Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Обезцветяване ...
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2015, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
Здравейте! Странна случка ми се случва ... предварително да си кажа знам си пропуските ,знам си възможностите и съм си приел допуските ,ТА по въпроса ..
Виното което направих миналата година незнайно защо се обезцвети ... не е количество ....просто няколко литра останали ,НО .... при изливане в чаша цвета няма НИЩО ОБЩО с цвета от преди 5 месеца примерно
стои като розе ... .Бях запазил джибрите с цел добавка на за хар и последваща дестилация но от мързел или .... не се стигна до залагане на матриала ... та източих и от джибрата ..СЪЩОТО светло розов сок ... приятен вкус ,НО светло ..... някой да се е сблъсквал с такъв случай?

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2015, 22:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
А в бутилката има ли някакви остатъци...риза,утайки?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2015, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 11:58
Мнения: 62
Виното което направих миналата година незнайно защо се обезцвети
Няколко въпроса-
Какви сортове грозде си използвал?
Има ли стабилизатори във виното?
След разклащане добива ли първоначалното си оцветяване?
Търси отговора в тези въпроси.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2015, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
по бутилките в които бях налял виното беше останал налеп Тоест бутилката беше оцветена .След разклащане няма никаква промяна .... сорта е СТОРГОЗИЯ ...стабилизатори не ползвам ..... виното се изпива до края на годината разбирай Новото вино . Да отбележа че вината направих в 2 бидона . В единия не съм добавял нищо освен 4 кг захар на 200 кг грозде за повишаване на градуса .... в другия добавих 20 кг захар и 50л вода на 150 кг грозде. това го ползвам за "ЛЯТНО Вино " интересното е че то НЕ МРЪДНА . Дрождите Витевилюр Б .Сулфитирано след първоначалното смачкване .

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2015, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 11:58
Мнения: 62
сорта е СТОРГОЗИЯ
На този сорт грозде сока е безцветен. Първоначално при условие,ако виното е направено само от един сорт в случая само от Сторгозия нормално е след продължителен престой в бутилките да се утаи и от там да добие безцветен вид. Просто се е получила естествена филтрация чрез утаяване.
Няма как в случая понеже сорта не изобилства на танин при разклащате да добие първоначален вид.Имал съм случай подобно на твоя.Вино преседяло повече от 8г в кладенец стъклени бутилки с розе запечатани с корк и заляти с парафин. Утайката беше залепнала на стъклото. Цвета беше изчезнал,а при разклащане се отлепяха парчета от утайката без да оцветят виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2015, 09:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Това по стъклото не е утайка, тъмния налеп по -бутилката всъщност е част от багрилни в-ва така наречената "риза"
Това покриване на бутилката с багрилни в-ва се дължи на окисляване без приток на въздушен кислород.Вследствие е на вътрешни реакции като полимеризацията на багрилните в-ва и естерификацията.
"Също така дисбаланс на танини и антоциани. При не използване на ферментационен танин падането на багрилна материя продължава във времето.."-написа Ламбри преди време.
Това ,че сока е безцветен в самото начало няма никакво значение-всъщност доста червени сортове са така.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2015, 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
Колеги БЛАГОДАРЯ за мненията . Как мога за в бъдеще да предотвратя подобно обезцветяване ?

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2015, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 11:58
Мнения: 62
Колеги БЛАГОДАРЯ за мненията . Как мога за в бъдеще да предотвратя подобно обезцветяване ?
За да не се получи повторно този ефект на обезцветяването при трайно съхраняване отлежаване трябва виното да е стабилизирано след окончателните процеси на ферментация избистряне и филтрация и ако искаш да има траен цвят- да ползваш повече от един сорт грозде при направата на розе или червено вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2015, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 855
Местожителство: Плевен
Като изключим Отел и Терез,сигурно има и други сортове но в момента не се сещам,на всички сортове сока е почти безцветен.
Така че едва ли е това причината.
"ако искаш да има траен цвят- да ползваш повече от един сорт грозде при направата на розе или червено вино."
Шшшшшшшшшшто?
Не съм съгласен.Аз не пия вино и съответно не правя,купувам хубави вина да готвя с тях,но хората които са запалени по хубавото вино го правят само от един сорт.Сбиротаците или така наречения"букет",в казана.




"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2015, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 11:58
Мнения: 62
Видно е,че има добри технолози,които не могат да различат кое е риза и кое утайка на виното...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2015, 09:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
hanibal написа:
Колеги БЛАГОДАРЯ за мненията . Как мога за в бъдеще да предотвратя подобно обезцветяване ?

Ползвай танин за отлежаване,той ще подсили и подобри структурата на виното,ще
фиксира цвета чрез свързване на свободните антоциани.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2015, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
Колеги ИЗРИЧНО посочих че виното е миналогодишно ,не е предназначено за отлежаване и сухранено за около 6 месеца ..... По тази логика по миналата година също би трябвало да се обезцвети ,Но не се обезцвети .... явно причината не е в гореизброените .

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2015, 21:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
От по миналата година ти е друго гроздето вероятно с повече захари,киселини,повече си го задържал с ципите и още куп други неща,различни от миналогодишното.Да не говорим и каква година беше...Това колко ще лежи си е твоя преценката и няма общо с ползването на танини...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима