Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 21:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 13:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Привет колеги! Дядо ми заложил 100кг сунгурларски мискет и 100кг мавруд. Аз не съм присъствал на смилането и на бурната ферментация но доколкото го познавам не е махал чепки и не е слагал нито дрожди нито серниста, защото по неговите думи той прави "екологично чисто вино без химия" :D Както и да е, спорил съм много пъти с него по този въпрос но със стари "винари" трудно се излиза на глава. Та виното го е преточил на 20тия ден тоест някъде около края на октомври след това аз го откалявах един път в края на ноември и ми се стори мътничко, но го оставих още един месец с мисълта че ще се избистри от студа....на 31ви декември го отворих и си беше все същото...мътилка голяма. И тогава старите винари заплакаха "Дай измисли нещо да го оправим" :lol: На вкус и на мирис няма никакви признаци за оцетна ферментация или на запъртъци, даже си бие на вино :D Сложих му бентонит и го оставих 10тина дена но днес го отварям и все същата работа...мътно. В мазата температурата е около 5-7 градуса, тоест трябваше да се избистри, но не иска....някакви идеи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 14:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Вероятно има газировка...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 14:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Няма, като го преточвах го наливах от високо и въглеродния двуокис излезе, не е газирано на вкус...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 15:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
С едно преточване СО2 не излиза...камо ли напълно-но щом казваш ,че няма газировка,значи няма.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 16:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
И при мен една година и бентонитът не помогна. Избистри се със замразяване и бавно размразяване. Във фризера щото беше март. А ти имаш още 2 месеца.
Ама измисли нещо, не им казвай, че със студ ще го бистриш, щото и той е екологичен метод и ще ти трият сол на главата за бентонита - няма да ги убедиш, че не е "химия" :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Така е! Не един и два пъти съм се опитвал да убеда някого, че бентонита не е химия. Винаги безуспешно. Казват няма начин да не е химия. Щом като избистря, значи прави нещо, някаква химия там. Иначе като видят, че няма друг начин, накрая слагат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 213
Местожителство: Пловдив
Налей бутилка 2л напр.Затвори я плътно и я постави на топло за няколко часа -после докладвай-убеден съм,че ще се появи газировка....

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Правих го този тест да видя да не би все още да протича ферментация, но няма нищо, замервах му захарността и захаромера пада на дъното а и на вкус не се усеща грам сладка жилка...май май ще се прави на ракия


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Изкарай го на студ, за ракия никога не е късно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016, 18:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Може да използваш и друг по-груб метод - директно една пластмасова и непълна догоре бутилка във фризера. Нека постои поне 1 ден и след това я извади, като от време на време наблюдаваш какво и как се променя.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Като я извадиш от фризера, бих препоръчал да не е до печката, сложи я на хладно, в хладилника или в мазето, бавно да се размразява и гледай да не я разклащаш. Виното ти е светло и ще имаш възможност да видиш утайката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:skeptisch: Бааа туй вино :datz: Да не ти е в къщата :wallbash: Не е смешно , не се смейте!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016, 00:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Е студ, студ...стои от нова година в мазата на отворени прозорци...тоест температурата е около 0-4 градуса през деня и -5 през нощта....няма избистряне. Според мен самото вино е болно, кой знае с какви дъски го е затискал при бурната ферментация и какво го е правил :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2016, 19:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Вземи две литра от това вино и добави 2гр винена киселина и остави 2-3 дена на як студ...навън.
Ако са верни подозренията ми,ще се избистри.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2016, 08:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Чакаме резултати :kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: letajanta и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима