Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 14:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 13:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Набъбването е така да се каже на микро ниво -не бухва като тесто..
Неща точно си стават на такава мазна суспензия,която се внася с бъркане във виното.Нещо като рядка боза е преди да се внесе.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 13:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Имаше нещо с поляризацията...частиците на бентонита се свързват с утайките във виното и ги увличат по-бързо на дъното.Така,че е добре да се разбърка качествено при внасянето му.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Сакън , молекулите не са полярни ,всъщност молекули не съществуват , тва е само математическа конструкция .
Пробвах този път с мн топла вода , която буквално кипеше от брауново движение- бентонитът мн бързо се разтвори ,ноне се поддаде на бруновото движение и се поутаи :D .
Добавих му тайно енергия с мощният пасатор на жена ми (тя мн го пази но не може го опази от мен ;) ) , и се разби добре,.
Добавих му 2 л вино , отново го енергизирах с пасатора и според мен се разби какво трябва у цялото вино .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Абе Емо,винаги е голем смех с тебе. Прочетох този ти пост на съпругата. Чест и почитания на твоята. Надявам се, ще си тестваме тазгодишните вина по Коледа. Аз от моето съм разочарован. Но това е друга тема.

Бентонита се разтваря в 1 към 10 вода. Примерно 50 грама в 500 мл. вода. Трябва да престой поне 12 часа. Аз го разтварям вечерта и на другата вечер го влагам. Правя го в пластмасова бутилка с капачка. Типично в твоя стил на изказ, ще кажа: важна е бутилката! Затова използвам празна бутилка от бира "Леденика". :megagrin: И важното е, да бъде току що изпита. Не изпразнена.
Та, джуркам, джуркам и се разтваря. Точно като рядка боза си е. Сипвам малко вино и пак джуркам. След това разбърквам с ръка основният обем и наливам. К"во толкова.
След 7- 10 дена - откаляване. Утайката в по-малък съд и след ден два пак се е утайло. И пак.
Нищо хипер мега сложно.

Поздрави.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 20:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Изсипвам 200гр в 2л гореща вода,държа 12-16 часа-през това време чат пат го разтръсквам шишето.
После вливайки го,просто бъркам една бъркалка от неръждавейка-на ръка бъркам...Винаги се е хомогенизирало без проблем...След това сулфитирам...
Никакво вино не слагам към бентонитната каша...това да не е лепила за плочки ,че да го пребърквам с малко вода след основното бъркане?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
emil emilov написа:
Сакън , молекулите не са полярни ,всъщност молекули не съществуват , тва е само математическа конструкция

"Технически, глината абсорбира токсини (тежки метали, свободни радикали, пестициди). Поради голямата си електрически заредена площ (отрицателен заряд) малките частици на глината привличат токсините, които имат склонност да са положително заредени. Бентонитът представляват голям брой малки тромбоцити с отрицателен електрически заряд на техните плоски повърхности и положителни заряд на краищата.

Когато глината бентонит абсорбира водата набъбва и става като силно пореста гъба. Токсините се привличат във вътрешността според електрическия заряд и се обвързват."
:) ...eто източника >>>http://nad-dietite.com/?page_id=235

"Частичките на бентонита лесно реагират с белтъчните вещества във виното - белтъчните вещества коагулират и се адсорбират от голямата повърхност на частичките, които след това се утаяват.">>>>>http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=1664251

"При хидратация веществото набъбва 14 - 16 пъти, в условията на ограничено пространство се превръща в гел с плътна консистенция. Калциевият бентонит има по-малка степен на набъбване в сравнение с натриевия." >>>http://hranene.framar.bg/%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0/e558

:prost:


Последна промяна kitaen на 06 Ное 2014, 21:48, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 21:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
мда...бентонита поглъща и йонизиращи лъчения...тъй като и те са положителни... :lachtot: :lachtot:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Прикачени файлове:
bylgarskite-hanove-i-care_html_4da85878.png
Kitaen , ще прочета линковете , бесспорно ( нова дума :-) ) бентонитът е полезен ,а за мен - задължителен .

От 30г ползвам бентонит.

Отначало пречиствах вредните фракции в бензина с него , а от няколко години и във виното .

Бентонитът е открит от древните Българи и използван от кахан Винех(убавеца на снимката горе ) който според мен в лице силно прилича на Силвестър Сталоун.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Лъчко пак ще чете на жена си :megagrin: , ми да взема да зема да пусна една музичка за Илюшата и за Лъчко

https://www.youtube.com/watch?v=WhF6dpY5E3A

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2014, 09:12 
Offline

Регистриран на: 08 Дек 2009, 16:30
Мнения: 8
Местожителство: В.Търново
Сулфитирането веднага след влагането на бентонита ли се прави,или след откаляването?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2014, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Аз знам, че е след откаляването. И така го правя. Илюшата тука е написал, че го влага веднага след бентонита. Нека той да обясни. Може би има нюанси... Ако след това прехвърля в буре... за по-дълго стареене. Знам ли? Но пак си трябва сулфитиране след откаляването. При толкова много достъп на въздух.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2014, 10:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
eто източника >>>http://nad-dietite.com/?page_id=235

Двата линка след този са коректни според мен , обаче този първият лъже повече и от мен .
Неква мешавица , по- точно плескавица от физика , химия ,реклама на кило , и щипка лудост .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2014, 10:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Аз го влагам малко след като съм сложил бентонита...
Идеята ,която следвам е грубо казано дезинфекция след внасяна във виното на друга странична материя...също така бентонита със своята алкалност допринася за "неутрализацията" на КМБС...
Аз правя и 2ро леко сулфитиране по-нататък ,когато го свалям от бентонита и разливам по съдове за отлежаване...
Емо статиите са направо не с щипка ,а с кофа лудост...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2014, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2014, 22:54
Мнения: 43
Здравейте отново. Девет дни след като направих процедурата по изхвърлянето на утайките, измиването и дезинфекцията на бурето, виното все още е мътно.Пускам по една чаша през ден за проба, но промяната е незначителна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 13:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2014, 22:54
Мнения: 43
Здравейте на всички.Ето как се развиват нещата с моето мерло, за което писах по назад в темата.Две седмици след процедурата по премахването на утайките, виното пуснато от канелката леко мътнее. Но вчера си напълних два литра от горе с маркуч, виното е много бистро, с приятен вкус и аромат. Няма и помен от тези дразнещи небцето частици, с вкус на дърво. Вече имам надежда че не съм оплескал нещата. Само не разбрах защо си смени цвета? Беше тъмно синьо преди да го отточа, а сега макар и бистро стои доста по светло.Но като цяло нещата си дойдоха на място, и вече съм по спокоен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима