Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2014, 05:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Сортове грозде.
http://agronet.bg/tag/%D1%81%D0%BE%D1%8 ... D0%B5.html

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 0%B4%D0%B5

http://select-wine.info/category/%D1%81 ... %B4%D0%B5/

Десертни сортове грозде:
http://amv-agro.com/index.php?route=pro ... path=60_74


Захарност и киселинност на гроздето:
http://www.vinoto.com/display.php?page=sorts

МАВРУД Захарност 17-23 % / титруема киселинност от 6,1 до 10,7 г/куб. дм/.
ГЪМЗА Захарност 19-21,8% .
ЧЕРВЕН МИСКЕТ Захарност 18-21 % / 5,4-6 г/куб. дм титруема киселинност/
ПАМИД Захарност 18-24 %, / киселинност ниска - 4-5 г/куб. дм. /
ШИРОКА МЕЛНИШКА ЛОЗА Захарност 20-24 % / титруема киселинност - 6-8 г/куб. дм./
АЛИГОТЕ Захарност 22-24 %, / титруеми киселини до 5,5 - 8г/куб.дм/
КАБЕРНЕ СОВИНЬОН Захарност 21-24 %, / киселинност 6,5-9 г/куб. дм
МЕРЛО Захарност 22-26 % / титруема киселинност около 6г/куб. дм,/
МУСКАТ ОТОНЕЛ Захарност 19,1-24,15%, /титруема киселинност- ниска/
ПИНО НОАР Захарност 21-27 %, /висока киселинност - 6,24-10,49 г/куб. дм. /
РИЗЛИНГ ИТАЛИАНСКИ Захарност 8,5-20 %, /титруема киселинност - 7,2 - 8,6 г/куб. дм./
РИЗЛИНГ Захарност 18-19 %, / киселинност - 7,5-8,39 г/куб. дм./
РКАЦИТЕЛИ Захарност 18-22 % / титруема киселинност - 7-10 г/куб. дм
ШАРДОНЕ Захарност 20-24 % / титруема киселинност от 7-9 г/куб. дм. /
СОВИНЬОН БЛАН Захарност 20-24 %, /титруема киселинност - 8-9 г. /куб. дм./
ТАМЯНКА Захарност 20-26%, / титруема киселинност 6-8-г/куб. дм.
ЮНИ БЛАН Захарност 18-21 % / титруема киселинност от 7 до 9,5 г/куб. дм./


Физиологична и технологична зрелост на гроздето. http://agronet.bg/agro/lozarstvo/1616-z ... rozde.html

Физиологичната зрелост на гроздето е състояние от неговото развитие, при което семките са с напълно диференцирани тъкани и зародишът е в състояние да даде потомство. Физиологичната зрелост на гроздето е с продължителност 3-5 денонощия и се характеризира с относително постоянство в състава на гроздето, което в практиката се използва като критерий за нейното установяване.
Технологичната зрелост е такова състояние от развитието на гроздето, при което неговите механичен строеж, физико-механични свойства и химичен състав са подходящи за производството на определено по категория, вид, тип и цвят вино. От определението се вижда, че броят на технологичните зрелости е достатъчно голям и се определя от изискванията, предявявани към състава и свойствата на различните категории, видове, типове и групи вина. Както вече се посочи, във времето те съвпадат с физиологичната зрелост или настъпват непосредствено след нея. В таблицата са посочени данни за различни технологични зрелости, т.е. оптимални стойности на захарното съдържание и титруемата киселинност на гроздето в зависимост от произвежданото вино.
В зависимост от възможностите за използване на гроздето от даден сорт за производството на различни вина съществува следната стопанска класификация:
• универсални сортове - гарантират високи органолептични качества на голям брой вина (видове, типове и групи), независимо от значителните различия в техния състав и свойства (Шардоне, Ризлинг, Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, Широка мелнишка лоза, Гъмза и др.);
• специфични - осигуряват високи вкусови качества на малък брой близки по състав и свойства вина, в противен случай се получава посредствена продукция (Совиньон блан, Сензо, Димят и др.);
• строго специфични - от които се произвежда вино само от един вид, тип или група, а във всички останали случаи продукцията е с посредствено качество и недостатъци (повечето сортове за ликьорни и благородно сладки вина, с изключение на мускатовите).


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 03:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
КАЙЛЪШКИ МИСКЕТ Захарност 19-22 % / титруема киселинност от 7 до 9,0 г/куб. дм./
ДУНАВСКА ГЪМЗА Захарност 19-21 % / титруема киселинност 6,5 г/куб. дм./
ЕВМОЛПИЯ Захарност до 25 % / титруема киселинност 7,2 г/куб. дм./
КАМЧИЯ Захарност до 21,3 % / титруема киселинност от 7,4 до 10,6 г/куб. дм./
КУКЛЕНСКИ МАВРУД Захарност до 24 % / титруема киселинност до 9,0 г/куб. дм./
МЕЛНИШКИ РУБИН Захарност до 23.6 % / титруема киселинност 6,82 г/куб. дм./
МИСКЕТ ВАРНЕНСКИ Захарност 22,9 % / титруема киселинност 8,7 г/куб. дм./
МИСКЕТ ВРАЧАНСКИ Захарност 22,5 % / титруема киселинност 5,4 г/куб. дм./
МИСКЕТ СУНГУРЛАРСКИ Захарност 20-22 % / титруема киселинност от 7,0 до 8,0 г/куб. дм./
ОРФЕЙ Захарност 21-24 % / титруема киселинност 7 г/куб. дм./
РАННА МЕЛНИШКА ЛОЗА Захарност 24-25 % / титруема киселинност от 6 до 6,3 г/куб. дм./ рН 3.4-3.6
РУБИН Захарност 23-25 %
РУЕН Захарност до 22 % / титруема киселинност 6,6 г/куб. дм./
СТОРГОЗИЯ Захарност 22-24 % / титруема киселинност 7,6 г/куб. дм./
ТРАМИНЕР Захарност 22 % / титруема киселинност 6,7 г/куб. дм./


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: batplamen, goshkata и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима