Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 18:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 10:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
msergiev, чакай бре човече, що така нервно рано-рано... :)
За винената - добре, вече прочетох в темата и разбрах, че кристализира на дъното.
А за необходимостта от равномерна температура - никой не ми го е внушил, просто реших че при сегашните високи средноденонощни амплитуди в температурата, не е много добре да замръзва и размръзва постоянно. За това е и външната изолация - да се минимализират разликите. Просто логични /според мен ;) / съждения и ако не са правилни, моля да ме поправите в нормален тон. Такъв, какъвто съм използвал винаги в общуването си тук. :prost2:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
msergiev написа:
За да кристализира винената киселина не е необходимо виното да замръзва !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Да,така е! Разтворимостта на винената киселина във вода при нула градуса и десет градуса е една и съща,а тази на калиевия тартарат е много близка! Затова в този етап на виното му е необходим покой!Винената киселина ще се отдели/предимно на дъното/,освен ако някой не реши да си кипне виното на котлон!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 10:45 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1106
Местожителство: Дупница
Итев , :) как ще замръзне ако съдът е изолиран - нали така ще затрудниш охлаждането му?! Кой ти каза че изобщо трябва да замръзне? Кой ти каза че ако замръзне е проблем ако в топлите часове се размрази , а през нощта отново замръзне?! Откъде го измислихте че винената киселина изкристализира само ако виното замръзне?! Много въпроси имам , ама не ми е нервно - забавно ми е ! :D Защото някой като направи грешка и му се обясни къде е сгрешил , в следващото мнение същата грешка се повтаря... от някой друг , дето не си е направил да прочете новите мнения , а е прочел само последното от темата...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Еее :) - не съм казал, че охлаждането трябва да стане веднага и бързо, както и че трябва да замръзва виното... При липса на нагряващ елемент в него, в един момент температурата на виното ще се изравни с околната температура, дори при налична изолация, нали? Пак казвам - струва ми се логично температурата да е постоянно ниска, да няма скокове и спадове. Не държа непременно да съм прав. ;)

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 11:15 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1106
Местожителство: Дупница
И да държиш , и да не държиш - не си прав. :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 11:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Вижте,при условие,че замръзва(ако го правите) сравнително бързо-в рамките на 8-12 часа,ами направете така,че да се размразява възможно най-бавно...Завийте с изолация,одеяла...нека се размрази напълно и темперира в рамките на 2-3 дена.При условия ,че ще са консумира в рамките на 1-3 години не е проблем няколкократното му замразяване.
Кристали могат...и се отделят и по стените на съда.
Аз лично след първото охлаждане махам утайката...след това 2-3 пъти само охлаждам-тъй като държа да има кристали ...Така се способства по-лесно образуването на нови кристали...способа е на т.нар. кристални зародиши.
Принципно е най-добре виното да се задържи при -7гр за червените и -5 белите...така са на границата на замръзване.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 11:26 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1106
Местожителство: Дупница
Тъкмо си мислех че това за кристалите , кристализацията и кристалните зародиши се учеше в средното образование . Да неби само аз да съм завършил средно?! Грешка - явно и Илюшата е завършил! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 11:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
msergiev написа:
Тъкмо си мислех че това за кристалите , кристализацията и кристалните зародиши се учеше в средното образование . Да неби само аз да съм завършил средно?! Грешка - явно и Илюшата е завършил! :)


Знаеш ли,не е задължително да имаш средно за да направиш добро вино-при наличието на голямото количество информация в този форум!Нужно е само да можеш да четеш!За съжаление една част от колегите не могат/или не искат /да четат!И задават въпроси от рода на"Илия с колко да сулфитирам: 100гр КМБС на 100кг"?.Сякаш всяка втора тема не започва с думите "Сулфитирах с 12гр КМБС на 100кг!Всъщност Илия е споменал за кристалните зародиши/дали не е в тази тема?/,но много малко колеги са си направили труда да го прочетат :buch: !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 14:11 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1106
Местожителство: Дупница
Предлагам Админът да отдели от темата за ЯМКФ всичко , написано за бистренето със студ . Нжна е нова тема : Бистрене със студ. Моля , прочетете това - http://www.gradinar.net/2082-Zimniyat-s ... -na-vinoto

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 14:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Подкрепям! :thumbs1:
Това всичкото - за бистренето със студ на младо вино, си плаче за отделна тема, която ще бъде важна за доста хора.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
И сега кво правим?
В темата от линка на Сергей (на Гадинар за студа) пише, че червено вино което е замразявано се уплатнява , но ВЛОШАВА вкусовоте си качества!
А ние си говориме за некакви си там винени кристали....
И сега да се замръзява или да не се замръзява....?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 23:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Нищо не влошава.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 23:11 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1106
Местожителство: Дупница
Илюша , то и яз се уудих на твърдението за влошаване на вкуса , ама като не съм ссигурен дали е така не посмях да коментирам - просто цитирах. Надявах се да се включиш - все пак ти четеш учебници , а не само интернет писания , които и каквито всеки от нас може да си напише съвсем безотговорно... Това което искам да подчертая е , че бистрене със ст1д е процес който е свързан с продължително подлагане на ниски температури.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2015, 01:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Привет колеги,
при второто откаляване на 140 литра червено вино отделих около 6 л утайка и я налях в 3 2-литровки от кола. Идеята ми беше да я бухна при дюлевата джибра за дестилация, но в казана не остана място и я оставих на верандата. Преди малко кучетата вилняха навън и бутнаха една от бутилките, та се сетих за тях след близо 2 седмици. Утайката е паднала на дъното и има пласт от 5-6 см, а нагоре - вино. Сипах си половин чаша за дегустация и останах много приятно изненадан от отличните цвят и вкус. Утре ще сравня с виното в бидона (стои в мазето на 12 градуса), но имам чувството, че на този етап оценката ще бъде в полза на "утайката". Възможно ли е това, или заради късния час е по-добре да си лягам?

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2015, 08:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:? Аааа в 1.13 такива дегустации и писания, по-добре в леглото! Ами на терасата е по студено, отделила се е вин к-на и затова ви ното е по - добро :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: irkon, kaishev, stinger, vkgeorgiev1 и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима