Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2014, 09:52 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
2-ра година е бая сладко виното от каберне, имам от миналата година в пластмасова бутилка и още се издува като газирано. Няма как да не е неферментирало още. Къде е грешката и защо оцветява устата, въпреки че е сладко е доста вкусно, просто не разбирам защо не се избистря?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2014, 12:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Щом се издуват ,значи текът процеси.
Щом е сладко ,значи има възможност за ферментация...(още повече ако се е разчитало на спонтанна ферментция)
Щом има процеси ,значи има динамика в течността и няма как да се избистри.Респективно няма и багрилна стабилност и за това в такава степен така оцветява като се пие.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2014, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Вино преди Зарезан не се затваря в бутилка, напишете си го на тавана на мазите. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 12:00 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
говоря за миналогодишното вино, то е в такава бутилка, как е възможно още да ферментира............


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 13:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ей така....щом не е сулфитирано и има остатъчна захарност процеси ще има...и не е задължително да са ферментационни .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 17:41 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
сулфитирано е, седяло е 6-7 дена в общата джибра и после в големи стъкленици- само виното и е откалявано, защо става лилава устата не разбрах...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 17:43 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
Адаш, аз даже с тебе се допитвах за тази джибра, защото не трагна ферментацията 2 дена, ти установи, че съм сложил повече сулфат и затова...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 18:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Те сулфатите им се намалява концентрацията с преливанията и т.н.
Въпросното вино оцветява ли стените на съда много и направило ли е някаква тъмна утайка ?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 10:22 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
сравнително лесно се измиват, но да калта си е тъмно червена, май 2 поредни години ми е лилава устата от виното, да не би кабернето да е такова просто


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 11:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Ще ти отговаря с цитат на lambri който от нивото на професионалист е дефинирал проблема:

Добрият и най-вече стабилен цвят на червените вина е следствие съотношението танини/антоциани. ако то е нарушено (заради не добра физиологична зрялост на гроздето) може да очакваш не свързването им (заради превеса) и така да имаш много антоциани. те от своя страна ще останат в това състояние известно време и ще ти "създават проблеми" които сега "имаш". После обаче изведнъж всичко рухва - те са нестабилни. Поради тази причина, е добре да се ползват ферментационни танини които компенсират недостига на такива в гроздата. това особено важи за случаите когато виното ще стои по-дълго време.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 19:59 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
мерси енциклопедио:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: lhristov и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима