Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2014, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Вече ми завършва бурната ферментация и ще отточа 100л. вино мерло за тиха в съд под воден клапан.
Решил съм следното:
Да залея останалите джибри със 25 кг. захар и 75л. вода на 35-40 гр.С(разбита захарта),
-да сулфитирам с 50г. серниста киселина и
-след 4 часа да му добавя дрожди и после както първото.

Това ще е вино за неканени гости, моля за съвети, ако нещо не трябва да е така.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2014, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
За какво ти е серниста, и за какво са ти дрожди? Те дрождите са си там, само им дай нещо да преработват....може и захар.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2014, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
5_kila написа:
-да сулфитирам с 50г. серниста киселина и
-след 4 часа да му добавя дрожди и после както първото.

Това ще е вино за неканени гости, моля за съвети, ако нещо не трябва да е така.

Такава смрад на развлни яйца ще се разнесе във въздуха че бедна ти е фантазията
Иначе всичко друго е окей.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2014, 20:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
Защо не сулфитираш захарния сироп и след два часа в джибрите - дезинфекцията е налице.
Дрожди си има.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2014, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
ОК, без серниста и без дрожди, може да поостане темата за някой колега, който
се пресети да прави това упражнение по-късно.
Иначе ще му сложа дъбов чипс и ще го държа 2 седмици с люспите за по-наситен цвят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2014, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
krasy7 написа:
Защо не сулфитираш захарния сироп и след два часа в джибрите - дезинфекцията е налице.

Като толкоз желаеш просто кипни захарния сироп.Ще измориш всичко което е за морене.Какъв ти е кяра от добавяне на каквото и да било?

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2014, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Моля за съвет вече само колко да задържа люспите, защото все пак искам да
има цвят, ако ще и малко по-тъмен от розе? Аз мисля 2 седмици и после източване на сока.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
Колко да се задържи с ципите е индивидуално решение в зависимост от желания тип вино. Двете крайности са няколко часа (розе) / до изпиване на виното (врачанска технология).
За 100 кг две седмици може и да са много. Ще се натовари много с танин и ще е необходимо по-продължително време за отлежаване до омекването му. Разбира се всичко е субективно, някои обичат по-тръпчиви вина, зависи и от самото грозде.

Относно захарния сироп съм съгласен, че със завиране ще се унощожат болшинството микроорганизми. Но аз поне не разполагам с възможност да подгрея 75 литра вода и 25 кг захар. А бих предпочел да погрея цялото количество вода.

Количествата SO2 във виноматериали и нивата, на които е необходимо да се поддържат е съвсем друга тема. Още повече става въпрос за второ вино за пиене, а не за изваряване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: marinero_bg, paunov66 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима