Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 77 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2015, 13:54
Мнения: 13
Здравейте, имам следния въпрос. Поради рязко застудялото време, при мен се забави ферментацията. Виното е от мерло, а не съм почитател на много тежките вина, мислех да го извадя на 7ми-8ти ден, днес е 6-ти ден, но поради доста забавената ферментация с голяма остатъчна захарност, (1-во буре - 17 брикс/ 15 аерометър, 2-ро буре 17.4 брикс/16,2 аерометър), се чудя да вадя ли или не.
Какво ще ме посъветвате? Не иска виното да е водица, но и да не е прекалено тежко.
П.С. Поздравления за чудесния сайт. Да чукна на дърво но до сега, проблеми не съм имал, просто следвах напътствията Ви и вече 3-та година правя вино благодарение на съветите ви.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Няколко въпроса
1-дрожди,активатор слагани ли са?
2-Каква е температурата,където ферментира мъстта?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2015, 13:54
Мнения: 13
Да слагани са дрожди - Fermactive Expresion, активатор -не, ензим -да (Zimorouge CG).
Температурата е около 18 градуса през деня, вечерта 16-17 градуса (в ранните часове на сутринта може и да пада още).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
На този етап не ги вади
Опитай да завиеш бидоните,по принцип при около 20-22 гр темп. Захарността пада с 4-5% на ден.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 07:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2015, 13:54
Мнения: 13
Предполагам ако взема да вадя виното от джибрите има опасност да спре ферментацията или има друга причина поради която да не го отделям. Ще го завия, но с тези темпове предполагам на 14-ти -15-ти ден. В този случай кога да го вадя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 15:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
При температура 17-18гр виното махнато от джибрите ще ферментира прекрасно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Peter Radev написа:
мислех да го извадя на 7ми-8ти ден, днес е 6-ти ден

Бурната ферментация може да протече и по-бързо в зависимост от условията. Затова IMHO по-важен показател е не времето, а захарността. Препоръчват да се отдели при плътност не по-малко от 1.000
Ако някой смята, че има и по-правилен подход, нека сподели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 17:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Ако го отделяш с повече пулпа(не го прецеждаш финно) няма проблем и да е с по-голяма захарност...примерно 10%-тоест почти на половина.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Именно, понякога ферментацията протича по-бързо и ако се закъснее с отделянето, може и да няма тиха ферментация поради липса на захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Бай Танасе, ша ма извиниш, ма голяма глупост си казал тука. Или аз не разбирам правилно?

Доколкото съм чел и гледал графики, след 7-мия ден намалява екстракцията на цвят, а се увеличава на дъбилни в-ва и танини. След 10-тия е силно непрепоръчително да стои с "майката". Но пък всичко е по преценка на Технолога! В случая, всеки един от нас. И това му е хубавото, нали?

Аз съм отделял на 6-тия ден при захарност 10 през пресата. И си изферментира. С по 2 Брикса на ден.

Така че, колега Peter Radev, действай си както си си решил. И вземи мерки за 20 ╜С.

ПП. Много ми е чудно, като каже някой "ТЕЖКО" вино. Какво да разбирам под това?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 08:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2015, 13:54
Мнения: 13
Ако го махна, мога ли с тази голяма захарност да го сложа на воден клапан. Ако няма проблем, тубите ще си ги пренеса на топло.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Лъчо, ако на 3-4 ден ти отчете 0 захарност, ще го държиш ли още?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 20:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2015, 13:54
Мнения: 13
Източих го. И го слагам на воден клапън. Измерих захарността (понеже вчера и днес температурата е по висока) градусите са съответно 10 и 11,5.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Много е важно това, което е казал Илия - ако е с пулпа, т. е. да не е финно отточен самоток. Да е през пресата и да не се отделя пресовото вино. но пък и иначе, пак ще доферментира. Бялото как го прави. Най-важна е температурата. 20-22 ╝С.
Peter Radev, нямаш ли по-голям обем. В тия 10 литрови туби е утрепия. За съхранение, да, но за ферментация...

Бай Танасе, на така зададеният въпрос ще отговоря така: ДА. Ще го задържа до 5-тия, 6-ия ден. Правя червено, все пак. На този етап захарността не играе толкова. Всъщност, и това не е така, ама... Важно е също дали е правена мацерация на студено и ред неща. От друга страна, няма как да ми приключи бурната за 3-4 дена. Това значи, че температурите ще да са ми били много високи. Или захарността в началото ниска. Захарността при мен пада с 2-3 Брикса на ден. Изработил съм си нещо като стандарт: температура за ферментация за червеното - 22+-2╝С. За бяло - 20+-2╝С . Стремя се да контролирам това. Ясно е как. За съжаление, нямам климатик. :cry: , но идеята много, ама много ми хареса.

Днес отточих на 8-мия ден мерло и сира при 5-6 брикс. Основният обем, 60+ литра дори не е на воден клапан. 5 литра отделно + 11 пресово са на воден клапан. Бълбукат. След 3-4 дни ще спрат. След още 5-6 дни ще откаля грубото и ще оставя за тиха. След още 20-30 дни - Бентонит и те така.
Очарован съм от ензимите. За втора година ползвам и им схващам цаката. Само 2 грама, а правят баси рандемана. Това сичкото вино от има няма 115 кг зърна. След пресата останаха шлюпки 19 кила и около 1-2 кила семки.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
lhristov написа:
ДА. Ще го задържа до 5-тия, 6-ия ден.

И няма да има тиха ферментация. Личен опит...навремето с открита шапка и...без климатик :D
Да Лъчо, знам че при теб пада с 2-3 Bx на ден, говорим по принцип, често се случва при неконтролирани условия. И според мен по добре или да се отдели докато все още има захар, или да не се отделя докато се оформи. Просто като казус го подхвърлих :) :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 77 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима