Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2014, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
+1 за Илюша.
А от мен - пропорциите - пише се с двойно "и", а не "й".

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2014, 18:38 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Крайно време е да създадем "езикова полиция" ! Правописът и диалектът на някои участници са неразбираеми !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2014, 22:54
Мнения: 43
Здравейте, и аз имам проблем с мътно вино.Имах 110л. много хубаво мерло, което превря нормално и беше с чудесен тъмен цвят, много хубав аромат и в края на глътката се усещаше лек аромат на сушени плодове, абе просто прекрасно. Изпих си една чаша с голямо удоволствие, /май и с нея ще си остана/и реших че е време да го отточа от утайките след тихата ферментация.Прехвърлих го през канелата в бидон, изкарах два,три литра кал, измих бурето със сода и изплакнах обилно с вода. Направих му и запарка с дюлеви листа /винаги му правя/ И като се отцеди хубаво запалих и сярна лента.След всички тия процедури върнах виното обратно в бурето.Вече три дни след тия процедури имам 110л. мерло с ужасен мътен и кафеникав цвят, а вкуса няма нищо общо с чашата, която изпих в началото.Реших че това е кафяво пресичане, сложих 60мл. серниста киселина през отвора на бурето и разбърках хубаво но вече 24ч след това резултат няма, продължава да си е мътно и блудкаво. Може ли да се направи нещо от тук нататък?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 13:45 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Иван Василев написа:
, измих бурето със сода

Със каква сода сте го измили...
Иван Василев написа:
,мерло с ужасен мътен и кафеникав цвят, а вкуса няма нищо общо с чашата, която изпих в началото

Това ,че е мътно не е проблем но виж промяната на цвета в повечето случаи е сигнал за нещо необратимо...
Изчакай седмица ,недей повече да добавяш каквото и да било ,нека стои на воден клапан...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 15:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2014, 22:54
Мнения: 43
Измих бурето със сода за дърво.Цвета на виното беше, като на мерло стояло в джибрите 6 дни, много тъмно червено чак черно. А сега е светло червено и мътно. Няма го и аромата, който имаше в началото.Сега е блудкаво, изветряло.Та казваш да чакам... има ли шанс да се поправи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 16:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Ако е оксидазно пресичане, едва ли ще се оправи, поне не напълно. Случва се когато е ползвано частично загнило и плесенясало грозде. Контакта с въздуха стимулира и буквално отключва този процес, особено ако кашата не е била сулфитирана първоначално.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Цитат:
Крайно време е да създадем "езикова полиция" ! Правописът и диалектът на някои участници са неразбираеми !!!

Крайно време е такива като тебе и victoryvt да започнат да пишат нещо по темите, извън Офтопик,
защото като стана мод ще ви банна. Литературоведи...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2014, 22:54
Мнения: 43
За загнило и плесенясоло грозде и дума не може да става.Гледам 4 декара мерло, и го гледам добре.Освен това лично аз си бера и подбирам гроздето което е за мен.Но тази година нямаше достатъчна захарност. Сложената от мен захар явно дойде недостатъчно.Но причината не е само в това, трябваше да направя проба, за да видя дали е стабилно преди да го отточа.До сега винаги съм правил така, оставям чаша на стайна температура, и ако не се размъти тогава го отточвам.До сега не съм имал проблеми, и реших тази година да прескоча тази процедура :datz:Сега ще чакам, и ще се надявам някой от познаещите да каже има ли шанс това винце.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 20:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Прехвърли го в бидон, само че не го измивай с никакви соди, а с най-обикновен препарат за съдове, това го направи сега/утре най-късно и го остави за няколко дни да се поизбистри.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 21:41 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
5_kila написа:
Прехвърли го в бидон, само че не го измивай с никакви соди, а с най-обикновен препарат за съдове, това го направи сега/утре най-късно и го остави за няколко дни да се поизбистри.

И защо да го прави?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2014, 22:54
Мнения: 43
Откакто съм го източил от джибрите си е на воден клапан.Оставам нещата така няколко дни, пък после ще видим. Утре ще му запаля една свещ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 23:10 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Има ли движение във водния клапан?
Няколко дена (4-5)дори и с бентонит не са достатъчни да се избистри.
И последно цвета кафяв ли е или просто доста размътено?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2014, 13:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2014, 22:54
Мнения: 43
Движение във клапана няма.Цвета е по светъл от преди да го отточа, и е доста размътено.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2014, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Иван Василев,
Винаги след откаляване е различно,
херметизирай го и след 10 дена пиши в темата,
на 100% щеси щастлив.

Дотогава- чуждо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 12:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
С този бентонит не ми стават нещата грамотно , според мен.

РазбРъкването :) с вода и набъбването води на практика до утаяване и става една мазна каша която не се диспенсира във виното .

Някой измислил ли е нещо по- добро , може би бъркане с пасатор постоянно ,или смесване с вряла вода , или наръсване сух бентонит в бидонЯ ??

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Бай Драган и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима