Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2015, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Здравейте, моля посъветвайте ме какви дрожди да вложа при тазгодишната реколта мерло? Държа да са от Винарко. Да се вземе под внимание ,че виното се прави във гараж който не е отопляем , и е трудно да поддържам 20 гр в помещението.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2015, 12:57 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Изпитано при такива условия-Fermactive FCD

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2015, 13:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Купувам :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 13:11 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Бих заложил на F33 - температурно не се различават от баянус, НО нивата на полизахариди които се получават са доста над тези за баянус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 15:59
Мнения: 41
Местожителство: София
За да не се налага да се съобразяваш с температурните условия, ако имаш ток разбира се, нагревател за акваруим. Тогава ти остава да избираш по правилните параметри. За да получиш правилен отговор може би е хубаво да знаеш какво вино искаш да получиш - плодово или вино за отлежаване в не старо буре. Ако гониш плодовост много съм доволен от зимафлор рх 60, ако ще минава през дъб по добре зимафлор фх10. Разбира се можеш да допълниш ефекта и с подходящите ензими.
Успех!,
Аз почвам утре с един селски купаж :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 22:13 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Аз бих послушал lambri...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2015, 18:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
А защо не казваш? Ползвал ли си такива дрожди? Какви са резултатите, или неговия авторитет е достатъчен за теб? Не , че за мен не е достатъчен , но ако можеш да се обосновеш ще е плюс...

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 02:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Ровейки се из темите попаднах и тук. Щях да си умра без да зная че имало различни дрожди. Аз си купих първите които намерих добре че съм попаднал на някакви куче марка които стават за температури от 10 до 30 градуса, абе направо пенкелер :lol: Тази година за първи път слагам дрожди понеже все ме глождеше мисълта че дивите не могат да ми избутат ферментацията докрай, още повече че тази година Мерлото ми се оказа с 25% захарност. Още съм аджамия но се уча и добре че попаднах на този форум.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 08:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
http://vinarko.com/

Тук има много продукти за нашето хоби и са добре обяснени нещата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Първата партида от 54 кг грозде мерло направих с дрождите които препоръча Илюша . След бурната ферментация отточих 40 л . на воден клапан който не го чух, но виното вече е готово :shock: и се консумира умерено - избистрено и с хубав цвят . Никога не ми е ставало така бързо виното, никога. След 8 дни заредих втората партида в която вложих дрождите ,които препоръча Ламбри. Материала е на воден клапан и още бълбука , по-малко. Като го опитвам, въпреки че още ферментира, ми се струва , че е по плътно вино ,абе според мене е една идея по добре отколкото с F 33 :) Нека да преминат всички процеси и пак ще пиша дали има разлика в двете мерла правени с различни щамове дрожди. Тази година за пръв път ползвах ензими и съм много доволен от рандемана, остава само гола ципа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Струва ми се, че има леко противоречие. ;)


caribi написа:
Първата партида от 54 кг грозде мерло направих с дрождите които препоръча Илюша

Илюша най напред ти препоръча Fermactive FCD.
ilu6a написа:
Изпитано при такива условия-Fermactive FCD


caribi написа:
След 8 дни заредих втората партида в която вложих дрождите ,които препоръча Ламбри.

Ламбри ти предложи F33.
lambri написа:
Бих заложил на F33 - температурно не се различават от баянус, НО нивата на полизахариди които се получават са доста над тези за баянус.


Накрая казваш, че това с дрождите на Ламбри (F33) е по-добро отколкото с F33. :lol:
caribi написа:
Като го опитвам, въпреки че още ферментира, ми се струва , че е по плътно вино ,абе според мене е една идея по добре отколкото с F 33


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:megagrin:Ха ха в бързината така става ,Илюша ми предложи - Винени дрожди Fermactive FCD , с тях направих първата партида , Ламбри ми предложи Винени дрожди Actiflore F33 и с тях направих втората партида , разменил съм местата им , грешка е моя за което се извинявам :prost2: Другото което съм написал си е така както съм написал в първия пост :) С F33 ми се струва ,че е една идея по-добре. Но нека да мине още време и пак ще коментирам как са са се получили вината .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Дрождите разделят ли се на видове според гроздето за кпетл ще се използват? На моите пише че стават за шорок спектър вина, от шампанско до .....някакъв непознат вид.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
....дори за ice wine.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 15:51 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Колега , вместо да обяснявам прочети тези няколко линка и ще ти стане ясно!
http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%80 ... 0%BD%D0%B0

http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%80 ... 0%BD%D0%B0

http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%80 ... 0%B8%D1%8F

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Бай Драган и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима