Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 16:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2015, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2015, 12:35
Мнения: 4
Здравейте,
За първа година ползвам иноксов съд с плаващ капак за съхранение на вино.
Интересувам се при източване на вино, трябва ли периодично да се сваля капака плътно над повърхноста на виното или е възможно да си седи в начално положение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2015, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
И аз ползвам вече трета година такъв съд. До сега никога не съм свалял капака надолу докато не свърши виното и нямам никакъв проблем. Един съвет от мене, не затягай прекалено силно клапанчето на помпата понеже ще нараниш уплътнението и ще започне да изпуска. Не повече от един оборот е достатъчен .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2015, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2015, 12:35
Мнения: 4
Благодаря за отговора. Един друг въпрос: На 27.септември смачках гроздето. Сложих му 1мл серниста киселина на 1 кг грозде (400кг). На 3.октомври го извадих от чепките (200л) и го поставих в иноксовия съд. Капака беше поставен непосредствено в/у повърхостта на виното. 20 дена по-късно го отделих от утайката, измих съда, сложих по 0.5 мл на литър серниста киселина. След 5-7 дена го филтрирах още веднъж. Добавих му и дървен чипс. Сега към 28 ноември от 180 -190 литра съм извадил 35 литра и забелязвам че при източване на поредно шише от литър и половина има лек газиран вкус. Има ли възможност да има остатъчна ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2015, 16:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ако капакът не се мести, обемът над виното се изпълва с въздух, което обезсмисля подвижния капак.
Вторият въпрос е непълен - дрожди? температури? захарност?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2015, 16:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2015, 12:35
Мнения: 4
да разбирам че при източване на 10 -15 литра рябва да премествам капака.
А дрожди съм сложил след смачкването на гроздето. Захарността беше 20-21 градуса в зависимост с кой захаромер се мери (мерих го с 3 различни). Коригирах захарността със по 2 кг на 100 кг грозде. В момента седи в мазе с температура 12-15 градуса при все още отворено прозорче.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2015, 17:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
А'ве тоя капак не е ли ''плаващ'' демек плава на нивото на виното :?
Какви са тези акъли за местене,не местене.Май трябва да се напасва точно и да си работи по
предназначение, нещо бъркате в инструкцията по ползване....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2015, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Не е плаващ, потъва кат пирон :D ако не е зачекнат към съда, демек да е напомпено уплътнението. Изпускаш въздуха - местиш, напомпваш - фиксира се.
Даже се препоръчва да се върже, че ако от някъде изпусне, ще го намериш на дъното :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2015, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
бай Танас написа:
Не е плаващ, потъва кат пирон
В понеделник ще хода в избата
на ЛВТ Плевен(по работа) и ще питам как стоят нещата с тия съдове.
Там имат доста от тях различен размер и производство(марка),та ще видим ''тая работа'' с
''плаващия капак''' :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2015, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Моя съд е сто литров, и до април, май месец, докато свърши виното, не го пипам, досега проблеми никакви. Когато го сложа там за тиха ферментация, гледам да го спусна максимално ниско, но не и да опре върху виното. Ако се остави за по дълго през летните месеци....нямам представа какво ще се случи.
П.С. Забелязвам един недостатък на тези съдове в сравнение с бурето, каквото вино направиш такова пиеш, никаква промяна, докато буретата някак си облагородяват виното. Прадимството...никакво гайле с подръжката, леко, удобно за местене......


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2015, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Ей къде е ключа от ''мазътъ''
https://www.youtube.com/watch?v=nostLdy7gGM
До колкото разбрах, когато източиш от виното изпускаш леко въздуха и капака слиза
на нивото на виното. Пак помпаш и фиксираш, без да влиза кислород......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2015, 23:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Еее, чак толкова учен не е капакът, че сам да се намества, придържаш го. Иначе точно там е чалъма - да не изпускаш докрай въздуха от уплътнителя, а колкото да можеш до предвижиш капака та да не влиза въздух отвън. Много са удобни, щото в голям съд можеш да държиш малко вино.
Много ми беше интересно на видеото дали ще покаже как се фиксира близо до дъното. Щото тогава не можеш целият да се навреш. Бъркаш с едната ръка да държиш капака, с другата помпата извън съда и помпиш с ... :lachtot: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 00:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Моя съвет все пак е, не си играй с капака. Особенно ако изпиваш виното до началото на лятото. Това с лекото отпускане на уплътнението и приплъзването му без да допуснеш да влезе въздух, е трудна да не кажа невъзможна мисия защото уплътнението почти залепва за вътрешната повърхност на съда и не се плъзга така лесно. Трудно е дори да прецениш колко да слезнеш надолу без да цопнеш капака във виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Точно така, залепя. Ама с малко заигравка става.
Между другото не е фатално след като източиш вино да махнеш нацяло капака и да хвърлиш едно око дали е чиста повърхността (на виното). И цопването не е фатално, капакът е чист отвътре. Аз точно така правя - допирам да усетя до къде е виното и леко повдигам, за да не избива вино през водния клапан.
Други тарикатлъци са да вкарваш СО2 на мястото на източеното вино, за да не се окислява останалото или малко серниста във водния клапан, за да си сигурен, че поне откъм бактерии е чисто. Щото като източваш, водният клапан барбальока на обратно. Ако имаш воден клапан.
И още един тарикатлък. Ако точиш малко - 1-2 л и по-бавничко, клапанът не борботира. Дебнеш го само да даде разлика в нивата, без да вкарва въздух. На следващия ден - гледаш нивата се изравнили. Сигурно от газовете във виното. Така може да се точи без да се вкарва кислород.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Моя няма воден клапан, а топче. Проблема е че като цопна капака и в клапана влиза вино, което после като засъхне, залепва топчето и не може да си върши ролята. А бе доволен съм, но тази година ще сложа дъбови кубчета за да придаде малко вкус на дъб.
ПП. Ама сега ми идва една идея как да стане капака действително плаващ. Има едни малки надувни "гевречета", които биха носили тежеста на капака. Като пуснеш няколко литра вино, спадаш уплътнението и капака ляга отново върху гевречето, така че въздуха вътре ще е минимален, колкото е дебелината на това поясче, има-няма два см. Така се избягва нуждата да държиш капака с едната ръка, помпата с другата, и да помпиш с..... :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2016, 01:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 23
Местожителство: Чавдар
Привет и от мен.Миналата година 2015 за пръв, път ползувах иноксов съд.Много по удобен е от бидоня :След тихата ферментация си източвах по няколко литра от винцето,като след това веднага си пусках плаващият капак на нивото .Само дето не се усетих и оставих помпата да лежи върху плаващият капак .От горе има още един против прах.На следващото източване видях ,че манометъра на помпата е ръждясал :datz: .Явно трябва да си стои закачена от вън!В последствие разбрах,че има такива съдове и Бг производство.Мисля,че са по добри от италианските какъвто е и моят :motz: . За caribi. Извинявай, но немога да ти пусна ЛС.Следващият съд ,който мисля да си закупя е от TM INOX ./Да не звучи като реклама / Ама съм фен на БГ производството!Италянските съдове са тънки и при едно измиване се мачкат като консервени кутии!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима