Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 77 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 00:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Анджък, те това ми се щеше да кажа на Итев и на Лъчо - ако не ви "сполети" тихата, няма да ви се формира виното, ще си остане "незавършено".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 00:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
доц.к.т.н.Марин Маринов учебник 1990г"Технология на виното и високоалкохолните напитки"
стр.56 - Тиха ферментация.
ТЕХНОЛОГИЯ НА ВИНОПРОИЗВОДСТВОТО
Проф. Атанас Янков стр 162:
"Тихата ферментация е продължителен процес. Тя може да продължи 2-3 седмици и повече в зависимост от захарността на виното, температурата и активността на дрождите. Понякога тихата ферментация може да се забави или напълно да спре. "
:megagrin:
А в предния пост е цитиран проф.Стоян Геров -"Енология"

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 08:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
lhristov написа:
Писах го вече, но пак ще повторя: по време на тихата нищо не се случва. Няма отделяне на газове, щото няма захари, дето да отделят СО2.


Претенциите са ми само за това изречение,нищо повече!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 09:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
бай Танас написа:
Анджък, те това ми се щеше да кажа на Итев и на Лъчо - ако не ви "сполети" тихата, няма да ви се формира виното, ще си остане "незавършено".

Да така е и никой на го отрича май.


Но толкова много постове, а отговор на конкретния въпрос не видях.. :muede:
Да формулирам по друг начин тогава, с риск да разочаровам отново някои, дето са ме мислили за по-напреднал :) ;) :
1.Имам ли тиха ферментация, при положение, че не съм видял и намек за газоотделяне? Как да разбера?
2. Ако приемем, че е прекъснала тихата ферментация, може ли да се възбуди с привнасяне на "второ" вино от същия материал, със захарност около 10градуса?
Моля за кратки отговори :kaffee2:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 10:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Итев, на първия въпрос сам ще си отговориш. Хиляда пъти съм го писал, но то е останало някъде в небитието - едно ухо над бидона. Виж дали пукоти едва едва, ако е така значи има някаква ферментация. Тоя звук е много характерен в края на ферментацията, няма как да го сбъркаш. Шуп през няколко секунди шуп :) и съпостави дали има отделяне на газове. На втория ти въпрос, понеже някои са писали че искаш да увеличаваш виното, доколкото те разбирам след добавяне идеята ти е да ферментира докрай това първото, което не ги е докарало докрай нещата. Не го прави, няма да се получи
А за тихата ферментация, тя може и да сполети някой, но да прекъсне и да не протече докрай..
Христов, стига с тая тиха че нищо не се било случвало. Има вероятност да се наредиш на следващото място по некомпетентност след мен.
Ника го направих за да поздравя виктори за поста, че като се вари ракия без джибрите ракията му се е струвала някак постна - абсолютно същото нещо съм го видял и аз. Та вече съм спокоен, като ми махнат и тоя ник, че има тук и хора които "правят" не само четат...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 11:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Извън темата е, ама това за варене с джибрата го подкрепям и аз - в джибрата са най-много ароматите. Вчера пресовах и направо ме беше жал да я хвърлям...
За тихата май го писах вече - за да протече докрай трябва да се обърне специално внимание на температурата, защото вече почти не се отделя температура както при бурната.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
При мен е 18-19 градуса.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 12:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Според мен 21-22 е по-добре, защото заради алкохола дрождите стават "мързеливи".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 12:43 
Online
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 74
Местожителство: София
Сигурен съм, че е говорено многократно за това как да подържаме такива температури, но все пак понякога излиза и нов съвет. Метод, който да да не е опасен от пожари и т.н.т :explode:


Последна промяна mitkom на 26 Окт 2015, 14:18, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 13:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
бай Танас написа:
Според мен 21-22 е по-добре, защото заради алкохола дрождите стават "мързеливи".

Ще завивам с ватата, май...

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 14:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Снощи, като се прибрах от работа, увих бидона като бебе и днес сутринта, като пробърках "второто вино" видях, че нивото на водата във водния клапан на "първото" се е променило - нещо такова:dance:
Прикачени файлове:
ferm-zatvor-1-s.png

А може би, все пак "тихата" ще ме навести ?!!:D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 14:34 
Online
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 74
Местожителство: София
Тази червената капачка на водният клапан, с нея ли трябва да е или се маха?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 17:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
mitkom написа:
Тази червената капачка на водният клапан, с нея ли трябва да е или се маха?

Това не капачка за затваряне,а просто предпазва от прах. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2015, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Апр 2014, 15:20
Мнения: 48
да попитам наложи ми се да отделя 80 литра вино от майката на захарност 5 процента в друг бидон, дали ще ферментира ,бидона го завих минерална вата към виното което отделих не съм слагал нищо ,когато го правих бе на 24 захарност и му сложих серниста това бе на 6 октомври.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 07:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Температурата е ключов фактор, а не казваш нищо за нея. Според написаното, има предпоставки за спиране на ферментацията преди края, но все пак не е изключено и да завърши. За цял месец отдавна да беше приключила при други обстоятелства.
И все се чудя как така не слагате нищо, но слагате серниста? Това е масово явление, особено при почитателите на "натурални" вина, които не "слагат химия". Сами си режете клона на който стоите, но всеки си решава.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 77 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: chicho_mitko55, teodor_first и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима