Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 77 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
бай Танас написа:
Темата е кога да се вади от джибрите (за тиха ферментация)....
Ако препоръката е примерно 7-8 дни, а ферментацията е завършила за 5-6 дни (при топло време и неконтролирани условия може и за 3-4 дни), естествено, че тиха ферментация няма да има.
Затова за мен верният отговор е не само след еди колко си дни, но и на какъв етап са ферментацията и екстракцията.

Ндааа... аз извадих и пресовах мерлото на 7 ден - тогава имах възможност :nixweiss: , все пак сме работещи момчета.
В началото сложих всичко, както си трябва - култ. дрожди, активатор, ензими. Захарност - 23 близо. Температура в мазето 19С. Работих с потопена шапка, която от 3-я ден /защото стигна 29С /разбърквах и пак слагах.
Днес при пресоването замерих захарността - 0. На вкус ....ммм почти 0. Газираност - 0. Преди малко разбърках днес сложеното "второ" вино - ври та се къса :) и понаглеждах водния клапан на "първото" - няма и намек за отделяне на газове. :?
Май тихата няма да ме сполети?!! :|

П.С. Подтвърждавам, че за "второ вино" няма никаква, ама никаква нужда от добавяне на нови дрожди!!!
Хладка вода+захар+лим. киселина....това е! Ааааа...сложих само 15гр активатор :roll:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 12:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
itev написа:
Май тихата няма да ме сполети?!!

:) Това Лъчо трябва да го прочете ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Да попитам нещо спешно в този контекст. :help:
Ако отлея 20литра от "второто" вино със захарност приблизително 10 градуса и го пресипя в "първото", дали ще тръгне тихата ферментация?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 18:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Итев, искаш да увеличиш количеството на първото вино ли? Ако е да, не е това начина. И съм много изненадан от въпроса ти, по отношение на тихата и ЯМКФ. Чета те отдавна, и съм забелязал, пък и очаквах, че си вече доста по-подготвен. Бай Танас те бъзга, пък ти се впрягаш като новобранец...

Писах го вече, но пак ще повторя: по време на тихата нищо не се случва. Няма отделяне на газове, щото няма захари, дето да отделят СО2.

Между другото, itev, пишеш: "Газираност - 0." Сигурен ли си? Ако се "нажабуриш" интензивно, дали няма да усетиш газировката?

Та, предлагам ти да поддържаш 20 °С, 20-тина дни. Без достъп на въздух. Отдели и контролна проба в хладилника. При теста, ще усетиш разликата. В обема на тялото и финала.

И... внимавай с момента на отделяне на калта. Видях, че и ензим има... А при него проблема с калта е ОГРОМЕН.

Успех с мерлото. Държа да го опитам. Фен съм на марката.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 18:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Подготвен, подготвен....колко да съм подготвен :) Човек винаги има какво да научи!
А и не долових и намек за бъзик от Бай Танас...
Не искам да увеличавам количеството на първото вино!
И без това тези 50-60 литра са ми много. Обичам го червеното, но кръвното започна да се обажда. Просто исках да експериментирам - да вкарам малко захарност от второто за да дам храна на гадинките и да тръгне тихата ферментация.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Ок, itev, няма проблем. Но не го прави това, дето си го намислил. Под "гадинки" сигурно разбираш дрождите. Те вече са си свършили работата. И са в утайката, която трябва да махнеш. ЯМКФ я правят бактерии.
Направи това, дето те посъветвах.
И внимавай с утайките. Гадни са и са много. Аз вече свалях 2 пъти. На 4-тия и след още 12 дни. Щото замириса... След пресата говоря.

А за кръвното - ми мини на бяло. Моя татко много добре приема димята. Пие си го целогодишно! :idea:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
lhristov написа:
Итев, искаш да увеличиш количеството на първото вино ли? Ако е да, не е това начина. И съм много изненадан от въпроса ти, по отношение на тихата и ЯМКФ. Чета те отдавна, и съм забелязал, пък и очаквах, че си вече доста по-подготвен. Бай Танас те бъзга, пък ти се впрягаш като новобранец...

Писах го вече, но пак ще повторя: по време на тихата нищо не се случва. Няма отделяне на газове, щото няма захари, дето да отделят СО2.

Между другото, itev, пишеш: "Газираност - 0." Сигурен ли си? Ако се "нажабуриш" интензивно, дали няма да усетиш газировката?

Та, предлагам ти да поддържаш 20 °С, 20-тина дни. Без достъп на въздух. Отдели и контролна проба в хладилника. При теста, ще усетиш разликата. В обема на тялото и финала.

И... внимавай с момента на отделяне на калта. Видях, че и ензим има... А при него проблема с калта е ОГРОМЕН.

Успех с мерлото. Държа да го опитам. Фен съм на марката.


С това не съм съгласен!Щом няма захарност и отделяне на газове,то няма и ферментация/пък било и така наречената тиха/!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Затова, без да обиждам lhristov, ще изчакам мненията на всепризнатите капацитети тук.
Няма да ги изброявам, да не пропусна някой... ;)

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
itev написа:
Затова, без да обиждам lhristov, ще изчакам мненията на всепризнатите капацитети тук.
Няма да ги изброявам, да не пропусна някой... ;)


Един от които е vinoirakia,който категорично отрича т.нар. тиха ферментация!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Ок, Итев, Илюша виждам е на линия и ще ти отговори, ако реши, разбира се. Силно се надявам той да е достатъчен капацитет за теб.

Андрей, понеже си ме цитирал. Не разбирам въпроса, ако има такъв. Факт е, и това твърдя, че виното се променя с дни. В началото. После със седмици. А дори и след година, в бутилката, пак се променя.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
lhristov написа:
Ок, Итев, Илюша виждам е на линия и ще ти отговори, ако реши, разбира се. Силно се надявам той да е достатъчен капацитет за теб.

Андрей, понеже си ме цитирал. Не разбирам въпроса, ако има такъв. Факт е, и това твърдя, че виното се променя с дни. В началото. После със седмици. А дори и след година, в бутилката, пак се променя.


С това съм категорично съгласен!!!!!Исках да кажа,че при тихата ферментация протичат процеси на разлагане на захар до алкохол и отделяне на СО2,просто тези процеси протичат с по ниска скорост/по различни причини/!Нещо,което ти отричаш!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 21:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
vinoirakia отхвърля тихата ферментация въобще като термин...но в учебниците това понятие фигурира.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
ilu6a написа:
vinoirakia отхвърля тихата ферментация въобще като термин...но в учебниците това понятие фигурира.


И това е процес на разлагане на захари,нали?

ПП.!Хвърлих много бърз поглед на Обща технология на виното/Трифон Иванов/,но поради късния час и естеството на форума
:megagrin: не срещнах този термин/може и да греша/!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
ilu6a написа:
vinoirakia отхвърля тихата ферментация въобще като термин...но в учебниците това понятие фигурира.

Аха, примерно
Цитат:
Периодът на тихата ферментация съответства на фазата на отрицателното ускорение на размножаването, когато концентрацията на активните дрождени клетки в средата намалява вследствие на отмирането им. В края на фазата дрождените клетки преустановяват размножаването поради пълното разграждане на захарите в средата, а мъртвите клетки лизират под действие на собствените ензими.

:megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 00:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
бай Танас написа:
Аха, примерно

:megagrin:

Мда или:
По време на тихата ферментация започва на автолизът на дрождите,в резултат на което младото вино се обогатява на аминокиселини и полипептиди...
Или:
Формирането на виното обхваща времето от приключването на тихата ферментация и продължава до първото претакана на младото вино....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 77 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима