Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2012, 16:59
Мнения: 13
Здравейте,
Моля за съвет с колко калиев метабисулфит трябва да се сулфитира и кога е най-удачно да се бутилира тъй като тази година ще ни останат около 400литра.
Накратко как е направено виното:

Сулфитирано е в началото с 15гр. метабисулфит
Посяти култивирани дрожди с ДАФ
Тиха ферментация с ЯМКФ (поне направен опит):)
Преточване с измиване на съдовете и 5-6 гр. сулфитиране.

Остатъка вино който ни остана искаме да го бутилираме затова моля за съвет като половината сме решили да го прекараме през шихти останалото директно.

Благодаря предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 10:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Дайте описание на виното...сорт ,захарност първоначална...така ще предположим ,алкохолен градус...,киселини, има ли танини-все неща важни за оцеляването и развитието на виното.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 11:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2012, 16:59
Мнения: 13
в първият inox - каберне и мерло mix каберне захарност 25, мерло захарност 26
в вторият inox - каберне мерло и рубин на рубина захарноста беше 26
трети inox врачански мискет (теменуга) - захарност 25
Има и само рубин, но той като гледам ще го изпиеме преди бутилиране.

Виното е плътно и силно според нас не си променя цвят мирис при забравено в декантера от едната вечер до другата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 11:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
При такива начални стойности при условие ,че няма остатъчна захарност аз бих сулфитирал с не повече от 4гр на 100л КМБС непосредствено преди бутилиране.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 14:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
ilu6a написа:
При такива начални стойности при условие ,че няма остатъчна захарност аз бих сулфитирал с не повече от 4гр на 100л КМБС непосредствено преди бутилиране.


На 70 литра каберне, колко милилитра серниста да сложа преди бутилирането??? Спипвам ги в общото вино, без да бъркам и започвам да наливам, но къде ще отиде миризмата след това???

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 14:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
На 70л каберне(без остатъчна захарност)аз бих сложил не повече от 25мл до 30мл серниста -след разбъркване се налива в бутилките и се затваря.
Миризма няма да има от такова количество.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 14:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2012, 16:59
Мнения: 13
Благодаря за отговорите само като допълнение дали е удачно да го направя другата седмица или да изчакам до средата на март?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 14:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
ако е в хубав съд,без много голям въздушен слой отгоре и е на хладно място...аз лично не бих го пипал.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 14:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2012, 16:59
Мнения: 13
В пловдивските TMINOX съдове са 2 по 315 , 1 х 375 и 1 215 със затворени капаци са, но и съседи си пълнят и затова искаме да ги прехвърлим в стъклени дамаджани по 5л


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 14:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
ми действайте,щом бързате...не би трябвало да има проблем.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2012, 16:59
Мнения: 13
Много благодаря за консултацията и бързите отговори


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2014, 16:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Да не пускам нова тема - кой е най-подходящия размер тапи като за купешките винени бутилки - виждам има различни размери 26 на 38 мм, 24 на 38 мм и днес видях в малки разфасовки 23 на 38 мм.
Смятам да бутилирам с пластмасовата машинка на Фераро - дето е като бутало в бутало, онази дето е като чук ми се струва че трябва да се магани с нея и има опасност да не влезе гладко тапата - някой ползвал ли е една от двете или пък ако имате идеи за малък брой бутилки как сте го правили?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2014, 17:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Аз използвам тапи 23х38 агломерирани и става екстра. Използвам двураменна затварачка, затворила е вече над 100 бутилки и се справя добре.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2014, 18:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
И аз използвам такива тапи. И затварачката май ми е същата. Ето от тук.
http://zlatnatabachva.com/index.php?opt ... &Itemid=54
Съжалявам за дългия линк. И не е реклама. Моля.
Слагам тапите в канче с топла вода от бойлера, или в пластмасова кана с вода и в микровълновата. Да поомекнат. Добавям и щипка КМБС. Не знам защо, но го правя. Мисля, не е грешка.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2014, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
От опит се убедих, че по-добре се затварят, ако тапите се слагат не в топла вода да станат като кренвирши, а в такава с нормална стайна температура+ щипка КМБС, нужно е само малко да се хидратират и влизат като тапа дет се вика, иначе ако е в гореща вода се раздуват повече, омекват и остават да надстърчат от гърлото, както и да издават цвъртящи звуци :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: chicho_mitko55, teodor_first и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима