Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 22:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 09:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2015, 21:40
Мнения: 10
Местожителство: Пловдив / София
Не е откаляване.
Както бях писал в първият си пост, след като се регистрирах, винцето стана с ниско алкохолно съдържание.
Колегите във форума ме посъветваха да го повиша чрез добавяне на спирт с цел стабилизация и по-лесна кристализация на винената киселина при изстудяване. Вече изстудявам при -7,5градуса и ефекта е по-добър, но и изхвърлям повече ледени кристали. За всеки случай ги събирам в една туба, но си е чиста водичка и в никакъв случай вино. С две думи изстудяването и отделянето на заледената субстанция дава ефект на "концентриране" на виното, т.е. намаляване на количеството вода в него. Пак си киселее, но вече е по-плътно и става за пиене. Въпросът
ми по-точно беше трябва ли вече да сулфитирам с цел съхранение (неразвиване на микробиологични процеси в последствие), защото след такова изстудяване не вярвам да са останали много живи неща вътре, но се притеснявам да не дойдат външни бактерии (емигранти) от някъде. Тубите са пълни до горе и с тапи, но знае ли човек :roll: Моля някой да отговори все пак :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 09:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Можеш да сулфитираш спокойно с КМБС.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 09:59 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
g mihuev , а образуват ли се кристали на винена киселина илисе образува само лед?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2015, 21:40
Мнения: 10
Местожителство: Пловдив / София
Не мога да кажа че ледените люспи са кисели. Може би замръзването само или предимно на винената киселина се случва в много тесен температурен диапазон, който аз за съжаление не мога да поддържам. Направо си е обикновен лед и като се стопи има вкус на разредена винена водичка с цвят на винце :lol: Все пак тази терапия свърши работа и това което отцеждам през гевгира вече е вино и става за пиене. Относно киселата жилка, аз сбърках още при гроздобера и спасение няма. Киселото обаче не личи толкова много след като отделих леда, защото се засилиха останалите винени аромати и вкусове, които "замазват" така да се каже положението с киселинността, която си остана 2,9 - 2,8 pH. Мисля да послушам Илюша и утре да сулфитирам за по-спокоен сън. Мога да предложа дегустация на който се интересува от крайния резултат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 22:26 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Аз смятам, че винените кристали тепърва ще се отделят в новите туби. И утайки също. И заради това, ще се наложи още едно откаляване. Защото в момента колегата g mihuev не откалява. Прелива просто, като отделя кристали лед. Що го прави - ми не знам.

Но сулфитирането е важно. Може би 1/2 доза сега, другата след същинското откаляване.
Така бих направил аз.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 22:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2167
Местожителство: Пловдив
Криоконцентрация :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 22:43 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
g mihuev , въпросът ми към теб беше провокативен! :) Оказа се че наистина не си разбрал какво трябва да направиш при охлаждането... Винената киселина кристализира отчасти по стените на съда , основно пада на дъното! Тя не "замръзва" на повърхността! Това на повърхността е лед , винената киселини е на дъното.Кристалите и' наподобяват на външен вид на кристална захар. Ти наистина си направил криоконцентрация , но прецеждайки през гевгир не си задържал кристалите на винената киселина и те отново сас си там - във виното! Трябваше да се поинтересуваш малко повече какво точно трябва да направиш...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2015, 21:40
Мнения: 10
Местожителство: Пловдив / София
Това че въпросът ти беше провокативен го разбрах веднага и за това ти отговорих съвсем точно какво правя без да скривам и замазвам нищо. На другия колега ще отговоря, че крио-концентрацията прави виното по-добро на вкус и дори само това е достатъчно за да го правя. Е, не смятам да правя асършейф разбира се, а поносимо за пиене вино. :smoker: От броя на мненията ми е видно, че Вие колеги разбирате много повече от мен. Може сега да ме посъветвате точно как и кога да отделя винената киселина. Ще бъда много благодарен на конструктивни отговори (като в "английски" форум) :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 23:08 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
Ами трябва да я отделиш след като изкристализира! Удачен момент беше да го ниправиш когато замразявашевиното - просто трябваше да провериш дали я има на дъното и да не я изливаш обратно през гивгира. Сега вече си знаеш - охлаждаш виното , отливаш внимателно - нарича се отдекантиране , и след това ако на дъното има кристали не ги изливаш при виното. Това е. Грешки стават , важното е да се учиме.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 23:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2015, 21:40
Мнения: 10
Местожителство: Пловдив / София
ihristov, ще трябва ли пак студ или при околна температура ще се утаят кристалите?
Че ми е малко фризерното отделение и малко си е кушия :kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2015, 21:40
Мнения: 10
Местожителство: Пловдив / София
Благодаря msergiev, почвам от утре отново, пропуснал съм момента че са дъното :gott:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 23:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
МММ виж не е проблем,ако си ги преливал...Даже си спомагал за по-бързото образуване на други кристали.
Практика е когато се търси изкристализиране на дадено в-во ,да се подпомага със зародишни кристали...
Когато я правя тази процедура ,специално не махам(отмивам) малките кристали от стените на тубите,а само от дъното с образувалата се утайка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 23:38 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
Има и нещо друго... Виното трябва да се охлади и да се задържи охладено за по-продължително време! Опитай първо да оставиш една бутилка в хладилника - не във фризера , а в хладилника! Нека бутилката да е изправена , след едно денонощие отлей внимателно виното и погледни на дъното. Не обръщай бутилката с дъното нагоре , просто много внимателно я излей. Ако видиш кристалите на дъното значи вече знаеш какво да правиш. Опитай на вкус , премери и Ph - ще видиш че ще има разлика. Опитай на вкус и кристалите - ще научиш много! Желая ти успех! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 16:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2015, 21:40
Мнения: 10
Местожителство: Пловдив / София
Прав си msergiev, Осени ме и мен тази мисъл снощи, че трябва да се темперира цялата туба на -5, да престои както казваш на тая температура 1 денонощие, за да се утаят кристалите и чак тогава ще ги видя. А аз съм наврял сондата в тубата :datz: и меря някъде по средата. Във фризерното пространство около нея обаче е от -12 до -18 градуса. И става така че, вътре в средата на течността, където си меря, когато е -5, -6 градуса, то периферията и дъното са на много по-ниска температура и вече са покрити с ледени слюди. Слагам сега нова доза в криогенната камера, после ще темперирам и ще споделя мнение. Може би вече съм се отместил от темата за ямкф, ако е проблем може да продължим дискусията в по-подходяща тема където кажат уважаемите съ-форумци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 16:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2015, 09:02
Мнения: 7
Вчера откалих виното след бистрене с бентонит и напълних едно добро 150 литрово дъбово буре за отлежаване и ми остана около стоткна литра които напълних в бутилки от м.в.
Имам на разположение свободен фрозер и мисля две три туби да ги задържам по 4/5 часа на ден за около седмица и в последствие да откаля за да получа вино за текуща консумация.
Колебая се така ли да постъпя или да оставя виното до замръзване и тогава да го отделя


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hards и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима