Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 19:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 19:12
Мнения: 5
Здравейте!Наследих асми,но не знам какъв сорт грозде е как се реже.Особеното то е ,че изкарва филизи от главините и то много.Тая година останаха много зелени зърна по чепките.Ако някой знае какъв е сорта и как се реже,моля нека да каже!

Изображение

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 20:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Има ли някакъв специфичен аромат?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 19:12
Мнения: 5
Като грозде нищо не одушвам но като вино има ама какъв е не знам.Не е като мерло но стаеа прилично вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Прилича на директен сорт.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 19:12
Мнения: 5
Да разбрах че е директен но все пак си има име и как се реже. :mocken: и


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Спора за директните сортове е отдавнашен. Дали има нещо вредно в тях или не също не е доказано.Факт е обаче ,че много нашенци прехвърлиха 90 години преди да се гътнат, а са пили предимно "Отел". Това, че сме изнасяли на запад вина в които има директни сортове са приказки от седянки. На някои вкуса и аромата до толкова им харесва, че не признават друго.Правил съм и вино и ракия. Виното има ягодов аромат . На мен не ми се нрави, но не е и да съм го отказвал.Тия които определят "лисичи" привкус не е ясно за какво говорят. Нито съм спал с лисица, нито съм я ял. Ракията има още по-натрапчив и някак си тежък за мен и не възторжен вкус и аромат. Говоря за вино и ракия от 100% Отел.На практика той винаги се меша с нещо друго.
Не бих правил нито вино нито ракия от него- има достатъчно други сортове, които са по-добри, и след като ликвидирах асма даваща стотина кг грозде, няма и как.
Между другото директните сортове във Франция са разрешени за дестилат(казват ,че в него вредните съставки липсват), защо не и тук.На който му харесва да го прави.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Е един въпрос и от мен, но като прегледах цялата тема мисля, че отговора отново ще е директен сорт, но все пак е добре да го чуя от специалисти.
Прикачени файлове:
20150930_112225_800x600.jpg

Прикачени файлове:
20150930_112206_800x600.jpg

Прикачени файлове:
20150930_112155_800x600.jpg

Вторият ми въпрос е : възможно ли е да се ашладиса с някакъв друг сорт, предвид на това, че расте много бързо, за 1 г. пусна леторасли по 3-4 метра.
:prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Може и да не е директен. Листата обикновено нямат врязове и идеално стават за сърми. :D И грозда ми се вижда рехав.По принцип е доста по- плътен. Някои от белите сортове се използват и за подложка, но червените дават специфичен привкус. Моята асма беше червена с мощен корен , но предпочетох да не рискувам. Не съм специалист.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Благодаря, а кога и как става ашладисването. преди години купих една ножица за присаждане, но до сега имам само два успешни опита на дюла присадих круша, но лозата ми е тера инкогнита.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 09:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
Не съм специалист, но това което виждам на снимките е някаква подложка. Същите лози имам по лозето, където се е изгубила питомната лоза. Прави филизи по 3 - 5 метра. Ражда зверски същите гроздове като на снимката. Обират го за себе си циганетата, които наемам за гроздобера. Според мен може да се облагороди.
За облагородяването на лози има стотици рускo и английско - езични клипове в YouTube.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 09:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
И аз мисля ,че е подложка или директен...(то почти едно и също)
А това ,че червените подложки давали привкус на културната лоза са пак някакви легенди :censored:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
Колега ivanmihov, сорта на тази лоза почти сигурно е Унгарка. Тя и подобните на нея сортове се режат на две пъпки. Избиването на филизи от основата говори, че лозата е силна и може да поеме по-сериозно натоварване.В този случай освен чепове на две пъпки може да се оставят и стрелки с по 6-7 пъпки. Вижда се, че гроздето е групирано близо до стъблото. Опитай да пуснеш по-дълги рамена. С тях ще постигнеш по-лесно голямо натоварване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 22:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 19:12
Мнения: 5
Благодаря колега! :) Ще се пострая да изпълнв съветите ти макар че не съм много добър в рязането.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 23:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 19:12
Мнения: 5
Да допълня и още.След като прочетох за сорта Унгарка мисля че има някои разлики.Зърната около 10мм.с дребни семки и много тънка ципа. И иска поне 5-6 пръскания. Наистина виното става доста тъмно но ако го държа 20-на дена в джибрите,но не и тежко.Достига до 23-24% захарност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 10:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
Явно снимката не винаги е достатъчен аргумент. Щом иска пръскане значи не е директен сорт. Нямам идея какъв сорт може да е. Щом е толкова мощен обаче иска рязане както описах по-горе. И да сбъркаш не е проблем. Лозата се поддава много лесно на корекции. При пускането на нови рамена се реже до 10 - 12 пъпки. При оставяне на повече пъпки има опасност от оголване на основата на рамото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gos, shubarkov, vtv и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима