Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 19:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2015, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Виното ми вървеше супер, мерло и каберне. Много добре вървеше, но около две седмици тихата просто спря. Чудих се какво да правя и сложих малко активатор, леко разбърках и чаках една седмица. Сега нещо ми се струва, че вкусът е станал по-гаден, като има леко усещане все едно съм пил газирано. Да сулфитирам ли, да претаквам ли, да слагам бензоат лу? Кво да правя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 23:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Не ти се разбира какво питаш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 00:01 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Скоро ще започнат да слагат и нафталин...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 07:48 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
time2burn написа:
Виното ми вървеше супер, мерло и каберне. Много добре вървеше, но около две седмици тихата просто спря. Чудих се какво да правя и сложих малко активатор, леко разбърках и чаках една седмица. Сега нещо ми се струва, че вкусът е станал по-гаден, като има леко усещане все едно съм пил газирано. Да сулфитирам ли, да претаквам ли, да слагам бензоат лу? Кво да правя?

Грешка-трябваше да питаш преди активатора,за какво си го бухнал този активатор,с каква цел?,за да може да продължи "тихата" ли ?!!!?
Сега освен да го претакаш друго не виждам. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 08:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Вчера сулфитирах. Ще го претаквам тези дни и ще откаля втори път. Този бентонит как се слага и има ли смисъл от него? От къде в Софоя се купува? Да слагам ли нещо друго, за да подобри вкуса? Моля някой да помогне. Ако има колега от София, бих му донесъл да го опита и да каже мнение. Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 16:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Не съм се изразил с първия пост правилно. Направих вино за сефте. Вървеше страхотно, на седмия ден го извадих от майката и затворих на воден клапан за тиха ферментация. След около месец го откалих на хубаво време, наливах да хване кислород върху дъбова дъска. Сле ддва дена избистри и стана невероятно, с прерасен вкус, цвят и аромат. В последствие застудя, ферментацията спря и ми се стори, че леко губи плодовия вкус и започва да става леко неприятно, взех че добавих малко активатор, за да може евентуално ферментацията да продължи. След седмица опитах - станало още по - гадно. Веднага сулфитирах /онзи ден/, сега ми казвайте какво да правя. Да го откалявам пак ли, бентонит ли да слагам, бензоат ли, какво да прибавям за да стабилизирам вкуса и да го съхраня да изкара поне до февруари, когато ще съм го изпил.
Количеството беше 120 литра след първото откаляване, сега да е около 90 литра. Пак е на водна тапа, но отгоре в бидона има около педя въздух /от виното до капака/.
Моля за съвети,

Поздрави,


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2015, 02:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
По горе са ти казали,какво да правиш....претакане след месец
Не слагай нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2015, 03:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
И не прекалявай с претакането. От горчив опит го казвам. Не разбирам нещо, как разбра че тихата ферментация е прекъснала? Колко дълго продължи бурната ферментация? От прочетеното и дочутото от тук от там, съм останал с убеждението че по време на тихата ферментация виното трябва да се остави в покой, дегустиране чат пат ако имаш кранче или канелка и само ако усетиш нещо нередно във вкуса, търсиш помощ. Откаляване само след като виното се избистри, което е признак за приключена тиха ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2015, 09:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Откалява се при образувала се видима утайка...при това незабавно.Претакането на етап толкова младо вино не само ,че не е проблем ,ами е и полезно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Аз не разбрах как е спряла ферментацията след повече от месец :explode: ?
Каква ферментация искаш да има? То виното ти е готово за пиене. :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 13:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
E ти пък...готово за пиене...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2015, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Аз понеже съм сиромах човек и си нямам нито къща ,нито вила със мазенце, изба ,таван и т.н. , където да га сложа в буренце. :datz: А живея в панелка в София и като мине бурната ферментация за една седмица го вадя за тиха още 3-4 седмици и го почвам :zauf2: Жената вече ми свикна всяка есен да има бидони в банята :dance: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2015, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
biohazard написа:
Аз понеже съм сиромах човек и си нямам нито къща ,нито вила със мазенце, изба ,таван и т.н. , където да га сложа в буренце. :datz: А живея в панелка в София и като мине бурната ферментация за една седмица го вадя за тиха още 3-4 седмици и го почвам :zauf2: Жената вече ми свикна всяка есен да има бидони в банята :dance: .


И аз живея в панелка,но си имам мазенце!Ти що нямаш?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2015, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2014, 14:37
Мнения: 17
ЗдравейтИ!
Честита коледа на всички маняци. Да сте живи и здрави.
Реших да ползвам темата на колегата,че при мен също настъпват промени във виното.
Започна леко да се газира или поне така ми се струва и реших да дестшам преди да е станало късно. Не съм използвал никаква химия при направата му и беше идеално първите 50-60 литра, не ми се иска останалите 20-30 л да станат зян. Реших да сулфатирам с калиев метабисулфит.
От прочетеното във форума "изчислих" , че трябва да сложа по-малко от грам на литър.
Да кажем 8гр на 10л .
Вярно ли съм смятал?
Ако НЕ ,колко трябва да сложа и колко време след това ще трябва да чакат(бащата и жената)преди да го допият :motz: :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2015, 16:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 111
Местожителство: Варна
8 гр КМБС на 100 литра вино, не на 10


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: irkon, mariand4 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима