Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2015, 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 173
Здравейте. В събота брах лозе и го смачках, като отделих веднага джибрите, но до момента ферментация не е започнала (сложил съм захар до захарност 23%). Не съм слагал серниста киселина - по принцип от 2 години слагам само след като го претакам първия път. Днес се замислям да сложа дрожди по 10 гр на бидон, за да го накарам да тръгне...Въпросът ми е да сулфитирам ли първо или да слагам направо дрождите, защото аз си мисля, че е късно за сулфитиране вече? Като сложа дрождите да слагам ли храна (активатор)? Питам защото една година слагах дрожди и активатор и накрая дрождите измряха, и се вмириса виното....тогава аз си бях виновен, че послушах продавача и сложих по 1 пакетче в бидон 100 л...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2015, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Вече е късно за серниста. Ще се размирише. Може да пробваш рехидратирани дрожди - не се поръсват като солчица отгоре, а се слагат в 10 части вода, след което чакаш 20-30 мин да шупне, след това слагаш 2-3 литра гроздова мъст , чакаш 2-3 часа, добавяш още 2-3 литра, пак чакаш и накрая изсипваш в бидона. 20 гр. дрожди на 100 литра е нормална доза, досега не ми се е получавала странична миризма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2015, 11:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 173
Миризмата, която ми се получи явно е от умрелите дрожди, вследствие на изчерпването на храната и бях забавил претакането...За дрождите - слягал съм и друг път, но не чрез поръсване :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2015, 12:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Ако сложиш сега серниста киселина ще си прецакаш виното.

Сулфитирай като се избистри чак преди бутилиране.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2015, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 173
Да, ще сложа само дрожди по пакетче на бидон...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2015, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
От винарска лаборатория си купувам дрождите и за активиране ми дадоха следната схема:

– Приготвяне на около 5 % захарен сироп. В бутилка 2 л. се изсипват 100 гр. захар и се долива с преварена вода с температура 35 °С.
– В чиста кофа се наливат 200 мл. от сиропа и се добавят дрождите. Изчаква се 15 мин.
– Добавят се 200 мл. от сиропа и се изчаква 15 мин.
– Добавят се 400 мл. от сиропа и се изчаква 15 мин.
– Добавят се 800 мл. от сиропа и се изчаква 15 мин.
– Добавят се останалият сироп и около 2 литра от сок от материала. Изчаква се 15 мин.
– Изсипват се активираните дрожди в материала.
– На следващият ден се добавя в материала за ферментация ДАФ.

От доста години я ползвам и никога не съм имал проблеми. Шишенцето е 20 гр. и пише, че е за материал от 50 до 200 кг.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2015, 14:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 173
Благодаря! Това го дават на пакетчето за приготвяне на дрождите при прекъснала ферментация. А ДАФ-а задължителен ли е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2015, 20:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 173
Винаги до сега мачкам и веднага отделям сока от джибрите (разбирайте чепки, люспи, семки) и оставям само сока да ферментира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2015, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Е като оставяш само сок,каква бурна ферментация очакваш?Като с пращината ли?Слагай воден клапан и си питай пиш..та.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2015, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 173
Ами до сега винаги е тръгвала бурна ферментация най-късно на третия ден. Вече съм направил дрождите и по-късно ще ги сложа...Само не знам активатора задължителен ли е? Как да сложа воден клапан на бидон без да дупча капакa?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 09:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 173
Като попрочетох малко, по скоро ще сложа активатор, явно по миналата година ми се е вмирисало, защото е свършила храната на дрождите, въпреки че слагах активатор. Трябвало е като усетя лека миризма и да добавя активатор....Абе ще се науча да работя с тези дрожди ама...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 15:53 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
И при мен мерлото, вече трети ден няма заченки на ферментация. Захарност-24%
По едно и също време ги сложих с Уни Блан /бяло/ което ще се скъса. Да изчакам още ден -два ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Сгрешил си някъде


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 23:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Аха...най-вероятно е разбъркал дрождите при влагането.Спокойно, ще тръгне ферментацията и ще завърши.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 08:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 173
Сложих от дрождите на Ванков (само такива има в Силистра) предната вечер, но още нямам тръгнала ферментация...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JG3, stinger, Пан и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима