Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 08:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2014, 22:15
Мнения: 17
Здравейте,
правя вино за трета година и имам още много да уча...

Захарността на Мерлото, ( 160кг. уж - на борсата във Варна лъжат много ) беше само 21 градуса, а аз не добавих захар за да я повиша,
Ронках и смлях гроздето в петък вечерта, в събота го донесох в града, но го оставих да си повиши температурата,
понеже през нощта го бях оставил навън ( предполагам че е грешно това ). :?
В неделя 5.10.2014г. сутринта сулфатирах с по 1мл. серниста и добавих дрожди.
След около 4-5 часа започна ферментацията.
В понеделник сутринта 06.10.2014г. вече имаше бурна ферментация.
Вечерта измерих захарността - беше паднала на 16, което ми се стори нормално.
Но снощи, показа 8 % и аз се притесних, затова и пиша за първи път тук, във форума.
Иначе на миризма и вкус е ОК.

И въпросите ми са:
1. Голяма грешка ли е, че не добавих захар и какви може да са последствията от това?
2. Нормално ли е за 48 часа да падне захарността с 8 %?

Благодаря предварително на всички отзовали се!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 09:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
1.Това че не си добавил захар не е чак толкова фатално, ако си изпиваш виното бързо. Но при захарност 21% ще имаш потенциален алкохол 11-12%, което е сериозна предпоставка за цветясване на виното. Наблюдавай го.
2. Ако е на топло е нормално да падне толкова, на мен ми е падала с 10 единици.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2014, 22:15
Мнения: 17
В помещението е около 21 градуса, постоянна температура.
Мога ли да направя нещо за да предотвратя това цветясване? Какво представлява?

Захар не мога да добавя на този етап, нали? :D

Прочетох малко за цветясването...
Явно ще пия по-бързо, а и като премине тихата ферментация ( ако има такава ) ще купя малко нови пластмасови бутилки 2л. и ще го напълня без да оставям въздух. А и задължително ще сложа серниста киселина след откаляването.

П.П. За всеки случай днес купих същото количество каберне и довечера ще го ронкаме и мелим с жената.
Че ако се прецака едното, да има какво да се пие...

Благодаря на hellreiser за отговора!
Ако някой има още някой ценен съвет, с удоволствие ще го приема.
Като се сетя миналата година какво четене на форума падна, ама гроздето даде 26.5 % захарност тогава...ех, спомени...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2014, 22:15
Мнения: 17
Изронках и смлях кабернето - даде неочакваните 25 % захарност.
Но както е със всички новобранци, имам въпрос на който не намерих отговор във форума:
Единият бидон в който ще протича бурната ферментация е пълен само до половината, това проблем ли е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 17:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Не , няма да има проблем.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2014, 10:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2014, 22:15
Мнения: 17
Знам, че малко се отклоних от темата с последните въпроси, но съм си новобранец...

Източих Мерлото за тиха ферментация когато захаромера показа 0 ( знам, че не е вярно, но си е ориентир ), на 5-ти или 6-ти ден след началото на бутната ферментация.
От 160 кг. грозде източих без да пресовам около 65 литра, които разпределих в два съда - стъклена дамаджана от 54 литра и 11 литрова пластмасова бутилка от минерална вода. И на двете сложих воден клапан.
В пластмасовата бутилка тихата ферментация започна на другия ден, но в стъклената вече трети ден не иска.
Вижда се как микроскопични балончета образуват лека пяна там където виното се опира в стъклото по повърхността му,
но през водният затвор не излизат балончета. Поддържам около 22-23 градуса в помещението от вчера.
Опитах виното и от двата съда, леко киселее, но на миризма няма никаква кисела жилка. Доколкото знам така и трябва да е.
Миналата година в тази същата дамаджана пак не видях да протича тиха ферментация.

Единствената причина за която се сещам е начина и последователността които използвах при източването от ширата и пълненето на съдовете.
Със каничка от един литър бъркам в бидона с джибрите и я пълня държейки я подпряна в бидона, като по този начин преча да влязат много зърна и семки. След това изсипвам в кофа през пластмасова мрежа с око около 1 кв. мм, което отстранява всички зърна и семки.
НО! В дамаджана излях първите прецедени кофи, докато в 11-литровата бутилка последните, т.е. от дъното на бидона.

Възможно ли е поради това да имам ферментация в бутилката, но не и в дамаджаната, където е попаднал по-бистър и лишен от дрожди материал?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2014, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Ето това е:

"Вижда се как микроскопични балончета образуват лека пяна там където виното се опира в стъклото по повърхността му,"

Не знам ти какво очакваш? Ако не излизат балончета през водния клапан, най-вероятно не си затворил плътно. И всъщност с изчерпването на всичката захар, балончетата съвсем ще изчезнат. Нали за това е "тиха".
Така че, няма място за притеснение.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2014, 14:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
todo1 написа:
НО! В дамаджана излях първите прецедени кофи, докато в 11-литровата бутилка последните, т.е. от дъното на бидона.

Затова няма балони в клапана,а и не са задължителни.След тихата,малко студ,откалване и дамаджанката може да я почваш :zauf2: :megagrin:
п.п.дори във форума четох коментар,че тази т.нар. "тиха ферментация" е измишльотина...ферментацията е само една.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 08:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2014, 22:15
Мнения: 17
Здравейте,
новобранецът има още два въпроса:

Снощи откалих Мерлото след около 17 дни тиха ферментация.
Добавих по около 0.5мл серниста на литър вино, измих съдовете и върнах виното.
Не съм прецеждал.
Ще кажете, че съм избързал, но причината се вижда прикачените файлове.
В тубата в която имаше около 11 литра вино бяха почнали да се образуват някакви неща на повърхността.
В дамаджаната имаше само две-три такива "снежинки".
Рових из нета за снимки на цветясване, но онова което намерих прилича по-скоро на було, като това което се
образува в бидона със зелето към края, преди да свърши. :)

1. Това ли е цветясването?

Сутринта видях, че са останали няколко и в голямата дамаджана.
2. Както виждате има доста въздух отгоре, мога ли да запаля някаква сярна/серна лентичка отгоре, с цел да го запазя?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 09:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Това на втората снимка, ако не са някакви боклуци, прилича на цветясване. Така започва и постепенно побелява цялата повърхност. Сярна лента не съм убеден ще му помогне. По- скоро допълване с маркуч под повърхността и тези работи да прелеят от бутилката.
Абе какво става, всяка година все по-рано цветясват вината?

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 09:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ми оцетните бактерии явно стават все по-устойчиви на серен двуокис ...
ГМО ?
Ето нова тема за световните конспиратори - презокеанските тъмни сили ни атакуват с ново оръжие - ГМО оцетни бактерии развалят европейските вина и сриват пазара, за да печелят само тия от Напа :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 09:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2014, 22:15
Мнения: 17
При търсенето на снимки попаднах на тази тема
и се надявах да ме успокоите, а пък то...

Колко бързо трябва да го изпия?
До Нова Година ще изкара ли?
Ако е цветясване, за колко време протича процесът?

Снощи си отделих един литър преди сулфатирането и изпих една чаша - първата за сезона.
Не ми се иска да го варя на ракия, доста е приятно на вкус, нищо че е младо още.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 22:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Не се спомена на каква температура се държи въпросното вино?
Защо е такава мръсна дамаджаната?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 10:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2014, 22:15
Мнения: 17
В момента е около 15 градуса в гаража.
Знаех си, че ще ми се скарате за дамаджаната. :)
Снимах след откаляването и връщането на виното вътре.
След като изхвърлих калта измих добре ОТВЪТРЕ с гореща вода и малко сода бикарбонат, а след това изплакнах няколко пъти.
Преля на няколко пъти от фунията - мръсна е само отвън.
Отвън не съм я мил.

Кажете за виното, колко време имам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако не сладни и си сигурен че е приключила алкохолната ферментация - сулфитирай с малка доза като преди това премахнеш механично парцалчетата отгоре и долей до ръба да няма никакъв въздух.
Всяко отливане за пиене трябва да завършва с пълни догоре шишета докато се изпие виното.
Можеш да пропуснеш сулфитирането ако ще изпиеш виното за месец.
Цветясването се развива най-бързо на топло и с достъп до въздух. Виното изтънява от към вкус, започва да киселее, но пък се избистря и някои даже го харесват повече така.
Месец на хладно и без въздух няма да го промени драстично.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима