Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 14 Дек 2017, 08:42 Дата и час: 14 Дек 2017, 08:42

Часова зона: Европа/София




 [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2015, 15:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Дек 2013, 22:11
Мнения: 33
Здравейте колеги,
Решил съм да се обзаведа с шихтов филтър, та питането ми е следното: Може ли с този филтър да се прави откаляване на виното?
Благодаря за мненията предварително.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2015, 15:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6649
Местожителство: София
Ами технически погледнато е точно за това.Аз моя го ползвам след свалянето от 2ра утайка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2015, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Дек 2013, 22:11
Мнения: 33
Идеята ми беше дали може да се прекара и утайката през него.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2015, 16:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6649
Местожителство: София
не

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2015, 16:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Дек 2013, 22:11
Мнения: 33
Благодаря


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2016, 23:02 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 104
Местожителство: Гълъбово
Здравейте!
Пиша в стара тема, но не намирам друга подходяща.
Възможно ли е на този филтър:
http://vinarko.com/magazin/filtri-pompi ... onz-detail
да се ползва само помпата(когато е нужно), за транспорт на джибра?
Идеята ми е тръба разпробита с бургия 5мм и помпата да смуче от тръбата.
Ще може ли помпата да се справи с този по-гъст материал?


Последна промяна Мартин85 на 21 Дек 2016, 06:38, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2016, 04:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1545
Местожителство: Wallis and Futuna
Сигурно може...на разпробитата тръба ,намотай...как се казваше плата,дане минава грубото и действай


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2016, 09:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6649
Местожителство: София
Не е подходяща ако попадат семки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2016, 09:28 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 104
Местожителство: Гълъбово
Благодаря за бързите отговори.
Значи тръбата отдолу ще е запушена, а дупките ще започват примерно на 15см от дъното и е желателно да е завита със ситна мрежа.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2016, 07:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 101
Изображение

Вземаш си едно такова кошче, пъхаш го в джибрите и в него маркуча...

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2017, 21:43 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 104
Местожителство: Гълъбово
Да споделя резултата.
Тръбата надупчих с 2мм бургия, почти до долу.
Помпата смуче перфекно, но когато остане по-гъстичкото идва проблема. Джибрата започва много бавно да пълни тръбата (дебита е малко), а помпата смуче доста бързо :)
Просто като останат 40-50см джибри в бидона и отцеждането става бавно. Допълних бидона с още джибра, но пак бавно, явно трябва да се довърши на ръка или с преса(нямам).
Общо взето около 70% от работата я свърши помпичката и съм много доволен!
А бялото вино стана чудно, като мина през шихтовия филтър :zauf2: :smoker:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2017, 13:38 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 104
Местожителство: Гълъбово
Възможно ли е сокът от бяло грозде да бъде прекаран през шихтовия филтър, преди ферментацията? Естествено с шихти за груба филтрация.
Целта е да се избегне първоначалното сваляне на утайки, че ми е много проблемно.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2017, 14:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 681
Местожителство: Пловдив
Много бързо ще ги задръстиш и ще трябва често да ги сменяш. Дори и шихти за груба филтрация са 10 микрона, т.е. 0,01 mm. Къде е проблемът с утаяването на мъстта и за колко литра приблизително става въпрос?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2017, 14:48 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 104
Местожителство: Гълъбово
Около 200л. сигурно ще е.
Проблемът ми е, че от 3 опита, два пъти започна спонтанна ферментация. Топло време, силно аериран гроздов сок(нямам преса и отделям сока с гевгир).
Може би трябва да ползвам малко по-високи дози КМБС, до сега сулфирах с 12гр./100л ?
Нещо някъде бъркам, но не мога да разбера какво?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2017, 16:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 681
Местожителство: Пловдив
Аха, ясно. Дозата КМБС която ползваш е подходяща за червено грозде при добро състояние на гроздето.
При бели сортове дозата е добре да се завиши - примерно 16-18 грама КМБС / 100 литра мъст.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
 [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 80hops, jazzfen и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима