Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2014, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Мерло купено на 22.09 , същия ден е ронкано, сулфитирано, 3 часа след това е посято с дрожди без активатор. След бурната ферментация е откалено от джибрите и е сложено на воден клапан ,в гараж се съхранява . Хванаха първите студовете - октомври и спря ферментацията.Купих нагревател за аквариум - 100 вата , подгрях и ферментацията тръгна, съответно махнах нагревателя . :lab: Барбитуратора към днешна дата отделя газ на 10 мин , абе вяла работа. Показва 5 % захарност и температура на мъста 9гр !! Купих от Винарко дрожди за трудна ферментация , смятам пак да подгрявам до 20-22 гр и да слагам дрождите. Трябва ли да сулфитирам преди влагането на дрождите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 09:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Не сулфитираш ,само подгряваш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Ок , почвам да действам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Днес замерих захарния градус - стои на 5 % , както преди влагането на дрождите. Температурата на материала е 16 гр, при влагането на дрождите което се извърши на 28 .11, материала беше подгрян до 20-21 гр. Няма видими признаци на ферментация :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 13:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Ниска е температурата,при такава ще продължи доферментирането ......месец?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 13:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Бидонът е завит като бебе с дебел вълнен губер, на дъното има нагревател 100 вата които постояно е включен. Освен пак да слагам 10 л туба с топла вода? Проблема е ,че според мен няма ферментация , няма никакви мехурчета по повърхноста на материала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 13:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Няма е да има видими признаци при тази остатъчна захарност и вече образуван алкохол..Процесите са доста слаби и бавни дори и при нормално за ферментация температура от 20-22гр.А ти очаквах мехурчета при 16гр което просто няма как да стане.Д

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 13:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Интересно, преди да вложа дрождите температурата на материала беше 9-10 гр и на водния клапан се отделяше газ през 10 мин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Ако има някакви процеси трябва поне да чуваш леко шуптене като отвориш и доближиш ухо.
Колко литра е това вино?
Ако не е много,аз бих го разфасовал в по-малки количества и сложил вкъщи в коридора напр....за една седмица ще приключи.Това със затоплени бутилки вътре съм го прилагал няколко пъти,работи,но после пак трябва да е на топло още 20-30 дни да приключат всички процеси,иначе напролет,ако остане дотогава, ще се чудиш защо се газира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 22:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Нищо не се чува , но като махна капака на бидона няма мехурчета ,демек ферментация няма .Не мога да уплътня капака и да сложа водния клапан, който да покаже има ли някаква ферментация, понеже минава кабела за нагревателя и не може да се уплътни. Забравих да кажа че преди 20 дни наточих 1 л от материала в бутилка и го сложих във всекидневната върху секцията - демек на по високо и топло. Какво наблюдам - има ферментация бутилката се " издува" от газовете и паааак сладко :? Луда работа


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 16:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Бутилката се издува защото идва от студено на топло - разтвореният ЦО2 на студеното се отделя като се стопли бутилката и я надува.
Дали има ферментация ще каже само захаромерът - пада ли захарността - има, не пада ли, няма.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Ама тя стоя на топло 1 месец и всеки божи ден се издуваше, значи ферментира . И след толкова време пак сладни . Сигурно не толкова както в началото , но за 30 дни да не свърши ферментацията :motz: Баа..х ма.му :datz: Не се ли направи нещо навреме и както трябва, после гониш Михаля.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2014, 09:40 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Бурната ферментация завършва, когато захаромера покаже 0%. После при тихата пада под 0. Защо си го отделил за тиха на 5%?

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2014, 19:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
За спирането на ферментация при падане на температурите,единствена вина имат съдовете.Тези милиметрови бидони,при температура 15 градуса,на пращината е 5 :) В момента има заложено второ вино,ферментира си перфектно при външни условия,все едно е Септември,нооооооооооо........................ферментира в каци с дебелина на дъгите около 4 см.Вярно,дървените съдове искат повече грижи,но както се вижда от примера са незаменими.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2014, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
vnnaidenov написа:
За спирането на ферментация при падане на температурите,единствена вина имат съдовете


Единствена вина да имат съдовете.........пък тях кой ги е купувал :datz: Даваме луди пари за хобито си,пък някои от нас не знаят температурния диапазон на помещенията.....за да създадат необходимите условия за ферментация-основата за производство на добро вино и количество ракия :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима