Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Юни 2017, 17:03 Дата и час: 25 Юни 2017, 17:03

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2016, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 778
Колега, вие дентист ли сте, или зъболекар, термопластичните или силиконови протези са склонни на имбибиция, или абсорбират, поемат, поглъщат...?

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2016, 22:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 60
Местожителство: Чавдар
Зъботехник съм колега, и понеже съм наблюдавал някои материали-как се държат с времето забелязвам,че силиконовите-валпласт протези по бързо имбибират течности от термопластичните.С две думи по меките материали- по бързо губят качествата си.За това по често трябва да се заменят.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2016, 23:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2286
Местожителство: Пловдив
:? Не разбирам защо казвате на VALPLAST силиконови, след като материалът няма нищо общо със силикон и точно за това са за временна употреба.
Както и да е. Въобще не ми пука колко вино ще имбибира уплътнителят ми, а колко материал ще мигрира от него във виното. И какъв материал.

Италианците пишат в описанията си -
camera d'aria, realizzata in materiale idoneo al contatto con alimenti
или
pneumatico completo di camera d’aria in plastica alimentare
(материал/пластмаса за контакт с храни)
Примерно Тосканаинокс
В английската и френската версия пише PVC. И ако наистина е еластомер на база поливинилхрорид има основания за безпокойство, защото не се допуска миграция на повече от 0,01 мг винилхлорид на 1 кг храна. Справка 22 стр. - тук.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 00:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 778
Valplast е име на много стара фирма.
Емиграция, миграция, имиграция, благодарение на тъпите журналисти, тотално се объркаха като понятия.
Миграцията е периодична, т.е. грубо казано отива, но се и връща.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 12:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2286
Местожителство: Пловдив
Flanker написа:
Но съм почти убеден, че ще са подковани.

Май си прав, за съжаление.
Имаме REACH - без данни няма пазар.
В същото време имаме „Guidance for monomers and polymers“ - пак на ECHA и...

Цитат:
Дори да се приеме, че в определени случаи регистрацията на мономерите ще е практически невъзможна, „Guidance for monomers and polymers“ на Европейската агенция по химикали посочва начин, по който полимерът въпреки това може да се пусне на пазара: третирането му като вещество с неизвестен или променлив състав, като продукт от сложни реакции или като биологичен материал. В този случай има възможност да бъде регистриран самият полимер по изключение като временна мярка.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2016, 08:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Авг 2016, 11:21
Мнения: 35
4 - та година ползвам иноксови съдове , от италианските .
Капаците си плуват върху виното и за това време не съм сменял силиконовите пръстени .
Като източа малко вино , спадам пръстена , капака си пада върху виното и плува върху него . Надувам пръстена и на 300 литровия отточвам 0,5 литра , защото се качва вино към клапана дето изпуска газовете .
Капака е леко огънат в посока към виното и борда с пръстена остава малко по- високо от течността .
Възможно е обаче и да контактува малка част от него с виното след надуване на пръстена .
Съхранявал съм по една година вино в такъв съд , като си пиех от него през това време и няма никакъв проблем със съхранението .
Много удобни съдове са това според мен .
Ако не искате виното да допира пръстена , просто източване съвсем малко от него и готово .
Минималното количество въздух , което остава над виното / говорим за мм./ не му пречи изобщо .


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2016, 09:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2286
Местожителство: Пловдив
При съхранение или тиха ферментация няма контакт.
Притесненията са за потопена шапка.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2016, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Авг 2016, 11:21
Мнения: 35
О.К. Така е . Аз не разбрах , че става въпрос за потопена шапка .
:prost: .


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2016, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2286
Местожителство: Пловдив
Не виждам маркировка от какъв материал са. Може да не съм прав, ама ми прилича на еластомер на база ПВЦ, където е възможно да има неполимеризирал винилхлорид или да се отделя при контакта с мъстта.
Разберете, винилхлорида е силнотоксичен и канцерогенен дори и в незначителна дозировка. А е доказано, че етанола усилва канцерогенния му ефект .
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0 ... 0%B8%D0%B4
http://zdravosloven.com/portal/statii/p ... a-137.html
http://zdravosloven.com/portal/statii/p ... e-138.html

Накратко. Да държиш етанол в контакт с пластмаса е по-безопасно отколкото примерно непастьоризирано прясно мляко. Всяка среда, съдържаща микроорганизми е агресивна към повечето пластмаси.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2016, 18:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 60
Местожителство: Чавдар
Винилхлорид-поливинилхлорид,мономер който мигрира в храните и напитките ни.След като прочетох горните статии,се огледах например в маркуча за откаляване на виното.Миналата година го купих, без да се загледам какво пише на него.Просто ми хареса на външен вид -пък сега прочетох,че е предназначен за бензин и масла :motz: .Все пак като се замисля,при няколкото откалявания през сезона виното контактува доста с този материал.По магазините при нас, нямаха маркучи предназначени за храни и напитки,но в google намерих ето това http://markuchi.eu/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D ... tiress.php.Като ф 13 идеално пасва на крана на иноксовия съд,а също и на щуцера на помпата за вино.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 23:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 60
Местожителство: Чавдар
Привет колеги винари!
Понеже тази година-се забавих с бутилирането,та Мерлото все още си стои в иноксовият съд!
Миналата година в началото на Май,я свърших тая работа-но сега може-би малко късно,се сетих да поотлежи и с дъбов чипс.
Вече наближава началото на Юни,температурите се покачват-но на мен ми се иска да постои още малко с дъб :D
Като цяло виното има прекрасен вкус,и се подобрява с времето !
Ползвал съм дрожди-Zimaflore RX 60,и ензим Lafase Fruit,и за сега резултата е добър!
Та въпроса ми е-дали е безопасно да го подържа още малко в иноксовият съд ?
До колко време сте държали вина в такива съдове-разбира се без да се развалят ?
На каква околна температура,и с колко досулифитиране?
При мен за сега температурата в помещението е- около 18-19 гр. но лятото достига 24-25.
И изобщо,дали мога да си съхранявам виното така цяла година :?
Благодаря предварително за мненията :)
пп:Винцето е около 150-160 литра,знам,че ако се наложи бързо :saufen: -ще разчитам на съфорумците :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2017, 09:09 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6107
Местожителство: София
На такава температура и аз съм съхранявал,като съм сулфитирал на всеки три месеца с около 5-7гКМБС на 100л .
Като виното е около 14% алкохол и 3,4РН.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2017, 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 60
Местожителство: Чавдар
От към % алкохол съм го докарал-но виж ПХ то малко е височко...3,6 -3,7 ако въобще мога да вярван на евтини машинки!
Досулфитирвам,и го оставям за още месец.
Върху плаващият капак съм оставил малка пвц бутилка със серниста киселина,като капачката и е надупчена.
Дано бутилирането през лятото-да не ми изиграе лоша шега.
Поздрави:


Върнете се в началото
  
 
 [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима