Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 21:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Как прецени ,че тихата не е приключила?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 21:16 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
ilu6a написа:
Как прецени ,че тихата не е приключила?


Като казвам че не е приключила имам впредвид, че не се е избистрило 3 месеца вече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 21:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
А има ли газировка...па макар и лека?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2014, 05:22 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
Не усещам газировка при проба. Единствено е мътно, но вчера като отточих ми се струва една идея по бистро :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 18:24 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
Еврика! 3 месеца до днес и вече е бистро :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2015, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Моля и аз за помощ.
Виното ми стана за чудо и приказ. Около 100л. си отидоха вече, предполагам, че има още 100-120л. Миналата седмица реших да го източа в 10л туби, за да е по- удобно за консумация. Канелките на двата бидона се бяха позапушили и, за да ги отпуша ги продухах качествено с уста. Виното го държа с майката и след продухаването стана страшно качествена мътилка. Помислих, че за 1-2 дни ще се утай, но вече цяла седмица е все още много мътно.
Дайте ми съвет какво да направя? Да източа виното е отделен съд и да го оставя да се утаява или да го оставя така и да чакам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2015, 18:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
gizdo007 написа:
Виното го държа с майката и след продухаването стана страшно качествена мътилка.
Източил си само мътилка. Какво очакваш да стане......?
Нито си откалявал нито си бистрил,на принципа ''бодни пръчка пии вино'', не става така....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2015, 19:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Да, но преди да го раздухам се беше избистрило чудесно. Изпихме около 100л. от него и си беше чудесно. Виното винаги го държим с майката и до март месец си го изпиваме, но сега го размътих...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2015, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Предвид всичко казано - забравяте за виното за около месец и стискате палци пак да се избистри. Всичко друго при подобни технологии би било неоправдано.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2015, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Имам питане за избистряне.
Имам вино от траминер от 2014 г. Ферментацията е по учебник проведена - ензим, дрожди Х13 за гевюрцтраминер, поради доста дъждовната година сложих и танин за бяло вино. Такаа проблемът е че не ще да се избистри. Вино е , силно вино с много хубав аромат,но е мътно . Преточвах го един път през декември, сега е в 10 л. туби, сложих му 0,5 мл. на литър серниста и двойна доза бентонит - утаи се някаква утайка на дъното, отгоре около 5 % се избистри, но по средата си седи адска мътилка и не мога да вдяна как да го избистря. Бентонита съм го слагал както е по учебник - първо с вода 10-ина часа после влагане и бъркане. Ефект от бентонита имаше, но не е достатъчен и се чудя от какво ли е така и мога ли да го избистря.
Никога не е било бистро вино - тази зима така и не хванаха сериозни студове, отначалото го пихме мътно, то толкова и го пихме де. Все чакаме да се избистри и не ще е и не ще. Възможно ли е високата начална захарност да е причина? но пък ферментация определено няма, няма газировка и пр. а и си е доста силно алкохолно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2015, 13:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
По подобен начин не искаше да ми се избистри тамянка с висок % алк.
Замразих го в 10л туби (от минерална вода). В едно бидонче наредих шайби изрязани от фибран, така че да влиза тубата вътре. С дъно и капак от фибран, нещо като голям термос. Виното се размразяваше бавно - за 3-4 дни и стана като сълза. Всичката мътилка беше на дъното. Подобри се и органолептиката.
За траминер не знам дали ще е удачно, но не пречи да опиташ примерно с 1л.
ПП. За удобство изхлузвах внимателно нагоре термоса, а тубата си стоеше неподвижна, да не се мъти виното. И веднага претакане с шлаух.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2015, 14:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
stefannankov, не ползвай ензим ,и няма да имаш такъв проблем. Ензимите спомагат за повече рандеман, но влошават качеството. Никога не ги влагат при маркови вина.
Ако имаш вино правено от един и същ сорт, и от едно и също лозе ще усетиш разликата, когато в едното си ползвал ензим. Особено след отлежаване.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2015, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
баджо написа:
не ползвай ензим ,и няма да имаш такъв проблем. Ензимите спомагат за повече рандеман, но влошават качеството. Никога не ги влагат при маркови вина.

Брейй, пак научих нещо ново :lol:
Аз предлагам да не ползва грозде ;) Хващам се на бас, че съвсем няма да има подобни проблеми :lol:

Сега сериозно. Помътняванията се едни от най-сериозните проблеми и съответно най-трудни за "лечение". Миналогодишните вина си бяха "сложни" отвсякъде. По принцип белите вина си страдат от повечко белтъчни вещества, които нямат възможност и условия да се утаят. Възможно е да се е получило и свръхбистрене, особено в комбинацията с висок алкохол. При това положение се променя разтворимостта на белтъчините и не само, но успоредно с това, при ниско рН нещата съвсем могат да излязат от контрол.
Всеки сериозен производител прави специални тестове за стабилност и на тази база се решава как, с какво и с какви дози ще се обработва виното.
Естествено, в домашни условия това нямам как да стане. Затова и се работи със щадящи, по-прости схеми за избистряне. Съответно е напълно възможно, при излизане от рамката на нормалната реколта, нещата да не се получат както трябва.

stefannankov, пробвай да охладиш виното до около -6 градуса и кажи как изглежда след това.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима