Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 10:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 09:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Фев 2014, 15:26
Мнения: 16
Здравейте пиша от профила на брат ми с цел помощ че май оаках нещата ,значи тази година за пръв път аз се занимавам с всичко свързано с вино и ракие производството в нас защото брат ми отиде да поработи в чужбина къде по телефона с него къде от комший къде от сайта които е чудесен тази година правих всичко сам материала ферментирал виното е отделено от джибрата налято е в алпаката преди около15 дни вчера тръгвам да видя дали е тръгнало да бистри :shock: същото като първия ден на точенето на вкус си е супер няма сладко няма нищо вино си е но е мътно всичкото това е около тон вино а ма и едно което умишлено оставих в джибрите да си го пия аз около 200 литра точа и от него вчера то е кристално бистро по едно и също време са сложени и двете това дето сум го отделил е на 15 ден след залагане мерих го 1 градус захарност беше с тих клапан със всичко :datz: какво да правя че 1 тон вино не ми се вари за ракия


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Как го събра всичко това в едно изречение? :)
Щом си измерил 1% захарност значи има още ферментация, следователно нормално е да е мътно. Даже дълго време след края на ферментацията продължава да се отделя разтворения въглероден диоксид. Послушай виното дали шуми.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 13:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
hellreiser,
колегата по-скоро се чуди, защо ронканото е мътно,
а онова с чепките е бистро, аз поне така го разбрах.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 15:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Аз разбрах, че е източил 1 тон вино от джибрите и е оставил 200л в джибрите, а дали е ронкано или не незнам. Ама то на това дълго изречение трудно се хваща мисъл.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 16:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Фев 2014, 15:26
Мнения: 16
Целия материал е ронен,тези 200 литра дето съм оставил в джибрите са кристално бистри,а другото дето е отделено преди 15 дни е мътно тогава беше на 1-2 градуса захарност сега показва 0.Май няма тиха ферментация или поне аз не виждам водния клапан да бълбука може би е рядко :? кажете какво да правя не ми се звъни на братията ,че ще ме храни :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 18:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Е , ти какво искаш-на 1 окт . да смачкаш гроздето и на 30 да е бистро и годно за пиене? Ами няма как да стане по нормален начин . Дори ферментациите ти да са преминали , как да се утаят всички фини частици за толкова малко време ? Не става ! На много хора вината се избистрят декември-януари. Имаш какво да пиеш, затваряй това на клапан и всичко ще си отиде на мястото!
Наздраве! :prost2:
П.С.Това за което говориш още не е станало мьтно ВИНО ,а мьтен виноматериал....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 00:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Фев 2014, 15:26
Мнения: 16
Да но дали не направих грешка че го извадих от джибрата щом другото което е в нея е бистро ,по тази логика май трябваше да го оставя всичкото за да избистри по бързо....и защо едно е бистро другото не :|


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 01:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Aко гониш бързо избистряне (вероятно за търговия) най бързо става, ако въобще не бъркаш шапката- досега би трябвало да имаш вино- кристал. Щом е това целта- бърза реализация, кажи, защо бърка/потапя шапката? Догодина си избери стратегията по-отрано.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 08:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Фев 2014, 15:26
Мнения: 16
Е да де но каква е логиката това с джибрите да е бистро другото не :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 09:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Това с джибрите е завършило ферментацията по бързо. Има време ще се избистри.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 09:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
5_kila написа:
Aко гониш бързо избистряне (вероятно за търговия) най бързо става, ако въобще не бъркаш шапката- досега би трябвало да имаш вино- кристал. Щом е това целта- бърза реализация, кажи, защо бърка/потапя шапката? Догодина си избери стратегията по-отрано.

Тези "напътствия " не кореспондират с думата винификация.
Ако не бъркаш ,пък дори и да са с потопена шапка,рискуваш много ...
За бистрота на етап 30-40 дена от залагане на джибрите е изключено да се говори.
Ако желаеш да получиш и да имаш на по-ранен етап бистро вино, единствения вариант е шихтовия филтър.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 10:25 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Джибрата сама по себе си играе ролята на дренаж - респективно тип "филтър". В допълнение, ползването на ензими по време на ферментацията или друг тип в последствие помага за избистрянето на вината.
Що се отнася до горния пост - напълно подкрепям ilu6a.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Фев 2014, 15:26
Мнения: 16
Благодаря ви за напътствията сега съм по спокоен ше го иставя студа да го избистри и ще откаля след 2-3 седмици не съм привърженик на никакви дрожди бентонити аромати оцветители и всякакви такива брата не е слагал и аз няма да слагам.Още веднъж благодая за напътствията ще пиша като станат нещата :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Цитат:
не съм привърженик на никакви дрожди бентонити аромати оцветители и всякакви такива
От мене един съвет- никакъв бентонит не слагай!

Ако не си специалист(технолог), или нямаш опит- да знаеш освен пропорцийте, но и кога, по колко се влага и как точно се откалява и филтрира,
по-добре не посягай към него, да не получиш вино с пОслевкус от накиснати туристически чорапи и аромат на джапанки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 23:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
5_kila написа:
От мене един съвет- никакъв бентонит не слагай!

Ако не си специалист(технолог), или нямаш опит- да знаеш освен пропорцийте, но и кога, по колко се влага и как точно се откалява и филтрира,
по-добре не посягай към него, да не получиш вино с пОслевкус от накиснати туристически чорапи и аромат на джапанки.

Това са също приказки изцяло несъстоятелни...
Ако ще и 10 пъти да надхвърлиш нормата за бентонит подобни аромати и послевкусове няма как да получиш...
Бентонита е просто глина,която се утаява...не е джапанка или чорап...Бентонита има изключитално добро влияние за виното, неговите функции са не само избистряне.
Iron man дрождите и бентонита не могат да се съпоставят с аромати и оцветители...това е нещо коренно различно...
Нещо като да потърсиш мнение в кварталната кръчма и в интернет...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, NESTI и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима