Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 16 Окт 2018, 17:38 Дата и час: 16 Окт 2018, 17:38

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Май 2014, 10:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:51
Мнения: 48
Здравейте колеги,

понеже не успях да намеря конкретно описание на процедурата във форума реших да пусна нова тема. Въпросите ми са няколко:

- Кога се напушва бурето за вино след като виното е свършило и бурето е измито - някои казват веднъж веднага след миенето на бурето, други - всеки месец, трети - само 1 седмица преди да наливаш новото вино. Каква е истината?

- Много важен за мен въпрос - как точно се извършва опушването със сярна лента? Прочетох някъде, че ако от запалената лента капе сяра в бурето после виното ще мирише на сяра (точно това се случи с 2 от 3-те ми бурета вино миналата година). В някой от форумите прочетох, че сярната лента се закачала на кука и се палела не отдолу а "отгоре" - така не капела в бурето. Как така отгоре? Нали там е захваната за куката, като се запали отгоре ще се пререже лентата и ще падне в бурето? Или можеби се има предвид че бурето се обръща с отвора надолу и така се напушва - отдолу нагоре? Изобщо - каква е вашата технология на процеса на напушване?

- След като сте напушили бурето и има още 5-6 месеца до следващия гроздобер как съхранявате бурето? Чувал съм стари хора из квартала да казват, че наливат 5-6 литра ракия вътре, за да "пие" бурето и да не се разсъхва. Други хора пък са ми казвали, че си пълнят буретата до горе с вода и така стоят до гроздобера? Каква е истината?

- Как миете буретата си след като свърши виното? Само с вода - гореща или студена? Или със сода за бурета? Чувал съм някои дядовци из махалата да казват, че изобщо не ги мият - оставяли ги с "майката" - тоест утайката до следващата година. Така един вид се запазвали хубавите дрожди от предна година, което лично на мен ми звучи абсурдно и крайно нехигиенично.

- Преди 2 седмици виното в буретата ми свърши - измих ги със студена вода неколкократно, после ги оставих пълни до горе с вода за няколко часа. След това ги изпразних и опуших със сярна лента, но понеже не ми е ясна технологията просто пуснах лентата закачена на телче през отвора за капачката в горната част на бурето. Съответно пепелта и изгорялата сяра са паднали на дъното на бурето. След напушването директно го затапих и прибрах - не съм го почиствал от остатъците на лентичката. Проблем ли е това? Може ли в следствие на тези ми действия да се вмирише виното като го налея след няколко месеца? Как да почистя бурето от накапаното със сярна лента?

И един въпрос, който е малко извън темата, но така и така съм почнал - пък и да не отварям друга тема :) :prost2:

Миналата година заложих 3 бурета вино, като реших за 1 път да използвам серниста киселина, серни ленти и дрожди. 2 от буретата бяха стари - на по няколко години, третото беше чисто ново. Старите бурета закиснах, измих със сода за бурета и ги напуших със серни ленти в деня преди да налея гроздовия сок в тях. Третото буре понеже беше чисто ново - реших само да го измия с вода и непосредствено преди наливането - с отвара от дюлеви листа.

В новото буре налях чист гроздов сок и го оставих да ферментира. В старите бурета налях сок, в който добавих серниста киселина в количество според предписаното на етикета и след 2 часа добавих шира, в която на предходния ден бях сложил дрожди и която вече буйно ферментираше. И трите бурета ферментираха бурно, после с воден клапан - и тихо. В последствие се оказа, че в новото буре, в което бях сложил чист гроздов сок без дрожди и без предварително напушване е станало страхотно розе - с перфектни цвят и аромат. В останалите бурета обаче виното миришеше на сяра и колкото и да го претаках и аерирах - най накрая го изхвърлих. Въпроса ми е - защо замириса виното? Дали е от серните ленти, с които опуших на предния ден? Или от сернистата киселина, с която обработих ширата? Или пък от дрождите, които са лизирали след като са изяли всичката храна в сока? Как да се предпазя от нещо такова следващата година?

Благодаря ви предварително за съветите и коментарите :) Наздраве! :gold: :respekt:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2014, 06:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1583
Местожителство: Wallis and Futuna
След източване на виното,бурето се измива няколкократно с топла вода ,докато почне да тече чиста вода,някои ползват сода и др..
Оставя се докато изсъхне и се напушва със серни ленти
Бурето трябва да се напушва редовно,на месец един път е добре.Напушваш с парче лента,което да не надвишава допустимите норми за обема буре.
Лентата аз слагам в медна тръба с диаметър,който да влезе в бурето и надубчена с бургия и затапена на дъното,така,че да не падат парчета от изгорялата сяра на дъното на бурето.напушва се докато не се налее вино в бурето.
Това с дрождите за аромат е пълна глупост...ще за въдиш микроорганизми,а точно това е целта на серните ленти,да няма среда за развитие на микрофлора
На последният въпрос... Май си прекалил със серният двуокис


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2014, 09:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:51
Мнения: 48
Благодаря за отговора колега! А възможно ли е това, че досега парчетата от лентата са падали на дъното на бурето да доведе до бъдещо разваляне на виното? Кое имаш предвид че е глупост - посяването на питомни дрожди или оставането на утайката? Аз също не я оставям, защото мисля, че ще завъди нежелана паплач и ще вкисне виното.... И още едно питане - на 50 литрово буре 1 сярна лента много ли му е? А на 30 литрово? Каква е нормата всъщност?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2014, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1583
Местожителство: Wallis and Futuna
Тук препоръчват сярна лента с дължина 20.3 см за 60 галона(264л)буре. .За 50 л 4 см лента ще е достатъчна за месец,после пак
Глупост е идеята ,която си чул някъде...да не се мие бурето от утайката


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2014, 08:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:51
Мнения: 48
Проблем ли е, че съм опушил буретата си с цели 20 сантиметрови ленти и остатъците от тях са останали в буретата? Очевидно съм предозирал, това може ли да окаже влияние върху новото вино септември -октомври? Предполагам че не, но по-добре да попитам отлколкото да прецакам нещо :)

Благодаря ви за отговорите :) :respekt: :sauf:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 10:35 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 161
Наско, Елесар,

Напушване на всеки 40 дни. Понеже става дума за сяра, куката на която се закача таблетката трябва периодично да се сменя или да се ползва неръждавейка. Виждал съм и перфорини тръби със запушено дъно при които няма никакъв шанс да изпадне нищо в бъчвата.
Наско, ако те интересува, ще питам от къде можеш да си ги вземеш - sulphur discs (rings). За бъчвите 5 грамовите са добро решение.

Поздрави


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:51
Мнения: 48
Здравей Ламбри,

разгледах написаното за тези серни таблетки. В сайта който ги продава не пише за какъв обем съдове са предвидени, а от по-горните постове в темата разбрах, че дозата има значение и не трябва да се предозира. В тази връзка - колко таблетки или каква част от таблетките са подходящи за 30 и 50 литрови бурета?

Лек ден!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 16:20 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 161
По принцип, една таблетка от 5 гр. е предназначена за бъчва от 225л. Това което се продава е от 2,5гр, така че дозата може да ти е малко по-висока, но ще решиш проблема със остатъка от ленти в бъчвата и най-вече, винаги напушваш с едно и също количество сяра. Последното е особено важно като се има предвид главоболията които си имал. Преди ползване на бъчвата,, измиването е задължително.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 03:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1583
Местожителство: Wallis and Futuna
За това говорех
http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 19AE5F.jpg
http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 19AE5F.jpg


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 10:01 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 161
Точно. Много просто и удобно нещо и не знам защо никъде го няма! Иване, замисли се ;)


Върнете се в началото
  
 
 [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: arion, ss101, Вальо и 42 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима