Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2016, 14:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Тази път сериозно (не в кръчмата) повдигам въпроса за качеството на пневматичните "силиконови" уплътнители. Потъмняват и губят еластичност. Входът/тръбичката за въздуха става чуплива и се рони с нокът.
Аз лично повече няма да ги ползвам за потопена шапка или други приложения в контакт с виното или джибрата :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2016, 15:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 232
Местожителство: Пловдив
А аз мисля,че нарочно са направени така- всяка година нов уплътнител.....Консуматив един вид.....

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2016, 15:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Адаш, майната му на масрафа, ама част от тоя полимер явно се разтваря в мъстта и...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2015, 15:45
Мнения: 19
Местожителство: софия
Здравейте,

искам да споделя , че и аз имах същия проблем с помпата - оставиш ли я вътре в съда- край пиши я бегала.Също така не трябва да се затяга и докрай тъй като както колегите обясниха по-нагоре се прецаква гуменото уплатнение.За съжеление първо го прецаках и после прочетох за това във форума :explode:
Относно ТМ инокс имах миналата година и го продадох.Тази си купих от италианските съдове и съм по -доволен.Наистина са по-меки, но пък като цяло ги намирам в пъти по-качествено изработени от нашенските.

Поздрави и наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 11:30 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1123
Местожителство: Дупница
Кои са тези "италиански съдове" ? Може ли линк?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 23
Местожителство: Чавдар
http://www.vinar.bg/products/sydove-za- ... -300-litra Привет колеги.Ми от тука го взех моят съд.Като цяло ми се виждат тънички,ама явно и българските са такива.А иначе помпата само от вън защото бързо ръждясва,и блокира манометъра.Както каза бай Танас и моето силиконово уплътнение си промени цвета само за един сезон.Явно ще трябва да си поръчваме резервни :) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2015, 12:35
Мнения: 4
моят съд също го взех от vinar.bg Италиански е. тази година ще го ползвам за втори път. не виждам да има проблем за сега с уплътнението. другата седмица като го напълня ще ви кажа как се държи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 16:40 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1123
Местожителство: Дупница
Прочетох вече - в гаранцията на съдовете не влиза уплътнителя - обявен е за консуматив!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 18:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Много са удобни, спор няма. Нека да са консуматив, няма нищо вечно.
Въпросът е, че силиконът се държи по по-различен начин. Доста по-инертен е химически. И като се опиташ да го запалиш, не се топи и почти не гори, а по-скоро тлее и мирише спицифично. А това се топи и гори. За мен не е силикон.
Та въпросът е какво ли отпуска в мъстта, щото със сигурност структурата му се променя. На някоя среща ще ви покажа как старее. Не бях обърнал внимание, докато не ми се прекърши една от тръбичките, толкова чупливи стават с времето.
Иначе, доколкото знам, всичките идват от Италия. И най-вероятно са със сертификат :furz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 21:06 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Както и сам съм се убедил, понятието силикон е мнооого разтегливо, даже прекалено. И моята камера е твърда, но все още не пропуска. Иначе наистина се пукат с времето, консуматив е. Сигурен съм обаче, че не отдават към виното. Прекалено агресивна среда е за да си позволи някой да ползва разграждащи се материали за хранителни цели. Ползвам си ги без притеснение.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Всъщност няма неразграждащи се полимери.
Не съм наясно със стандартите за Европа, но за САЩ стандартът е FDA 21 CFR 177. 2600.
Попаднах на табличка, която показва допустимата екстракция (Limit for extractives) на материал от уплътнителя за различни хранителни среди - сухи, водни и мазни (за алкохолни напитки няма данни) при тестове с гореща вода и хексан в сайта на водещ производител - Precision Polymer Engineering. За хексан както и да е, ама 20 мг за кв. инч за 2 ч във вода (макар и кипяща) поне на мен ми изглежда много, в смисъл малко лабав ми се види стандарта.
Та ми се струва, че екстракция от уплътнителните камери във виното има, иначе нямаше да стареят толкова бързо. Да се надяваме, че е в "допустими норми" :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 22:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Всичко си има две страни, зависи как се тълкува. В крайна сметка слагаш една вътрешна гума от Балканче и готово :megagrin: Има и лепенки, пък за камерите италианците не дават.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2016, 10:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Продължавам да "ровя" :D
Уплътнителят ми на казана, който е от силиконов шнур, защо не се скапва :?:
Защото е вулканизиран силикон. А тези камери очевидно са от термоеластопласт. Сега има блок-съполимери полидиметилсилоксан (силикон) + полиуретан примерно. И тъй като са термопластични, са удобни за екструдиране на шлаух, от който лесно стават тези камери.
Само че ако е така, не е коректно към потребителя (в случая потребителят има хабер от пластмаси 8-) ), защото термопластичните ги мори хидролизата и микроорганизмите.
Много ще ми е интересно да видя сертификат, в който е указан точния материал :smoker: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2016, 21:02 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Между другото и аз зададох въпроси по случая. Като се има предвид, че италианци трябва да отговарят, не разчитам на бърз и адекватен отговор. Все пак ще е интересно, а като се има предвид че аз не разбирам от пластмаси, може да помагаш ... ако има отговор де. Но съм почти убеден, че ще са подковани.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2016, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 23
Местожителство: Чавдар
Между другото има и термопластични зъбни протези,също така и силиконови такива.С течение на времето губят качествата си и се чупят, променят цвета си.Те имбибират течности ,но в крайна сметка не са опасни за организма.Или все още не е доказано това.Разбира се нашите силиконови уплътнители-за винарските съдове,са от много по евтин материал.Най вероятно при смяна на два-три сезона не би трябвало да дават проблем.И все пак остава да гадаем :? .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима