолезов разтвор,
по съвет на съфорумник добавих малко повече син камък, да чукна на дърво,с три пръскания мухала изчезна..

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2014, 00:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Благодаря за информацията! ГК няма да използвам. Тавана е дървен - греди и дъски. Ако не сложа изолация, може да го лакирам, ако сложа ще използвам твърда изолация и ще шпакловам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2014, 01:19 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
@MONI, синият камък е решение, но нали средството срещу мухъла не трябва да трови хората :? МДК на медния сулфат е 0,1mg/m³! Не се е родил този, който ще пребори мухъла с химически средства, без да отрови и себе си.

Най-ефективно се чисти с белина (натриев хипохлорит) или кислородна вода, но това решава проблема само временно.

Има разни бои и покрития - повече информация в тази статия за мухъла, но единственото радикално решение е понижаването на влагата, до стойности, при които не може да се развива.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2014, 21:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
За мухъла вече чепкахме тук
Мен повече ме притесняват помещенията за отлежаване. При каква влажност е редно да се държат буретата с дестилати? В някои учебниците дават 70% като равновесна точка, ако искаме да запазим %алк
"Интенсивность испарения зависит от скорости поглощения спирта древесиной дуба, температуры, наличия трещин и микроотверстий в бочке и влажности воздуха. Если относительная влажность ниже 70%, то скорость испарения воды превышает скорость испарения спирта. При относительной влажности выше 70% будет иметь место преимущественное испарение спирта. При 70% относительной влажности скорости испарения воды и спирта равны, в этом случае наблюдается уменьшение объема спирта без снижения его крепости. Повышению скорости испарения способствует и больший воздухообмен в помещении."


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 19:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
За мухъла значение има освен влажността и температурата в помещението. Не напразно по-вечето влагомери са комбинирани с термометър и на тях е отбелязана оптималната зона на влажност и температура. Както е писал Админа важна е и вентилацията на помещението, без добра вентилация винаги има възможност за мухъл. Освен това трябва да се има предвид и опита- не напразно най-добрите бърбани се получавали в бъчви които са били най- високо в складовете/ Джак Даниелс/ т.е. където температурите са по-високи и загубите от изпарение са по-високи, така, че ако няма загуби при отлежаване може би и качеството няма да е най доброто?? Въобще фактори много не се престаравай.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Знаете ли, като ви чета и си спомних нещо.
Баба ми, бог да я прости, спомням си, че всяко лято, преди Илинден варосваше това помещение. Но слагаше "синкьа". Не знам правилно ли го пиша. Някакъв син прах, спомням си. Но не беше син камък. Боя някаква на прах.
Като я питах ЗАЩО, тя ми отговори, за да не е толкова бяло.
Но всяко лято боядисваше. И мухъл нямаше.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Лъчо, Точно е отговорила баба ти. Малко боя се слага, ако искаш да не е "медицинско бяло".
Казва се синька. Ама да уточним, че руско говорещите ще умрат от смях. Синька може да е копие - това, което остава от индигото, може да е разточителство, ама най често се свързва с алкохола и алкохолиците. :lachtot: Да се насиниш.
Та става въпрос за малярная синька :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима