Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2015, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
И аз бих предпочел червените - попитах заради еднаквата информация представена в сайта, при различни цени.

П.П. Имам подобен 40 л (също италиански), както и съм виждал червен 500 литров "на живо" - наистина изглежда някак си "по-корав", и по плътен материал.
Май ще видя проблем с прекарването през вратата. :verzweifelt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2015, 10:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Червените съдове са със сертификат за хранителни цели. Черните са от рециклирана пластмаса - стават, но има известен риск за странични миризми. Аз си взех червен 350-литров, разликата е 15 лева повече и при условие, че не купуваме всяка година такива съдове, май няма смисъл да се рискува. По-скоро трябва да се внимава с размерите - 350-литровият е висок 73 см и при мен едва влезе през вратата на мазето, която е с каса 75 см. Хубаво е да се мери преди покупката, за да не попадне някой в раздела с вицовете ;) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2015, 10:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
Съдовете за ферментация с потопена шапка покривате ли ги или стоят открити? На няколкото клипчета във форума се вижда, че колегите ги държат открити.

_________________
batence81 написа:
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2015, 16:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Добре е по принцип да са затворени.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2015, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Stranger написа:
Червените съдове са със сертификат за хранителни цели.

Разбрах. В сайта, описанието на черния е същото, като на червения - типично по нашенски. ;)

Stranger написа:
По-скоро трябва да се внимава с размерите - 350-литровият е висок 73 см и при мен едва влезе през вратата на мазето, която е с каса 75 см.

Днес измерих разстоянието на вратата - 73 см. :)

ilu6a написа:
Има ги и в Златната бъчва.

Явно ще трябва да се провери на място - в сайта ги нямат.

П.П. При 350 литровите, няма опция за капак. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 09:18 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
За колегите , които се интересуваха показвам решетка за потопена шапка :
http://dox.bg/files/dw?a=895460c798 - не се нуждае от мрежа
http://dox.bg/files/dw?a=40f7c150ee - направил съм по рехава решетка и слагам първо мрежа и после решетката
Крепежа е неръждаеми винтове за дърво.
Съдовете естествено са покрити , но за да снимам съм ги овторил .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Цитат:
Явно ще трябва да се провери на място - в сайта ги нямат.


Моя съд го взех от vinar.bg. Складът им е в Илиянци, след като се подмине тържището. При интерес ще дам подробно описание как се стига. Момчетата са много любезни и внасят доста интересни неща.

Цитат:
П.П. При 350 литровите, няма опция за капак. :?


Капакът е един и същ за 350-литровите и 500-литровите - направен е практично с 2 улея. При 350-литровите леко надстърча, но няма проблем. Аз не си го купих, защото цената от 40 лева ми се видя висока. После съжалих и се обадих, но бяха свършили и ще купувам при следващо зареждане :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Stranger написа:
Складът им е в Илиянци, след като се подмине тържището. При интерес ще дам подробно описание как се стига.

Ще ме вкара в преразход. :verzweifelt:

Stranger написа:
Капакът е един и същ за 350-литровите и 500-литровите - направен е практично с 2 улея.

Ясно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 03:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
ОК. В този раздел въпроса ми ще се впише без проблем. Дилемата ми беше:Плаваща шапка, или Потопено ядро. Какво представлява Потопеното ядро(мой си термин) и защо се спрях на него. Бидона ми е 150литра и Ф на гърлото е почти на половина от Ф на долната част. Понеже исках да имам улеснение при вадене на джибрите, направих и краче в дъното, а през отвора вкарвам решетест цилиндър от инокс с диаметър колкото Ф на гърлото и височина колкото самия бидон. Джибрите и сока изсипвам в решетката и естествено люспите и семките, а тази година и чепккте остават в решетката, а сока изтича в бидона. По време на бурната ферментация, източвам по 2-3 кофи и ги изсипвам отгоре върху джибрите. След края на ферментацията процеса по вадене на сока е като песен, през кранчето без никакви запушвания. Обаче, сега идват едни съмнения, струва ми се че по този начин виното е по светло на цвят, като че ли контакта между джибрите и виното е по труден, понеже това ядро от люспи, чепки и семки....е доста сбито от собствената си тежест. Някой да изкаже мнение или да е правил такъв опит? Другия въпрос е колко дълго да правя това претакане, без опастност от прекалено окисляване, защото ми се струва че ако искам да имам наситен цвят, ще трябва да повтарям това упражнение по често. Някаква идея?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Тази технология я чувам за първи път! :zauf2: Хем не е потопена, хем не е плаваща. А не изсъхва ли така шапката? И изобщо ексхтаира ли се нещо от материала по този начин?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 18:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Как да я чуеш като си е моя измишльотина. Нивото на виното е кажи речи на 2/3 от височината на вътрешния съд, респективно от височината на джибрите, затова и споменах че източвах вино и заливах по време на бурната ферментация. Не мога обаче да преценя дали по този начин извличам достатъчно цвят, танин, и пр. Вещества от джибрите. Съдейки по цвета, не! Имам рубинено червен цвят от мерло и каберне в съотношение 70/30. Остава да преценя тъпчивост и горчивина когато виното приключи с утаяване, разгазиране и пр. Смятам догодина да се върна на старата изпитана технология с потопената шапка. Ще имам затруднения с ваденето на виното от джибрите, ама каквото това.
Тука трябва да призная че лани преливах виното повече от месец, в резултат на което получих тъмно на цвят вино с кисела жилка(жица както казват макетата), а последните десетина литра си заминаха за оцет. Ама хубав :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима