Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 77 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 23:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Защо да няма тиха като го отдели?Аз винаги го свалям там на 5-7 ден.
Лъчо,тази година рандемана при всички е доста висок-отива на 70% и малко отгоре...
Бащата от 120кг сира изкара 90л без ензим.
А при мен е още по-врапиращо ,почти 76% със ензим.Такъв добив аз до сега не съм имал.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Много алкохол, захар 0


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 23:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Илюша, ако знаех това преди, щях да пресовам още вчера. Днес, на 8-мия ден беше започнало да става малко пихтиесто на дъното и отделих пресовото. Ще решавам по-натам кво да го правя.

Бай Танасе, според мен бъркаш бурната, тихата и ЯМКФ.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 23:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
бай Танас написа:
Много алкохол, захар 0

Малко се обърках,тиха ферментация ли имаш предвид или ЯМКФ?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 10:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2015, 13:54
Мнения: 13
След като при мен тече още бурна ферментация, нищо че съм на воден клапан, нали няма проблем да отварям тубите за да си меря захарността? И след като захаромера стане точно 0 градуса, слагам ЯМКФ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Темата е кога да се вади от джибрите (за тиха ферментация). Или колко да се задържи с джибрите. Мисля, че се изразих достатъчно ясно. Съгласен съм с вас, че при отделянето трябва да има твърди частици, пулпа, която е предпочитана от дрождите. В бистър сок по-трудно работят. Но не мога да се съглася, че може да се даде конкретна препоръка за време. 5-6 дни, 7-8 дни, 10 дни и т.н. И ферментацията и екстракцията зависят от условията. Затова и времето зависи от конкретните условия.
Ако препоръката е примерно 7-8 дни, а ферментацията е завършила за 5-6 дни (при топло време и неконтролирани условия може и за 3-4 дни), естествено, че тиха ферментация няма да има.
Затова за мен верният отговор е не само след еди колко си дни, но и на какъв етап са ферментацията и екстракцията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 12:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
бай Танас написа:
Затова за мен верният отговор е не само след еди колко си дни, но и на какъв етап са ферментацията и екстракцията.

Разбира се ,че е така-няма формула-следиш процесите,опитваш и преценяш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Аз отделих от джибрите след шест денонощия и половина. Захаромера отчиташе 0%, при първоначална захарност 23%. На вкус се беше леко сладко и газирано. Когато го навестих след 3-4 часа, клапаните бълбукаха здраво.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 01:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:thumbs1: Точно така, Жоре. Под нулата не трябва да слиза захаромерът (при 0 Bx все още има захар). Успех :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 10:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:36
Мнения: 19
Как правите бурната ферментация?Открита с плаваща или потопена шапка?
Питам защото по наште ширини масово е разпространена закрита ферментация,която обаче въобще не е за нашия климат,става единствено при студена есен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 11:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз спрях да затискам шапката.
Понеже постоянно ходя до гаража дето е ферментацията по други задачи, имам възможност по много пъти на ден да я обмокрям по един лесен начин :
Вътре в бидона е мушната тръба от ПВЦ фи 50 , на която долният край е запушен чрез загряване и осукване да стане остър връх и последващо залепване с лепило за ПВЦ и силикон, а нагоре по нея са разпробити отвори с фи 5-6мм като решето.
Тази тръба я ползвам за източване на течност с маркуч (така си отточвам виното като мине бурната ферментация).
Та с просто движение нагоре на тръбата от дупките почва да шурти течност и да облива шапката, после пак я забучвам надолу, тя се пълни за секунди, вдигам нагоре и пак обливам и така няколко минути. Едновременно и разбърквам шапката с нея, както и целия бидон.
Периодично пръскам затворения бидон и околните около него стени и предмети с дезинфекциращ разтвор.
Летящи винарки не допускам да се развият.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 12:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:36
Мнения: 19
Интересно да,и аз имам същата тръба но до сега не съм я ползвал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
[quote="victoryvt"]Периодично пръскам затворения бидон и околните около него стени и предмети с дезинфекциращ разтвор.
Летящи винарки не допускам да се развият.[/quote]

Викторе, кажи с какво пръскаш, моля.
Аз питах веднъж в "кръчмата" и Илия ми отговори - с препарат против хлебарки. Ма не става. Не ги мори. По-скоро мен ще умори. Гледам да напръскам и излизам... Гадна смрад е.

Аз също имам такава тръба, но не я използвам както Виктор в случая. Понатискам просто шапката с ръка. Като я обръщам и леко я разбивам. За да се поизравни температурата на течността и в шапката.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 13:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Дезинфектантът е Окорон 12 , ползваме го в бираджийството, защото там всяка зараза може да се развие, тъй като алкохола на бирата е малко (4-5%) в сравнение с този на виното 12-14.
Но не той мори виненките. Само ги спира да припарват до бидона.
Мори ги един прост и евтин препарат срещу гъгрици, мухи, пепрудки , молци и др. - Нуван Био.
И двете неща миришат много, не е добре да се заседяваш покрай тях.
Окоронът се разрежда 1:1000 и с този работен разтвор се дезинфекцира всичко, после не се изплаква с вода.
Нуванът също се разрежда до работен разтвор с вода и така се пръска по стените, чувалите със зърно и т.н.
Дори в кухнята ми като ме издразнят мухите от терасата - напръсквам горе високо над плотове разни и т.н,. или оставям на няколко места хартийки, напоени с НУВАН и след има няма ден - мухите изчезват.
Нуван може да си купиш от агро-аптеките (има всякакви подобни, не е задължително да е същото наименование), струва 2-3 лева
Окорон12 - не казвам :)
Че да не стане реклама ...
Ровни с гуглето, ще го намериш.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 22:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
http://apteka.framar.bg/17000572/%D1%80 ... 0%B8%D0%BD
Ето това ползвам.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 77 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима