Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2014, 17:45
Мнения: 3
Здравейте :)
За първа година правя вино и нещо не ми се получи. Виното е червено и имаше захарност 22 на което сложих и 2 кг. захар. Виното е в бидон, температурата е около 8 градуса в помещението. Имаше леко кисела жилка и преди 13 дни сложих калиев метабисулфит и серниста киселинаслед което го разбърках. Казаха ми че след 10-на дни трябва да става за пиене но още е мътно и леко кисело. Четох че може да се избистри с белтък от яйце или желатин. Какво да правя? :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 19:49 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
:muede: Никой не може да ти помогне, ако сам не си изградиш поне най-обобщена представа, как се прави вино. То не е кекс, който се забърква хаотично от определени компоненти. Трябва да се управляват процеси. Най-напред прочети внимателно и след това ще разбереш, какви си ги натворил :buch:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За да се сложи серниста киселина трябва да си сигурен че ферментацията е приключена. Захарността трябва да е 0% мери се с захаромер /виномер/ скалата му да има 0% захарност.
А защо сложи калиевметабисулфат и серниста? Ефекта е един и същ.
Годината беше лоша и за това виното е кисело, просто гроздето не е било озряло добре и киселинността в него е била голяма.
След престояване на виното ще се отдели винен камък и киселинността ще спадне.
След избистряне налей в 10л. туби за минерална вода /пълнят се догоре/ и остави да отлежава.
За намаляване на киселинността може да ползваш откислител.
Не се откислява цялото количество вино, откисляваш 10 л. след като го изпиеш, откисляваш друго количество.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2014, 00:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 11:58
Мнения: 62
За да не се е получил качествен резултат на виното най-вероятно технологията е сбъркана някъде.
Предполагам за киселинноста е ниската захарност още в начална ферментация.
За бистротата също има няколко условия...

Но няма страшно.
За избистренето ползвай Бентонит,а за неутрализация на киселинността ползвай сода бикарбонат,като за количествата им,които трябва да се прибавят зависят от количеството вино,което ще се лекува.

Другия и приемен вариант е да се използва виното за ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2014, 01:17 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1123
Местожителство: Дупница
Доста опростено виждаш нещата , а това за откисляването със Сода Бикарбонат е абсолютно неправилно !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2014, 13:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2014, 17:45
Мнения: 3
Има ли шанс само да се избистри? Или да пробвам с Бентонит?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2014, 17:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юни 2014, 16:19
Мнения: 26
Местожителство: шумен
Е ти много бързаш да го почваш винцето.Изчакай малко студът ще го избистри,и ще намали киселинноста.И чак тогава :sauf: Ха наздраве

_________________
Все повече се замислям,дали китайския автомат може да пробие китайската бронежилетка???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2014, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Ако искаш да пиеш бълвоч му сложи сода бикарбонат.Разбира се не на всичкото.Напълни една чаша и слагай малко по малко сода. Като ти хареса прати една бутилка за благодарност на този който ти дава тези съвети.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2014, 14:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2014, 17:45
Мнения: 3
Ще го чакам да се избистри и после в туби. За догодина ще си имам едно на ум. Благодаря много :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима