Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 15:08 
Offline

Регистриран на: 26 Фев 2009, 16:35
Мнения: 43
Местожителство: Montana
Здравейте

Мъчи ме въпроса как мога да измеря алкохолното съдържание на вино в домашни условия.
Разполагам с рефрактометър и виномер(с епроветка).
Притеснява ме това, че виномерът с вода показва 3 деления , а според мен трябва да показва 0

Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 20:16 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
А при каква температура направи измерването ?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 21:31 
Offline

Регистриран на: 26 Фев 2009, 16:35
Мнения: 43
Местожителство: Montana
Не съм мерил температура-чешмяна вода,но определено не е гореща, бих направил ново измерване като измеря и температурата, но не мисля, че ще е необходимо.

Имам в предвид следното- ако измеря виното с виномер(ареометър) отчетената стойност няма да покаже количеството алк. ,защото има и остатъчна захарност,мисля че с виномер(с епроветка) резултата би бил същия,но ако знам и остатъчната захарност би трябвало да мога да определя съдържанието на алкохол.

Цитат:
,.......няма кой да научи монасите да мерят захарност и алкохол :lachtot: ,щото като мерих,се оказа 9% алкохол и 6% остатъчна захар.......9+6 е 15,не 16 :lachtot: ,на някой може да му хареса благо вино,......има много да учат монасите :)

от тема:
viewtopic.php?f=10&t=1942&start=15


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 01:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Направи сравнение с вино на ,което се знае алк.съд.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 14:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, всяко готово вино проверено с рефрактомер ще покаже около 6%.
И не защото рефрактомера е бъгав.
Просто начинът му на мерене е такъв че показва разлика от коефициентите на пречупване на водата и на веществото което мериш - в случая вино.
В това вино има не само вода а и :
1. Алкохол и то не един вид само.
2. Остатъчни захари.
3. Екстракт
4. Винена и други киселини.
5. багрила и други

Всичко това променя този коефициент в някаква посока и като резултат рефрактомера показва 6%

Има екселски файл за корекция в който се задава началната захарност на мъстта преди ферментация, текущото показание на рефрактомера и като резултат тя ти дава верния процент захарност.
Аз съм я качвал тук нейде, и не само тук.

Същото важи и за захаромара - той пък ще ти покаже плътност под 0-та защото алкохолът във виното е по-лек от водата и разрежда плътността.
Например при вино от грозде с 24% захарност изферментирано до край се очаква да показва -1%
Можеш да си изчислиш алкохола така (начална - крайна захарност)*0.54= алкохол в об.%
Или за случая 24-(-1)=25
25*0.54=13.5% алкохол обемен

Точното измерване на алкохола без да се знае началната и крайната захарност (плътност) може да се измери с един скъп лабораторен уред, наречен ебулиометър.
Представлява минидестилатор с много прецизен термометър, който мери разликата между температурата на кипене на дестилирана вода и твоя материал (вино, бира, патоки и т.н.)
И чрез един диск (наречен диск на Дюжарден) се отчита по тази рзлика и точният алкохолен процент.
Аз се бях захванал да си правя домашен такъв уред, но се спрях поради мързел и неточни термометри. Някой ден като се пенсионирам :) може пак да ми дойде музата да го правя.
Уредът иначе струва около 1600-1800лв.
Измислен е от французина Дюжарден преди повече от век и не е нищо сложно, ама нали е френско ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 16:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Аз пращам проби в лабораторията тук:
http://www.wineinbg.org/

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2014, 20:11 
Offline

Регистриран на: 26 Фев 2009, 16:35
Мнения: 43
Местожителство: Montana
Благодаря за помощта на всички
Таблиците ща са ми от полза -
viewtopic.php?f=9&t=2356&p=33186#p33186
Най-вече тази за корекцията на рефрактометъра

Обаче виномера с епруветка никаква работа няма да ми върши
http://bilki.bg/vinomer-staklen-nemski- ... adusa.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима