Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 03:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
От това се опасявах, да не би да има дрожди за бели и червени вина. Аз имам каберне и мерло. Нито шампанското нито Ice wine са червени вина. Дано не е фатално. Благодаря за линка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 09:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Шампанското често се прави от Пино ноар,а това е червен сорт.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 13:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Смятам че случих на добри дрожди, дали обаче не сгреших че не сулфатирах преди да ги сложа? Фактически имам дива мая и култивирани дрожди. Грешка ли е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 14:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Мисля, че ако не е сулфитирано, надделява или най-силния щам, или този, който е посят по-рано. (Нанков може да потвърди, че примерно в икономиката има термин "first move advantage" ;) )
Абе май не е лошо Lambri да внесе малко яснота. Още повече, че в по-стара литература дрождите може да се срещнат под името ферменти (субстанция, предизвикваща ферментация).
А като синоним на фермент, понякога се използва ензим - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0 ... 0%B8%D0%BC
А ензимите са по-скоро биологично активни молекули...

ПП. Още малко насоки.
- Пастьор нарича дрождите ферменти.
- Цитат от съвременна статия - "Захарта се разгражда и се превръща в алкохол от образуваните от дрождите особени вещества, наречени ензими или ферменти."
- Друг цитат - "Ферментацията може да протече самоволно със съществуващите върху плодовете дрожди (ферменти)."
- цимазата се води ензимен комплекс.
Терминология :megagrin:

ПП2 Нанков, не съм сигурен как е на английски, по принцип FMA е от шаха. Имам предвид Предимство на Изпреварващия Ход в икономиката.
А Flanker или Lambri ще кажат дали важи и за дрождите :lol: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2015, 16:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
От досегашния ми опит стигам до заключение, че трябва да ползвам култивирани дрожди, само остава да реша за сулфатирането. Някакви плюсове и минуси при сулфатирането ако може да споделите?

ПП. Ето и резултата до този момент. Първо вино около 60литра, с култивирани дрожди и дива мая, след почти един месец плътноста е 0.998 и е на тиха ферментация в съд от неръждавейка.
Второ вино от леко пресовани люспи и чепки в които вече имаше култивирани дрожди, добавих 15 литра захарен разтвор на 24% плюс още 5мг. дрожди. На третата седмица плътноста е 0.994 и също е на тиха ферментация. Явно във второто вино дрождите са дошли в повечко и са изпапкали захарта бързо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 20:27 
Offline

Регистриран на: 01 Ное 2015, 17:14
Мнения: 1
Цитат:
Явно във второто вино дрождите са дошли в повечко и са изпапкали захарта бързо.


По-скоро чистата захар се папа по-лесно от тази в гроздето.
Ама специалисти да кажат , щото аз съм киак .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 09:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Не,просто във второто вино дрождите са развити и рамножени в голямо количество-пропусната е лаг-фазата.За това захарта е заминала по-бързо.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 06:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
До колко е верна максимата, че добрата ферментация е бавната ферментация? Да очаквам ли някакви последици в този смисъл от второто ми вино? Макар че още щипе на езика(СО2) вече си пийвам от него. Откалих го веднъж и е доста поизбистрено. Първото изостана, още е мътно и леееко сладни, но загатва че ще има добър вкус. С него няма да бързам, нека застуди, нека ферментира кротко и бавно....за Коледа се надявам че ще става за пиене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2016, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 23
Местожителство: Чавдар
Здравейте колеги-винари!Понеже миналата година, за Мерло използвах дрожди Zymaflore RX 60 и бях доволен от резултата,тази година също се снабдих с такива.Само ,че сега мисля да използвам и ензим Lafase Fruit.Част от виното ,което ми остана до пролетта го бутилирах и до сега при отваряне си има прекрасен плодов аромат.На листовката на дрождите обаче пише-За вина предназначени за ранна консумация.Това означава ли,че не мога да го оставя 2 или3 години?За в бъдеще ,тъй като оставям определено количество вино за отлежаване,ще пробвам и Zymaflore RX10.Други варянти за дрожди,които бих опитал,са тези от серията на Витилевюр.Моля колеги, с повече опит в отлежаването на вина,да споделят.Кои дрожди, са по- подходящи за вина предназначени за стареене става въпрос за Мерло и Каберне? Благодаря предварително за мнението ви!И успех през новият сезон за виноделие. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2016, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Комбинацията, която си избрал (Zymaflore RX60 + Lafase Fruit) е много добра. Аз я ползвам почти винаги в някои от вариантите които правя.
Дали виното ще старее или не определяш само ти. Принципно стареенето на виното трябва да е замислено предварително, а не просто да оставиш едно вино да "отлежава".
Това ще рече, че и гроздето е добре да бъде с мааалко повече киселини, да си решил как ще старее - дали в контакт с дъбова дървесина или и в бутилка и останалите подробности. Да оставиш виното за малко по-дълго с джибрите т.е. виното да бъде малко по-натоварено откъм танини и т.н.
Естествено някои от дрождите са малко по-подходящи за стареещи вина, но едва ли изборът ще е чак толкова съдбоносен. По мои наблюдения, рядко домашни вина стареят повече от 2-3 години, а и няма смисъл. Ако просто заделяш малка част от виното за отлежаване, действай си по същия начин. Ако обаче обмисляш наистина да произведеш само вино предназначено за стареене, по-добре се насочи към FX10, естествено ако температурата позволява.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2016, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 23
Местожителство: Чавдар
Благодаря на Flanker за мнението,ще се възползвам от съвета ти! Точно това ми харесва в създаването на виното.Можеш да твориш,и се учиш всяка година. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 17
Здравейте, господа! Ползвам тази тема, за да се вклиня с въпрос относно дрождите за червено вино.
В главната статия, където Flanker изключително подробно е представил примерна технология за производство на червени вина, в точка 5 - "Посяване с чиста култура винени дрожди" е написано "Процедурата по рехидратиране не бива да надвишава 40 минути." Същото твърдение съм срещал и на други места.
Върху пакет с дрожди, лично за мен с неясен производител, но опаковани от "Ванков 2004" ООД е описана технология на приложение: "Дрождите се изсипват в 0,5 л хладка вода и се разбъркват. До 15 минути към тях се добавя 2-3 л шира, оставя се няколко часа да шупне и се прибавя към останалия материал."
Само 15-те минути до добавяне на ширата ли се считат за рехидратиране, което би съответствало на препоръката от статията на Flanker?
Някой ползвал ли е дрожди на този производител /опаковател/? Да очаквам ли някакъв положителен резултат от тях?
Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 20:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
За мен такава процедура по рехидратиране и адаптиране не е сериозна. Всичко е несъразмерно като количество и като време. По-краткото време предполага и по-малки рискове от случайни зарази от въздуха. Все пак тези действия не се извършват в стерилна среда, но така или иначе всеки може да прави каквото си реши :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 22:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
бате Крум написа:
Да очаквам ли някакъв положителен резултат от тях?
Благодаря предварително.

По-скоро не...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима