Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Потопена шапка
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2009, 12:05 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Коеги здравейте,
форума е супер.Интересуваме следния проблем:
Тази година реших да направя червено вино от Мерло (правя от 5 години) с потопен
капак ,за да е процеса анаеробен.Забелязах обаче че превира по-бавно от колкото
друга година когато не съм слагал капак.Виното го правя в съд от нерж.стомана и съм сложил дървен капак ,който е покрит с мъст около 10 см.Ферментацията тръгна на 2-3 ден и на 10-я ден измервам 8% захар.Без капак на 7-я ден измервам 0%.
Въпроса ми е нормално ли е да източа виното сега и да си преври без чепките или да почакам да преври и тогава да точа.Опасявам се да не стане много таниниово.
Заложил съм мъст 25% която с вода съм коригирал точно 23%.Не съм отделял чепките.
Ще съм благодарен за Ваши мнения.
Изображение




Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2009, 16:27 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ами не виждам какво те претеснява...бавната ферментация е предпоставка за по добро качество,за къде бързаш ;) след петият ден е добре да се пресова и да се полага за тиха ферментация. само защо те е домързяло да го ронкаш...само малко ме претесняват тези 25% с какво ги мериш и при каква температура,но 23% за домашни условия е добре. вадиго ,спазвай температура на маста 20, 23 градуса и всичко ще е ок


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2009, 09:06 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Благодаря за отговора.Гроздето ми го докараха от най-южните райони и затова е с висока захарност.Извадих го от джибрите и температурата е 25 градуса.Помещението е правено с изолация специално за случая.Сега майката му е чакането.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2009, 16:37 
Offline

Регистриран на: 25 Ное 2008, 17:55
Мнения: 6
потвърждавам. и аз взех мерло от най-южните райони и захаромера изкочи до разширението. предполагам 27градуса. аз също работя с потопена шапка, но го аерирам 1-2 пъти в началото. тази година завря усилено на вторият ден, а на третия захарността ми беше точно 25градуса. аз обичам по-силно вино и затова оставям чепките за 2-3дни, а после изваждам около половината само.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
mineff по принцип както пише в книгите, в първите дни на залагане на джибрата е необходим кислород за да се размножат дрождите, при твоя случаи е трябвало поне три дена да претакаш шарата. Когато шапката не е потопена, се бърка сутрин и вечер, така значи поне десетина часа дрождите си взаимодействат с кислорода и се размножават, при разбъркването те навлизат в шарата и така имаш по голямо количество дрожди и те преработват по бързо захарта. Също така температурата на материала при червеното грозде трябва да е 23-25 гр. така че през вечерта тя може да е спаднала и за това да се е забавила ферментацията.
Направо съоражението ти е професионално ЕВАЛА :2thumbs:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 06 Окт 2009, 21:40, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
hvdragon написа:
потвърждавам. и аз взех мерло от най-южните райони и захаромера изкочи до разширението. предполагам 27градуса. аз също работя с потопена шапка, но го аерирам 1-2 пъти в началото. тази година завря усилено на вторият ден, а на третия захарността ми беше точно 25градуса. аз обичам по-силно вино и затова оставям чепките за 2-3дни, а после изваждам около половината само.

Но има опасност да не преври напълно,да сладни.Имай го пред вид. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 09:00 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Здравейте,снощи ходих да го видя - ври нормално , захарност 5%.Мисля че няма да има проблем,ще информирам допълнително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2010, 15:25 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Здравейте,тази година реших да поправя грешките и направих следното:
Съдът го изолирах с 5 см минерална вата с фолио,монтирах цифров термометър на корпуса.Гроздето(Мерло от Любимец) пристигна на захар 23.4 (мерено с ареометър-Полски).Гроздето мина през роначката ,но този път реших да го пробвам със сухи дрожди.Купих дрожди произведени от "Ванков 2004" ООД,спазих рецептата и .....след 6 часа ....малееее.Температурата на мъстта е 26 оC ври много силно.Шапката е потопена и е аерирано след слагане на дрождите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2010, 16:25 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
колко килограма са в съда?
Ако са повече от 100-150кг има голяма вероятност да се покачи доста температурата!
не бива да надминава 33-35гр...аз бих те посъветвал още на 28-30 да охлаждаш по-малко.
Аз съм сложил в един бидон около 210 чисто ...та вече охлаждах...
Не случайно големите винификатори имат охлаждаща система.
Моето е каберне от Ивайловградско...24 захарност...измерено с рефрактометър.
Бялото вече е в бъчвата с воден клапан)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2010, 16:45 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
В съда са 800 кг.Това за температурата съм го чел и съм предвидил,не съм изолирал дъното и мога да конпенсирам с капака.Ако много се качи температурата има възможност да сваля половината вата или цялата - отнема ми 5-10 мин.Късно се сетих да сложа една тръба по корпуса на съда и да пускам вода.Имам сондаж и тече 11 оC без лимит в дебита.Това го замислям за другата година и ще пробвам процеса настойване(мацерация).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2010, 21:37 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Тази година ,както и предишната този процес го извърших със замръзнали 5 броя 11литрови пл.бутилки...които подменях на 12 часа.
Цялата процедура заедно с подгряването ,за посяване на дрождите,отне около 44 часа.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2010, 09:09 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Прави бяхте за температурата.Вчера вечер температурата беше 28-29 oC.Свалих минералната вата и охладих помещението до 15 ,днес всичко е ок - температурата е 25,захар - 15.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2010, 09:16 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
супер-навреме си реагирал.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2010, 14:32 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Днес е ден седми - захарност 1% (относително по захаромера),отличен аромат и вкус.Тази вечер ще извадя само виното и слагам на воден клапан.Всичко изглежда перферктно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2010, 14:41 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Браво,супер...аз тази работа я свърших в неделя.....)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hellreiser, nikivelinov, onomed, vnnaidenov и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима