Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 11 Дек 2017, 04:04 Дата и час: 11 Дек 2017, 04:04

Часова зона: Европа/София




 [ 124 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 08:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:36
Мнения: 19
Тук явно всеки си го прави както си иска и както си може,но никой не може да ме убеди че температурата на плаваща шапка и температурата на потопената шапка са еднакви.Шанса за вкисване е по-голям при плаваща шапка.По вашата логика,след като съм сложил лъжливото дъно или капак,заклинил съм го,сложил съм му гредата за тавана,всичко е стегнато и аз да го махам това нещо по два пъти на 24 часа :lachtot: айде не се излагайте.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 09:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6637
Местожителство: София
Айде не се излагай ти...И вкисването не е единствения проблем който може да сполети едно вино,което ферментира при 28-30 и нагоре градуса в шапката...Но както казваш ,прави си го както знаеш,няма как някой да те убеди...То пък и толкова приказки за един миризлив отел...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
Може би колегата има предвид това:
Отел

Сорт грозде, който е забранен за производство на вина. В България се използва само за правене на домашно вино. Има силен, плътен вкус и аромат, но не благороден и изискан като на културната лоза. Цветът му е тъмен и наситен. Забраната за сорта идва от изследвания, че виното от отел съдържа канцерогенни съставки, диглюкозиди и др., които са вредни. Хибриден сорт е между американски и европейски лози. По време на социализма шефове на наши винпроми са се изхитрявали да добавят отел в някои вина за износ, за да засилят цвета и плътността им. От Европа са връщани цели партиди такива вина, като в западните лаборатории са засичали съдържание на отел дори 1:1000. Докато на Запад сортът е забранен, у нас поради невежество се използва масово за домашно вино. Ражда големи количества, устойчив на болести и не изисква грижи, което е едно от обясненията за разпространението му. Най-разпространен е в Северозападна България. Повечето хора, които си правят домашно вино, го смесват с други сортове.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 10:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:36
Мнения: 19
Това за отела е вярно,и да не се заричам,но това ще е последната година в която ще правя вино от отел.Между другото не си мислете че е по вреден от боклуците с които се храним всеки ден :D.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 347
Е да де , ама един боклук по малко , пък и нали ние си го правим, защо да не е по правилата :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 21:20 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 77
Местожителство: Казанлък
Ето и малко информция за директните сортове от книгата на Станчо Пенов " За ! Виното " :
http://dox.bg/files/dw?a=d4cca53b43
http://dox.bg/files/dw?a=10809627a7


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 178
"Опреснявам" тази тема защото отговори на част от въпросите ми за липсата на начална ферментация и до някъде ме успокои. Във втората си част темата прилича малко, на "биг мама скендъл", но я прочетох по-скоро от интерес, отколкото с цел да заема позиция. Възникна един въпрос, на който обаче и в нета намерих сравнително малко и постна информация, а той е:

- възможно ли е фунгицидите да влияят на ферментацията???

Въпреки, че съм спазил всички срокове (карантинни), до началото на август ползвах предимно системни фунгициди понеже лозето ми не е близо до местоживеенето. Благодарение на тях опазвам гроздето за поредна година от болести, а и самото грозде е доста добро (качил съм снимки тук във форума). След първи август съм пръскал с Куадрис, а и след спирането изчаках да премине карантинния срок. Та за това питам - има ли вероятност фунгицидите да забавят ферментацията ако са системни? ... въпреки спазване на всички описани за тях правила? Има ли някой такива наблюдения?

_________________
Двама ... - чета. Трима ... - чета с предател.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 19:12 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1389
Местожителство: Дупница
Въпросът ти има смисъл - впредвид това че алкохолните дрожди са едноклетъчни гъби(фунги), би трябвало фунгицидите да ги подтискат или унищожават. Възможно е при пръскането да си избил дивите, които се съсредоточават по повърхността на гроздовите зърна. Въпросът ти още веднъж ме убеди в ползата от добавяне на култивирани дрожди. Ти с "диви" ли си?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1036
И аз съм по "дивото" и никакъв проблем в последните 30 год. Просто когато времето захладнее, материалът трябва да бъде затоплен.
Това не е късмет,както казва Марио в един от постовете ми за ферментация на сливи.Това е факт,но все пак изразявам лично мнение :prost2:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2452
Местожителство: Пловдив
gogoh написа:
възможно ли е фунгицидите да влияят на ферментацията???
Така изглежда, особено при червеното, но явно зависи от самия препарат и от щама дрожди.
Цитат:
Остатъците от някои препарати, използвани за растителна защита на лозата (фунгициди, инсектициди, хербициди), които проникват и в гроздето, оказват неблагоприятно влияние върху развитието на дрождите и хода на алкохолната ферментация. При производството на бели вина част от тях се отстраняват с утайките от бистренето на мъстта преди започване на процеса. При червените вина пестицидите оказват по-силно влияние върху ферментацията, тъй като тя протича с твърдите части на гроздето, а при механизиран гроздобер понякога попадат и листа

Източник - http://uft-plovdiv.bg/site_files/file/s ... iv_100.pdf


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 178
Цитат:
Въпросът ти има смисъл - впредвид това че алкохолните дрожди са едноклетъчни гъби(фунги), би трябвало фунгицидите да ги подтискат или унищожават. Възможно е при пръскането да си избил дивите, които се съсредоточават по повърхността на гроздовите зърна. Въпросът ти още веднъж ме убеди в ползата от добавяне на култивирани дрожди. Ти с "диви" ли си?

Не, не съм с диви. Днес по обяд "засях" дрожди Actiflore F33 в активатор Dynastart по схемата описана в доставката с тях. Утре сутринта ще погледна какво става с ферментацията, но преди четири часа не беше тръгнала. Сбърках, че разбърках мъстта след като добавих активиралите се дрожди.
Цитат:
И аз съм по "дивото" и никакъв проблем в последните 30 год. Просто когато времето захладнее, материалът трябва да бъде затоплен.

Няма как температурата да е фактор - в случая температурата в помещението е 24,4 оС и ми се струва, че е много добра за ферментация. Още повече, че автоматично я поддържам с термостат и духалка (поне от това разбирам достатъчно) :) . Само не казвайте, че духалката е причината да не тръгва ферментацията :lachtot:

_________________
Двама ... - чета. Трима ... - чета с предател.


Последна промяна gogoh на 20 Сеп 2017, 23:24, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 176
От моето грозде досега не се е случвало, ако го оставя да не тръгне ферментация с дивите.
За първи път купих малко грозде за проба и нямаше ферментация, докато не посях дрожди.
Не знам причината дали е новата среда или пръскането...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 23:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 178
На последният поста отговарям така:
- понеже гроздето си е мое производство и нямам възможност да го гледам през седмицата, използвам системни фунгициди и гарантирам липса на болести до началото на август, след това се оправям с контактни фунгициди - и нямам проблеми с качеството на гроздето, т.е. - няма гнило, няма съсипано, но тази година имаше лееееко презряло, което се оказа "+" за захарността. Дрождите, които съм подбрал и са посочени по-горе в постовете ми са за бяло и червено грозде, понеже тази година реших към червеното (Тракийски мавруд) да добавя и добре узрял врачански мискет със захарност 21 %. Средната захарност на смесената мъст в началото беше около 24 %. В зависимост от дрождите е подбран и активаторът им. До сега не съм купувал грозде, а и нямам такива намерения ... и не виждам защо да блъскам по 450 км. всяка събота и неделя между март и октомври за да си го гледам сам. За мен няма тръпка в това да си купя грозде и да си направя вино или каквото и да е - мога и да си купя готово вино, нали така?

_________________
Двама ... - чета. Трима ... - чета с предател.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2017, 00:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6637
Местожителство: София
gogoh написа:
нали така?

Та какво питаш?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2017, 07:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 178
Какво питам ли? Ако се върнеш малко по-нагоре и погледнеш поста:
Цитат:
Публикувано на: 20 Сеп 2017, 18:33
... струва ми се - много ясно е зададен въпросът.

П.С. Вече съм спокоен. Ферментацията (бурната) е започнала. Много яка шапка се е надигнала. Предполагам, че сутрин и вечер ще е достатъчно да я потапям и разбивам - какво ще кажат по-опитните?

_________________
Двама ... - чета. Трима ... - чета с предател.


Върнете се в началото
  
 
 [ 124 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима