Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2014, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Квеври....Е истината... може и да се зидат като казан с изолация....
Сишия ефект може да има и пластмасов бидон но само за ферментация :!:
за отлежаване се иска керамика...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2014, 13:56 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Абе хора, вече го дискутирахме тук някъде. Отивате в някой магазин за акваристика и взимате 100-200 W потопяем нагревател за аквариум с вграден терморегулатор, след това от магазин за паркет взимате полиуретанова подложка за ламинат или пък бабъл фолио за опаковки, с което завивате с няколко слоя бидона и забравяте за проблема със спрялата ферментация. За стабилност отвън може да навиете стречфолио.

Материалът в никакъв случай не трябва да бъде под 15°C, защото ферментацията се проточва прекалено и възникват различни опасности. Високите температури над 28°C пък са друга беля...

Идеалната температура е около 21°C, но при някои плодови материали е добре да е 3-4°C по-ниска.

ПП
Чак сега видях, че темата всъщност е винарска, ама нали съм си на ракиена върна... :)
При някои вина оптималните температури са други, но методът може да е същия.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2014, 19:55 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Здравейте Колеги!!!
И аз имам същия проблем тази година.Дори станаха два!Купих мерло 200 кг. ,махнах чепките ,сулфитирах ,сложих дрожди и активатор и всичко тръгна идеално.След 20-я ден източих виното и го налях в бурето.С виното нямам проблеми.Сложих в джибрите 20кг захар разтворени в 60 лт. хладка вода и разбърках.След два дни нямяше никаква ферментация.Материала при кусване си стоеше сладък.Нямаше ферментация защото в джибрата имаше висок алкохолен градус и висока захарност.Поръчах на часа от Винарко дрожди ,активатор и още един продукт, който сложих отделно ,но само една трета от него/не ми се слиза в мазата да го видя какво пише/ и ферментацията тръгна.Но преди 5 дни спря защото температурите паднаха.Минах джибрите през преса и напълних 6 десет литрови бутилки с материал.Качих ги в стаьта на дъщерята :megagrin: /щото я няма/ и започна да бълбука.На десетина минути излиза по едно мехурче.Захаромера показва 0 но материала сладни.Температурата в стаята е около 18-20 градуса.Въпроса ми е : Ще стане ли второ вино или ще грябва да го варя напролет на ракия?

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2014, 00:27 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Ще стане,стига температурата да не пада.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2014, 14:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
И аз потвърждавам, че ще стане. Няма начин да не стане, макар че, си тръгнал с много висока захарност - 1-3 е 25 захарност. А, както и сам знаеш, имаш вече алкохол в джибрата. Но нищо, де, действай си го по технологията за червено вино. Най лесно е после да го свариш на ракия. Ако не си прекалил със сулфитите, разбира се.
Аз правя захарният разтвор 1-3,5 - 22,5 захарност. И... температурата! И това го знаеш, важна е.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2014, 18:09 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Вече няколко дена ври яко.Радвам се ,че тръгна щото тази година нямам много вино!Поне от това ще изкарам 50 литра.От 200 кг грозде след махане на калта остана 130 чисто плюс 50 второ вино ще ми стигне до Ивановден :megagrin: :megagrin: :megagrin: .Като го слушам как бълбука ми се пълни душата.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2014, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Колко му трябва на човек....

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2014, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:megagrin: На някои повечко :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2014, 13:24 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Имам проблем подобен на споделеният в темата и тъй като затоплянето на виното, отделено за тиха ферментация не променя пустите 5% остатъчна захарност, реших да прибягна до дрожди. Въпросът ми е Fermactive FCD или Vitilevure B +Dynastart , биха били по-подходящи? Количеството е около 40 литра(Мерло и Каберне с 23 % захарност повишена до 24% с влагане на захар разтворена във вода). Температурата в помещението варира, но не пада под 18, но не съм измервал температурата на виното, което е разделено в 4 бутилки от минерална вода и е в стаята вече повече от две седмици. Благодаря Ви предварително за съветите. Весело посрещане на Нова година.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2014, 15:28 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Fermactive FCD при мен са работили,без стартер.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2014, 19:19 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Благодаря за бързият отговор. Мислиш ли, че ще останат неприятни съединения ако се ползва активатор на този етап от процеса?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2014, 19:24 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Препоръчително да се сложи Династарт...аз не сложих по-технически причини.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2014, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Докладвам за резултата до сега , след повече от месец с включен нагревател, повит бидон като бебе ,температура на материала 20 гр, захарноста е 4 процента :datz: Като видях показанието на захаромера махнах нагревателя , затворих плътно бидона ,сложих го на воден клапан и ще чакам лятото :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2015, 20:49 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Поради празничните почивни дни дрождите пристигнаха едва днес, но вече са заложени както следва: 15 гр. Fermactive FCD на червеното вино, а 10 гр. Vitilevure B на около 30 литра самоток от ракацител, който беше с показание 9 % остатъчна захарност. И на двата добавих по 10 гр Dynastart в подсладената вода. Температурата в помещението не пада под 18 градуса. Надявам се резултатите да са добри, че миналогодишните запаси са на привършване. Наздраве на всички и успех в начинанията!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2015, 10:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Вино не стана , нооо стана доста прилична ракия! Като експеримент - напълних 1 л от виното и във всекидневната върху секцията на топло, от зимата до сега - 09.09.2015 ,както е сложено така си и седи, няма увиране въпреки, че има отделяне на някакди количества газ.Сладни и това си е. Почвам да си мисля да не съм го сварил с нагревателя за аквариума- материала да се награвя повече от 40 гр около самия нагревател , въпреки че температурата в бидона показваше 20 гр ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: spas0456 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима