Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2014, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
stefannankov написа:
Смятам да бутилирам с пластмасовата машинка на Фераро - дето е като бутало в бутало, онази дето е като чук ми се струва че трябва да се магани с нея и има опасност да не влезе гладко тапата - някой ползвал ли е една от двете или пък ако имате идеи за малък брой бутилки как сте го правили?

Използвам този ръчния модел:http://zlatnatabachva.com/components/com_virtuemart/shop_image/product/_________________504b28ca66017.gif
Накисвам тапите в гореща вода-3-4 минути,слагам ги в найлонова торбичка да не изсъхват бързо и млатиш с чука,лесно е,но трябва да се внимава накрая по-леко,защото се чупят гърлата на по-калпавите шишета.
Като ги запечатам оставям бутилките прави няколко дни да изсъхнат тапите,забелязах,че се напояват с вино и започват да мухлясват,ако ги легна веднага.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2014, 22:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Как с чук ще удряте??????
Просто се натискат и толкова.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
E аз успешно затворих 10-ина шишета с машинката дето е постнал китаен. Няма нужда да се удря с чук - с ръка на тласъци си влязоха съвсем лесно. Установявам обаче че шишета на които гърлото е леко конусовидно имат нужда от по-широка тапа защото тази 23 мм се захваща само отгоре а отдолу си стои хлабаво.
Hellreiser е прав за топлата вода (и аз така направих - с топла вода по ваши съвети), но това е ненужно, първо че стават по-меки, второ термичното разширение пречи.
Един въпрос ми остава неразрешен, то и аз съм си виновен де - мислех че в бурето има останало повече вино, пък то ядец...
Като изсипах съдържанието от бурето - изтече леко размътено вино, но и частици сага (т.нар. ципа, дето старите хора се заблуждават че предпазвала от окисление виното) , оставих един ден да се поутаи и пресипах в друг съд след което сложих около 0,7 мл. серниста на литър след което разбърках (разбирайте клатих зверски).
Гледам съветите на илюша - трябва уж да не се държи виното много така в съда след добавянето на сернистата, уж трябва да падне утайка и да се раздели на фракции но при мен след 7 часов престой на студено не се избистри - остана си леко мътно. Идеята доколкото разбирам е че в част от утайките се отделя и свързаните със сернистата гадости, ама при мен не се получи, само частиците сага изчезнаха (повечето). И да си призная прекарах през цедка с марля - поотдели се малко едра фракцийка и в шишетата. Бихте ли дали коментари какво е можело да направя по-добре.
Като за първи път да бутилирам с коркови тапи целта ми е съвсем простичка - това вино да дочака един специален повод през април (още месец и половина да поседи) а не да отлежава с години.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 10:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
stefannankov написа:
Гледам съветите на илюша - трябва уж да не се държи виното много така в съда след добавянето на сернистата, уж трябва да падне утайка и да се раздели на фракции но при мен след 7 часов престой на студено не се избистри - остана си леко мътно. Идеята доколкото разбирам е че в част от утайките се отделя и свързаните със сернистата гадости, ама при мен не се получи, само частиците сага изчезнаха (повечето). И да си призная прекарах през цедка с марля - поотдели се малко едра фракцийка и в шишетата. Бихте ли дали коментари какво е можело да направя по-добре.
Като за първи път да бутилирам с коркови тапи целта ми е съвсем простичка - това вино да дочака един специален повод през април (още месец и половина да поседи) а не да отлежава с години.

Нещо не си прочел или разбрал .
Сулфитиране преди бутилиране съм казвал да се прави в общия съд с цел при преливането по бутилките да се намали съдържанието на сулфати(те са летливи)-това е идеята..., а не че се свързва с утайки.
Със серниста няма как да падне утайката и да се раздели на фракции-нужен е бистрител но и с него това не може да стане за 7 часа...виж за 7дена е друг въпрос
В твоя случай щом ще го ползваш април месец просто го сложи във фризера...задръж го докато стане на рядка до гъста каша от замразяването,след това го извади и завий (изолирай )добре ,така че да се размрази напълно за 2-3 дена в покой.
Ще има доста утайка и ще се избистри сравнително добре ако няма газировка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
stefannankov написа:
Установявам обаче че шишета на които гърлото е леко конусовидно имат нужда от по-широка тапа защото тази 23 мм се захваща само отгоре а отдолу си стои хлабаво.

Определено трябва да се съобразяват тапите с гърлата...на бутилките с по-широки гърла пасват и по-малки тапи,но при отваряне се вижда,че цялата тапа е влажна и мека и при по-дълго отлежаване развалянето е гарантирано...при отваряне тапата трябва да е суха в горния край и влажна и леко разширена в долния,където е допира с виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
За затваряне с чук не бях чувал :lachtot: При по-сербез удар, счупването е гарантирано. Както се казва - не правете това в къщи.
hellreiser е прав - тапите прекалено се размекват, ако се прекали с горещата вода, след затварянето остават някак с променена геометрия (тънки дълги :D ) и не държат както трябва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 15:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Е за преливането - прелял съм , не съм го объркал много значи, само дето ще оформят лека утайка с времето, и сернистата идва леко в повече, но това нарочно го направих заради тая бялата ципа.
Може да оставя една бутилка за експеримент да видя доколко е устойчива работата. Тъста затваря в бирени бутилки и после излиза една сладка работа - вероятно не е вино, ама той си верва ...
Благодаря за коментарите, както винаги бяхте много отзивчиви.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
Аз също, втора година, затварям с горепосочената ръчна затварачка. Миналата година стотина бутики, тази по-вече. Използвах тапи агломерат 23х38, двоен диск 24х44 и микрогранулитани 24х44. Най-доволен съм от последните. Като стана въпрос за затваряне с чук, я кажете как се работи с това чудо http://zlatnatabachva.com/index.php?page=shop.product_details&category_id=8&flypage=flypage.tpl&product_id=86&option=com_virtuemart&Itemid=54&vmcchk=1&Itemid=54, че си купих една такава от Практикер, и се чудя как да я използвам. Опитах с чука но ми се струва опасно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 17:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Е тази си е баш за чук - Хамър. И е за металните капачки. А че е опасно - то е ясно.
За метални капачки най-разумно е българските, с дръжките. Тези, които от едната страна са за буркани, от другата за капачки за бира, примерно. Дръжките са достатъчни да предадът усилието.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
Я опитай да запечатиш 60 бутилки с вдлъбнатите от обратната страна дръжки. :wallbash: Аз пред това прежалвам 1-2 счупени с чука бутилки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Съгласен, адаш. Истина е, че не съм затварял толкова много. :cry: На дръжките надени гума, маркуч...

Въпреки всичко, съвет от мен. Вземи все пак някакви мерки за безопасност.
Например: ПВЦ тръба с подходящ диаметър и дължина. И слагаш бутилката в нея и мааш едва тогава с чука.
Идеята е ясна, нали? Или пък чукай с гумен чук... Знам ли :?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Абе хора, какви са тея чукове, какво е това нещо. Купувате си една двураменна затварачка( има за коркови тапи има и за кроненкоркови капачки), затварянето е песен, няма счупени бутилки, няма болки в рамената и ръцете, струват между 20 и 40 лв . Струва си инвестицията. За около 2минути затварям 20 бирени бутилки или 10-15 винени.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Какво толкова се плашите от един чук...българинът е майстор на чука :megagrin: ...ръчното бутало върши перфектна работа за малки количества...а за бутането с ръка и чук мога да поспоря,защото номера е с едната ръка да се държи горната част успоредна на долната,за да влезе тапата без изкривяване в гърлото...с чука не се удря с все сила един път,а с леки постъпателни движения,а на самия край съвсем леко (чува се лек звън от удрянето на пластмасата със стъклото,тогава ОСТОРОЖНО)...90% от тапите влизат докрай без да стърчат или ако стърчат е не повече от 2-3мм.На ръка нямаш същата стабилност при бутане,а и бутилката може да ти се изметне и да разсипеш скъпоценна течност :D


Последна промяна kitaen на 11 Мар 2014, 21:29, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Ако някой търси затварачка за бирени капачки, тази е много удобна и се работи много лесно с нея:
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=119
hellreiser, ти такава имаш предвид, нали?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
За това ли говориш?
http://zlatnatabachva.com/index.php?pag ... &Itemid=54
http://zlatnatabachva.com/index.php?pag ... &Itemid=54
(извинявам се за дългия линк).

Цената е друга. Ако знаеш по-добра оферта, моля...

ПП. kitaen, видях мнението ти и ще пробвам. С гумен, плочкаджийски чук. Може да си прав и да е по-лесно.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима