Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 29 Юни 2017, 10:52 Дата и час: 29 Юни 2017, 10:52

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 00:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 53
Привет на всички!
Замислих се за използването на ензими за производство на бяло вино и понеже не ми беше ясно пак прочетох темата на Аз"Бяло вино".Там пише че ензимите се слагат след като се смачка гроздето.Ако няма студена мацерация,се оточва сока и се сулфитира.Но при описание на един ензим за бяло вино пише че ако"гроздовата каша или мъст се сулфитира,то препоръчително е влагането на ензима да стане 2-3 часа след сулфитиране".Та въпросът е-ако няма студена мацерация,трябва ли да се влага ензим?Според мен не ,но ако по-знаещите вземат отношение ще съм благодарен.Извинявам за ако темата е пояснена някъде .


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 09:52 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 75
Местожителство: Казанлък
Въпрос на това какво искаш да получиш като резултат .Ако сложиш ензим то кашата трябва да престои известно време преди да източиш течната фракция. Времето зависи какво искаш да получиш , колкото повече държиш получаваш по-голям добив , повече танин и по-натоварен цвят . Ако не искаш не ползваш ензим и отделяш течната фракция веднага , но за сметка на количество . Ти решаваш , ти си технолога у вас.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Без да съм много знаещ мога да споделя от личен опит, че именно при липсата на студена мацерация е полезно ползването на ензими. По-бързо се отделя самотока от гъстата маса след ронкането и по-лесно се източва без пресоване. Ако направо ще пресоваш може би няма голям смисъл в посока на по-лесно отичане. Другата цел, за която се ползват ензимите при белите вина е максимализиране на "ароматния потенциал" на виното. Следователно в зависимост от това какъв сорт грозде ще използваш за направата на бяло вино ще имаш по-голяма /Шардоне, Траминер/ или по-малка полза от ползването на ензими. Не мога да споделя дали в практически смисъл може да се направи отлика по отношение на ароматите с ензими или без при еднакви други условия, защото не съм правил експерименти. Аз ползвам винаги и съм доволен. В литературата съм чел, че е достатъчно е и половин час да поработят, за да има ефект.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 59
Местожителство: София
Колеги,

В понеделник заложих 330 л каберне, мерло и сира. Сулфитирах, заквасих с дрожди и им сложих Фосфат композе. Ферментацията върви нормално, но чак днес се усетих, че съм забравил да добавя закупения ензим. Питането ми е късно ли е вече и има ли смисъл да го добавя довечера - 48 часа след залагането?

Поздрави!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 18:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Има смисъл с цел добив на течност (вино). Ефекта от псевдомацерацията няма да го има, но пак ще е по-добре с него , отколкото без него.
А и няма да оцелее до другата година :)
(ензима)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 653
Местожителство: Пловдив
Няма смисъл.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
 [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: waldyco и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима