Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 15:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Не претакане ,а БЪРКАНЕ И РАЗБИВАНЕ на шапката!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:36
Мнения: 19
Не,прави се претакане на два-три дни.Това е замисъла на потопената шапка,да си спестиш бъркането и омокрянето на шапката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 15:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Щом казваш...но си далеч от истината за потопената шапка :buch:
Какво мислиш за високата температура в шапката?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 16:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:36
Мнения: 19
Не се притеснявай,попрочел съм,все пак аз правя открита ферментация,обясни ми кога се прави закрита ферментация?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 17:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Аз шапката я бъркам интензивно първите три дни, за да влезе въздух за размножаване на дрождите. После само я натискам с разперени пръсти да потъне, и вече в "подводно" положение я размесвам с течността. Усеща се по - високата температура в шапката, как се поизравнява с тази на течността.
Важно е обаче над шапката да има поне 20 см. празно пространство където се настанява въглеродният двуокис отделяш се при ферментацията. Той на този етап(бурна ферментация) напълно пази от всякакво окисление. След това обаче,не може да се разчита на неговата помощ.
Всъщност моите съвети са за открита шапка, а тук става дума за потопена. Тогава претакането е начин за вкарване на кислород и според мен е правилно .

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 22:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Хайде потърсете,какво става като температурата в шапката надвиши 26 градуса...за какво става подходяща средата...
vitorio83 написа:
Не се притеснявай,попрочел съм,все пак аз правя открита ферментация,обясни ми кога се прави закрита ферментация?

Няма какво да обяснявам....ти си знаеш нещата явно.
Само се чудя защо винификатори от по 2 до 70 тона имат система за бъркане-нали за са закрита ферментация???
Също,които са само с обливане ,то става при закрита ферментация но шапката не е затисната-има съществена разлика.
И

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:36
Мнения: 19
Да,то там има и десетки технолози,дегустатори,и химици,айде не ми сравнявай с домашното производство.Както Баджо каза при потопена шапка температурата й се изравнява с тази на течността,чрез претакането се вкарва кислород и се активизира размножаването на дрождите.При открита ферментация с потопена шапка липсва точно плаващата на повърхността топла и шуплеста маса,което свежда опасността да вкисне до минимум.Това за което говориш,за топлата шапка и тн важи с пълна сила за ферментация с плаваща шапка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 08:30 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
vitorio83 , тук си общуваме за да се учим един от друг . Поради това се надявам че няма да се засегнеш , но не си прав за потопената шапка. Можеш да се убедиш сам като вкараш термометор в нея . Дори да нямаш термометър , направи така както те съветва Илюша - той не ти мисли лошото! Когато започнеш да разбереш ваш с ръка уплътнената шапка сам ще усетиш разликата в температурата. Освен това ще се убедиш колко плътна е шапката и сам ще си отговориш на въпроса дали е възможна екстракция от толкова плътен материал.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 14:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Да се разбърква " потопена шапка" просто няма начин в домашни условия.Нека да оставим настрана професионалните ферментатори с техните възможности.
Не знам що му викаме "лъжливо дъно", щото си е" лъжлив капак".За четене, нека приемем, че всички сме чели едно или друго.
Аз в действие съм го виждал на каца 700-800 л. "Фалшивото дъно" е от кръстосани дъбови летви и отстрани се заклинва в кацата. В средата вертикално се слага дъбова греда която опира в тавана на помещението.Без гредата "дъното" не може да удържи натиска на шапката , защото там се натрупват газовете от ферментацията, и тяхното отделяне е бавничко. Отгоре течността е към 20 см. Температура естествено е по-висока в горния слой, но не е много различна от общата маса.Ако някой е мераклия може да" закотви" шапката на каквато си иска дълбочина. Екстракция си има , а че е по-бавна за това спор няма. То и затова винарят(демек ние) трябва да съобрази кое , кога, колко...рецепти няма.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 14:48 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
Баджо , който го мързи да маха капака и да разбива шапката два пъти дневно нека да не го прави! Мен лично тази година не ме мързя ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 15:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
То не е толкова до мързел. За да махнеш капака на това което описвам си е бая работа.Нещата обаче могат да станат и без разбиване на шапката. Технологии разни.Важно е да става това което желаем.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 21:13 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
Баджо , кой както се е сетил , така си е създал условията... Въпросът беше дали има смисъл(дали е полезно) да се разбърква потопената шапка!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 22:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Тук не говорим за технологии ,а за правила...Основно при ферментацията е да не надвишава 28градуса...Хич няма разлика между домашното и това във винарните...Ама мърлящината и бабините деветини преобладават при домашното,за това и тази разлика във качеството я има.
Това за гредите дето подпирали потопените шапки са прости и мързеливи методи...
Имам съдове по 1т в които провеждам ферментация и чудесно знам ,какви усилия коства да разбиеш на такива съда шапката(и на няколко по 0,5т)...но пък това се прави 5-8 дена...колко пък да се преработите...
Потопената шапка въобще не е с температура на течността, без значение потопена или не е.
Ама вие си знаете...точете,обливайте,преткайте и такайте, и т.н... като киселото зеле.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Айде стига с втръсналия на доста хора менторски тон.Някои са правили вино когато не си знаел какво е това.За количества въобще не коментирам.
Не ставало дума за технология ,а за правила- ами технологията какво е ? Температурата може да се поддържа по много начини.Колко да е тя всеки си решава, ако може.Дали нещо се прави от мързел или опит, не си ти съдника. :lachtot:
Давай си твоите начини, аз моите. Който каквото желае да прилага.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 22:27 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
vitorio83 , надявам се да си направиш сам извода.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима