Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Частична ЯМКФ
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2015, 12:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Здравейте, чета по разни чужди форуми, че се прилага "частична" ЯМКФ при винификацията на шардоне. Някой може ли да даде акъл какво ще рече това, как ще стане частично - само част от материала се заразява с бактериите и там протича процеса, а после се смества с другата част и така имаме хем свежи киселини, хем загладено тяло. Или иде реч за спиране на ЯМКФ по някакъв начин по средата на процеса, например.
Ще се радвам, ако някой ме осветли за технологията. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Частична ЯМКФ
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2015, 14:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
ЯМКФ и ефекта от нея до голяма степен зависи и от количеството на ябълчената киселина. При белите вина, които ще претърпят ЯМКФ често се налага тя да се повиши тъй като при белите сортове е по-малко отколкото червените. Оттам и вкусовете могат частично да се "регулират".

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Частична ЯМКФ
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 12:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Оказа се че такова животно има - частична ЯМКФ. Бели сортове като Шардоне, Совиньон Блан и Пино Гриджио търпят частична ЯМКФ. Една част от виното се "заразява" с бактерия и след провеждане на ферментацията се подлага на стерилна филтрация, след което се смества с другата част от виното. Проблемът ми е, че в литературата най-често се говори за филтър от порядъка на 0.45 микрона, което не мога да осигуря на родна земя за шихтов филтър. Чудя се, ако загрея виното до 50 -60 С дали няма да има същия ефект - да изтребя споменатите бактерии за ЯМКФ, така че да не започнат ферментацията при смесване с другото вино, което не съм подложил на ЯМКФ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Частична ЯМКФ
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 14:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 111
Местожителство: Варна
А едно обикновено сулфитиране няма ли да свърши работа?
Бактериите са чувствителни на серен диоксид.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Частична ЯМКФ
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
lub40, не знам откъде четеш тези неща, но има сериозни недомислици.
Стерилната филтрация е толкова безсмислена, че просто не ми се говори за нея. Пори от порядъка на 0,45 микрона ще задържат дрожди, но бактерии ... друг път. Стерилни шихти има, но не виждам смисъл от тях.
Това е едната страна. Да кажем, че все пак филтрираш стерилно. Приемният съд също ли ще е стерилен, а следващия? Полза няма, само ще си "оголиш" виното.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Частична ЯМКФ
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Чел съм, че се използва 0.5 гр\л. Лизозим, но после не можеш да бистриш със бентонит, защото ще го премахне. Рядко правя бяло вино и никога не съм го пробвал, тъй като не провеждам ЯМКФ на бели вина. Може би, някой ще обясни по-подробно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Частична ЯМКФ
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 10:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Къде мога да го чета, при чичко Гугъл разбира се :lol: :lol: :lol: . Не претендирам за научна достоверност на това, което съм прочел /в общия случай са специализирани сайтове, но кой пише в тях е неясен въпрос/, но за бели вина масово се използва стерилна филтрация. На мен също не ми звучи добре, затова и повдигнах темата, за да може да обсъдим някой дали има опит. И аз се притеснявам от оголване на виното. Въпреки че, в някои публикации се твърди, че филтрирането може да служи за много различни ползи. http://www.vintessential.com.au/resources/articles/lets-be-clear-about-filtration.html
Хубавото на форума е, че повдигнатите въпроси и коментари водят до по-сериозно четене и като се задълбочих в статиите установих, че колегите по-горе са прави - и SO2 и Лизозим-а са приложими техники.
Цитат:
Traditionally SO2 has been used to control the rate and occurrence of MLF, however lysozyme can be used effectively to control the aspects of MLF and reduce the total amount of SO2 needed. Ultimately, sterile filtration is the best way to ensure complete removal of malolactic bacteria.

Аз като чели бих опитал с най-познатия способ повишаване съдържанието на SO2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Частична ЯМКФ
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 12:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
lub40 написа:
Аз като чели бих опитал с най-познатия способ повишаване съдържанието на SO2.

Мисля, че няма да сбъркаш ;) Пък и нищо не пречи да купажираш вина с протекла и непротекла ЯМКФ за експеримент.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима