Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Въпрос за Мерло
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 13:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
Привет , казвам се Борислав. Поздравления за хубавия форум!!!

Ще правя вино за втори път и имам няколко въпроса към по-опитните колеги.

На първо място подходящ момент ли е за покупка на грозде. Става въпрос за Мерло около 300 килограма. Ще го купувам от София.

Вторият ми въпрос е как се познава хубавото грозде - за пример чепките има ли значение сухи ли са зелени ли са? Гледам има по- едро , по- дребно.

И третото което не ми дава мира - в момента са много модерни тези машини за мелене на гроздето - купуваш и директно ти го смилат. Но не ми дава мира мисълта, че в този случай не знаеш точно какво грозде мелиш. Или е по- добре гроздето вкъщи и зрънце по- зрънце така да се каже.

Всякакви менения са добре дошли!!!


Последна промяна urindanger на 27 Сеп 2015, 17:22, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 15:22 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
Време му е да

Чепката да е здрава набита сьс здрави зьрна. Като сдьвчеш зьрното семката да е тьмна а не зелена и най добре да се мери захарноста и тя да е 23 /25.

Машинките за ронкане са добре но 300 кг не са много и сам можеш да си го плчистиш и смелиш така ще имаш и вьзможност да премахниш евентуални нагнили или сухи зьрна


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 21:03 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Гроздето в момента е здраво...мели на място и си спести мазалото у дома.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
Здравейте, благодаря за съветите!

Избрах си грозде - Мерло, Кабарне и Шефка - малко над 300 килограма. Избирах го почти касетка по касетка , пробвах почти от всяка , смлях го на място и всичко както трябва.

Прибирам се вкъщи , захаромера показва 17- 18 - направо не мога да повярвам какво виждам. След кратка беседа с жена ми става ясно че човека който сипва гроздето в машината чат пат явно за да върви по- добре е сипвал водица. Просто в това време гледах от другия край на маркуча.

Както и да е след 20 килограма захар приказката продължава. Лош опит няма! И не на последно място ако ти е писано да го д....ш няма оправия!

Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 23:24 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
И за какво ти е тази шефка при мерлото и кабернето???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Вода не е слагал най-вероятно, просто това е захарноста на доста места , така е и при мен . От 3 места купувах тази година и захарноста от трите беше към 18 процента .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 12:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
Благодаря за коментарите.

ilu6a Вероятно е грешка, но на място ме излъгаха, че било много хубаво и ароматно.

caribi Коментарът ти донякъде ме успокои. Но тогава лъжат здраво за захарността.

Както и да е успех на всички!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 13:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 481
Местожителство: Варна
Не е точно по темата, но пак неволи по пазара.

Преди четири дни си купих 100 кг каберне от пазара във Варна. На място при проба от 5-6 щайги рефрактометъра показа 23% захарност. В къщи след ронкане и смачкване, захаромера показа същото. Но не беше само каберне имаше и други сортове включая и около една кофа от това дето е само за оцветяване. Явно трябва да изсипваме щайгите да отбираме чепка по чепка. За догодина мисля да потърся лозе от където да си го набера сам, дори и по-скъпо да е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
Здравейте отново!

Първият път когато правих вино , след бурната фермнтация - в бурето с воден клапан до средата на декември и после по чашите.

Благодарение на този форум разбирам ,че съм пропуснал поне още две неща.

1. След краят на тихата ферменстация виното се "откалява" т.е. премахва се отайката. Тук въпросът ми е след като виното вече е в бурето за тиха ферментация как точно се претака.
Идва ми на ум след тихата ферментация да го напълня в туби примерно, но много малко ще стои виното в бурето.

2.ЯМКФ - виното възнамерявам да го пия веднага , трябва ли да 'посявам' въпроснте бактерии.

Всякакви съвети ще са ми от полза.

_________________
batence81 написа:
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Бурето си го откалявя.Нали за това канелката е по-високо от дъното.Така че не се занимавай с туби,при условие че имаш буре :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 23:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Абе...[b]vnnaidenov[b]... тая кал си е много гадна.

urindanger написа:
2.ЯМКФ - виното възнамерявам да го пия веднага , трябва ли да 'посявам' въпроснте бактерии.


В случая - НЕ.

Пии си виното с удоволствие и ... мярка, дет се вика.

Наздраве, и "Добре дошъл на нашата маса!"

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Калта остава под канелката,точис бистро винце.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима