Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: хигиена
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2009, 21:19 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
здравейте,както всички знаят много важен фактор за получаване на добро вино е спазването на маниакална хигиена ,затова искам да попитам да споделите с какво почиствате особено актуалните пластмасови съдове


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: хигиена
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2009, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За бидоните става на въпрос нали.
Мия ги с вода и веро, за дезинфекция слагам 10л. вода и калиев перманганат да се окисли в червено, затварям бидона и го търкалям, след това изплаквам добре. Също става и със сода за хляб но водата трябва да е гореща.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: хигиена
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2009, 22:16 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Със йод,и калиев метабисулфит. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: хигиена
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2009, 07:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Бидоните ги мия със сода за бъчви,по някога и със каустик натриева основа.Това с каустика не го препоръчвам на хора който не са на ясно какво може да им се случи като се изпръскат.
Най добре е да се мият веднага след като се извади материала от тях,а не следващия сезон.Ако бидона е нов пак сода за бъчви и калиев перманганат и обилно с вода.Все пак внимавайте какви бидони взимате и какво е имало в тях,най подходящи са от ПВА дисперсия (поливинил вцетат) защото материала в тях е в два полиетиленови чувала и няма контакт със бидона.Вижте и кода за рециклиг на бидона там е указано от какъв материал е направен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: хигиена
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Бе до тук всички дадохме мнения бидоните да се мият с основа, но си мисля че ако са нови и нямаме понятие дали в тях е държано киселина или основа, първо да се измият с киселина /оцет или разтвор на лимонтозу/ а след това с основа /сода или калиевперманганат/.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: хигиена
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 11:14 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2008, 20:27
Мнения: 24
С оцет по-добре недей. Да не стане някоя беля.

_________________
От всички зеленчуци, най-обичам суджуци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: хигиена
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 22:46 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Ще си позволя да цитирам един колега Киро,от един друг подобен сайт,дано да не се разсърди,правя го с образователна цел и шапка му свалям за познанията и квалифицираната информация.В някоя удобна тема ще го цитирам и за начините за направа на бяло и червено вино в домашни условия с пъти по добро качество от някои прехвалени марки по магазините.Дай Боже повече такива хора и в нашият сайт.

Миене на съдове.

1. Пластмасови бидони. а) чисти или нови съдове
Ако са нови и/или чисти е най-лесно: за 100-200 литрови е достатъчен 10-20 литра 5-% разтвор в гореща вода на сода за бъчви(Na2CO3-калцинирана сода, става и с обикновена бикарбонат- NaHCO3, цитирам хим. формули по памет, поправете ме, ако греша, или с натриева основа, но бикарбонатът е по-слаб, а основата си е ебала мамата:-)) ) Обливате няколко минути навсякъде съда, въртите, търкаляте, докато ви писне, изливате и ВЕДНАГА миете с ГОРЕЩА вода, по възможност-два пъти, след това със хладка и студена. След всички манипулации съдът трябва да мирише на чисто бебешко дупе(аромат "А"), ВСЕКИ друг аромат приемете спокойно и повтаряйте процедурата докато не получите аромат "А") Ако съдът е чист , не е от кисело зеле или нафта
, НЯМА причина да не се получи веднага!

1 б)
При мръсни съдове, търкайте с четка и гореща вода с перилен препарат, който икли не мирише на нищо, или, в най-лошия случай- на ЛИМОН-никакви ароматизирани изгъзици! Колебая се дали бих предпочел виното ми да има остатъчен аромат на кисело зеле или на бананов шейк от някой изкилиферчен перилен препарат:-)). После отивате към точка 1.а КАТО РАЗТВОРЪТ НА СОДА Е 10-ПРОЦЕНТОВ!!! до получане НА АРОМАТ "А"


2.Дървени съдове(каци, качета, бурета, линове, бъчви етц)
2а) Нови съдове. Пригответе се за голям разход на вода, той НЯМА как да се избегне, ако искате НАИСТИНА хубаво вино.
Пълните догоре с вода. Сменяте водата през ден-два, поне 3-4 пъти. В книгите пише, докато не започне да тече бистра вода, примирете се,ч е за това ви трябват 20 пълнения-празнения и спрете някъде на 4-5то. Когато прецените-отговорността е ваша. Ориентировъчно: от съда трябва да тече светлокехлибарена, все по-изсветляваща с всяка следваща процедура, течност с приятен аромат на дъб, акация-каквото е съответното буре/съд.

/Скоба- друг "политкоректен" мит: че акацията е по-кофти от дъба: Зависи от дефиницията: Акациевите бурета са поне 2 пъти по-трайни от дъбовите, макар наистина ароматът, който придават на виното да е различен от тоя на дъбовите такива. Забележка: не съм краен анти-конформист, аз също предпочитам дъб, но нямам нищо против акациевите бурета/
След това промивате с горещ 10-процентов р-р на сода за бурета. НЕ СЕ ШАШКАЙТЕ, излиза направо плашещокафявочерна течност с убийствен аромат на дърво и дъб, това е от содата и горещината, разтворът трябва да облее и двете дъна и всички дъги, търкаляйте, докато не ви се прииска да станете въздържател или да си купите " Меланджийско" за два лева двата литра или "Вашенско" на Н-ския винпром!:-))). После изплакнете поне двукратно с гореща вода, след това-хладка и накрая- студена. Отцедете, Напушете със серни ленти-продават се, аз предпочитах да си ги правя сам, но ги има готови вече навсякъде и аз също ги ползвам вече и бурето е готово да приеме изтегленото след първичната ферментация прото-вино.

За съдовете: Ако наистина искате ХУБАВО вино- прежалете се и си купете ново буре , защото , вярвайте ми, няма такъв елексир като виното, доферментирало и лежащо в такъв съд! Който опита ще ме разбере за какво говоря постфактум!

2 б) Стари дървени съдове.
Тук вече е въпрос на преценка дали и доколко си струвате да се мъчите. Аз вече почти 10 г. ползвам едно 500-литрово буре, което взех ново и обработих както 2а)
Само че след изпразването му веднага измивам само с гореща вода и напушвам със серни ленти.
После измиването е елементарно, преди проздобера, работа за 15 мин.
Какво да правите обаче, с "наследени" вмирисани бурета?

10% разтвор, много горещ(ръкавици, очила, ако сте заспали) на сода за бъчви. Яко търкаляне из двора. До премаляване. Отвсякъде. Час-два с почивки. Изливате, гореща вода-два пъти, хладка, студена. Оставяте на слънце за няколко часа и пъхате нос в отвора му. Ако няма миризма или има аромат "А"ползвате за вино, ако не- повтаряте процедурата още веднъж. Ако пак не стане, пълните до половината с вода , сипвате Калиев Перманганат (КMnO4) 20 grama(edno пакетче за 100 литра вода) и допълвате бурето до горе. Оставяте ПОНЕ 48 часа. Изливате, миете с гореща сода пак. Ако ПАК не стане- сваляте обръчите, дъгите , нацепвате последните и-в печката или камината. И купувате ново буре или бидон, защото по-добре мъртва пластмаса, отколкото дъх на мухъл или, пази боже, оцет във виното! Нали не искате да потвърдите максимата на г-н Шопарски, че вино в домашни условия не става?:-)) Има теоретична вероятност да обгорите и изстържете инфектираните дъги и да сглобите пак бурето, но ако тепърва ще ставате бъчвар, значи тая тема не е за вас!:-))

3. Бетонни(железобетонни) съдове.

3 а) Нови: Тук е малко по-бамбашка. Моята единствена такава цистерна е 4 и половина тонна, излята лично от мен, грозна, квадратна , но адски вярна за всички години:-)) Водно стъкло , но не е зле да се поинтересувате в басеин-аджийските магазини и за по-модерни агенти от водното стъкло- както при самото изработване на съда, така и при замазката му. Най-добре е да измиете с пароструйка, после обработите със четка и разтвора, сетне- да изчакате да "попие" и- обработка отвътре със 10-% р-р на сода за бъчви, хубаво измиване с гореща и студена вода. И е готова.

3 б) стара- пак същото, ако се усъмните в остатъчен аромат, измийте и със съвсем мек разтвор на калиев перманганат и после- гореща и студена вода. Аз го правя ежегодно за всеки случай, фал досега съм нямал, но наистина се отнасям маниашки към хигиената на основния си, засега, ферментационен обем!
какво може да се случи тук?
Най-лошото не е фатално, но е досадно: Виното ви да има ВКУС на "луга", на циментов резервоар- крайно неприятно, макар не фатално, а спасението под формата на изваряване за ракия винаги е някакъв изход.
Това важи, вече с доста фира и за вкисналите вина, с много уговорки и чалъми. Няма спасение само при мухъл- "ароматът" остава в ракията и не мога да си представя подобен мазохизъм да пия нещо подобно.


Редактирано от Kиpo на 30.11.07 11:35.


Значи: Ако спазвате всичко , написано в червено и болд горе вината ви НЯМА да имат не само болести, но и дефекти.
Ако все пак надушите, забележите някой от признаците по-долу, значи вината е ваша и само ваша. Всички болести по вината се лекуват само в някаква степен, т.е просто прочетете внимателно как да не ги допускате следващия път.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dimm44, nipresi, zicfrid и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима