Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 13:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2015, 01:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Дек 2015, 00:27
Мнения: 3
Поздрави на всички ,които обменят опит,знания и умения в този форум.От доста време посещавам форума,като гост,но сега се нуждая от съвет.В началото на октомври купих 180кг грозде с цел да си направя малко вино.Захарноста беше 24% затова не съм я коригирал.По принцип използвам потапяне на шапката и не го преточвам често.В края на октомври го опитах на вкус и нямаше никаква сладост,затова реших да го отделя от зърната,защото още при закупуването бяха отделени машинно чепките.След седмица,или две реших да проверя дали се е обистрило и да го опитам на вкус.Останах силно изненадам от сладкия вкус.Премерих му захарността-12%.Реших,че му трябва топлина и го преместих в банята на топло,но нямаше резултат(захарността не се промени).Реших да опитам с дрожди ,като първо сложих серниста киселина,ако има някакви бактерии,или остатъчни диви дрожди да ги отстраня.Понеже нямаше дрожди за затруднена ,или прекъснала ферментация,сложих такива,каквито имаше в магазина(за бяло вино и ракия).В рамките на няколко дни никаква промяна.Отидох в друг магазин и купих други дрожди с активатор и по описания на опаковката начин ги сложих,но пак греда -никаква промяна в захарноста.До тук приключих с опитите.Има ли някакъв вариант да не използвам материала за безалкохолно,защото не е съвсем малко(около 75л)?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2015, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 39
От "нямаше никаква сладост" до 12% има огромна разлика. Предполагам че става дума за червено грозде и следващия път като решиш да харчиш пари първо прочети няколко пъти:

http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=3061

Междувременно може да погледнеш:

http://vinarko.com/pomoshtnik/52-protzedura-po-restartirane-na-spryala-fermentatziya

Желая ти успех.

PS: От 180 кг трябваше да изкараш доста повече вино.

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2015, 15:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Дек 2015, 00:27
Мнения: 3
Много добре знам,че има разлика между няма сладост и 12% захарност.Материала го държа в 200л бидон без канелка.Когато опитвах за сладост беше от повърхността,а долу е било неферментирало.Понеже не съм слагал захар си помислих,че няма нужда от много преточване и явно съм сгрешил.В момента в същия бидон на мястото на източеното "вино" има захар,разтворена с вода и макар и по-студено от октомври положението е следното-на повърхността пак не е сладко,а от дъното е 4-5% захарност,което е по-добре от 12%.Сложил съм 20кг захар,разтворена в 60л топла вода(около 30гр.) без дрожди(култивирани).Когато отворят магазините ще потърся дрожди и активатори,посочени от теб(във Винарко),надявам се да има резултат.А относно гроздето,което съм купил мисля че не беше лошо,добра захарност-24% ,цвят и добър аромат.Просто не съм го правил по технология и не ферментира,моя грешка,макар че така процедирам от години(без дрожди,само на "дивите" разчитах),но съм пил добро винце по моя преценка,не на майстори.Нетрайно е ,но понеже правя по малко,до зарезан го изпиваме и нямах проблеми.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2016, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Дек 2015, 00:27
Мнения: 3
След няколко експеримента с дрожди проблема се реши с преместване на по-топло(над 20гр.).Ферментацията протече бурно за около 2 седмици.Друг е въпроса,че не остава много време да се избистри и да заприлича на вино,но поне ще може да се превърне в ракия,защото при неферментирал материал нищо не би се получило и при дестилация.Явно късната дата на купуване на гроздето ми е изиграло лоша шега,защото въпреки топлата есен температурата не е била достатъчно висока за нормално протичане на ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: fisher, stinger и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима