Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 17:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2009, 23:02 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Здравейте,

предполагам, че няколко встъпителни думи няма да бъдат излишни, тъй като съм нов във форума Ви.
Преди няколко седмици ми беше подарена добре разработена каца за вино около 300л., която беше с благонадеждна автобиография, имайки впредвид че лично съм пил вино в чието правене е участвала. Впредвид споменатите факти намерих за необходимо да се включа в тазгодишното производство на домашно вино. За целта закиснах и почистих кацата по всички правила, които са описани и закупих общо количество 322 кг(приблизително по 100 кг мерло,каберне и памид и 30 поморийска шевка). След смачкването му премахнах почти всички чепки и добавих препоръчителната доза серниста киселина. След бурната ферментация източих виното и залях джибрите с разтвор от захар и вода, който отговаря на източеното вино(25% захарност) . Добавих също така 10 пакетчета лимонена киселина(лимонтузу). При измерване на захарността със захаромера, който бях използвал при предишните процедури и съм сигурен, че отчита сравнително вярно, имам показание от 10 % захарност на мъста. Възможно ли е това да се дължи на внесената киселина или захарта не е нещо наред? Или пък нещо захаромерът се е скапал. Може би трябва да си купя друг и да проверя с него? Сигурен съм за количеството на захарния сироп, който добавих. Благодаря предварително за помощта и съветите! Успехи и наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2009, 10:35 
Online

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Защо не ни кажеш колко захар и колко вода си сложил ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2009, 21:55 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Здравейте!
:2thumbs: 170 литра вода и 42 кг захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Много добре си направил piipak колкото си источил толкова си добавил, и показанията на захаромера ти са вярни /170/42=4 при захар вода 1/4 захарноста е 19-20%/ така че ти като си сложил в 150л. джибра с захарност 0%, 200л. захарен сироп 20% е нормално след разбъркване да ти даде 10% загхарност :sauf:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 21:54 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Благодаря ти, че разсея съмненията ми petiomalchev. Прочитайки поста, който си пуснал във връзка с въпросът ми въздъхвам с облекчение. Въпреки, че много внимателно проучих въпроса, основно тук в сайта и въпреки убедеността ми, че направих всичко както трябва ме гризеше съмнение. Поздравления за аналитичният ти подход към разискваните въпроси. Признавам, че си един от фаворитите ми и прочетох с интерес мненията ти. Успех! Ще докладвам за резултатите.
Наздраве:) :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
piipak написа:
Благодаря ти, че разсея съмненията ми petiomalchev. Прочитайки поста, който си пуснал във връзка с въпросът ми въздъхвам с облекчение. Въпреки, че много внимателно проучих въпроса, основно тук в сайта и въпреки убедеността ми, че направих всичко както трябва ме гризеше съмнение. Поздравления за аналитичният ти подход към разискваните въпроси. Признавам, че си един от фаворитите ми и прочетох с интерес мненията ти. Успех! Ще докладвам за резултатите.
Наздраве:) :prost:

Мога още от сега да ти кажа за резултата ,но тъй като не харесвам винари с второ,трето и т.н. вино ,ще си мълча. :!:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 13:57 
Online

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Относно поста на petiomalchev не стана ясно как джибра с 0% (джибрата е твърдо вещество от люспи семки....) се разтвори в захарния разтвор ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Най вероятно е джибрите да не са изстискани изцедени до край останалото в тях вино да е снижило показанията.
Друг момент е как е взета пробата и дали е било разбъркано добре.
Ако захарта е разтворена напълно няма проблем,но ако не е ще падне на дъното и трудно ще протече ферментацията.
Предлагам опит да се направи захарен сироп със същата концентрация и да се измери,след това да се добави към него 1/10 от неговото количество от виното (то може би не е още вино) и пак да се измери.Ако се получат сходни резултати това е причината.
Добавените 10 пакетчета лимонена киселина ме навеждат на мисълта че това е за ракия а не за вино защото ми се струва че ще е доста кисело за вино :skeptisch: .
Наздраве на всички! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 21:51 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
В действителност материала е планиран за варене на ракия. Но нищо не пречи да го опитаме преди това ;) Ако го бива ще мисля за трето вино. За първи път слагам лимонена киселина, въпреки че правя тази процедура вече 7-8 години. За първи път добавих и винени дрожди от Vitilevure BC(само си позволих волността да намаля препоръчваната от производителят доза, сложих три пъти по-малка, тъй като миризмата на дрождите подозрително ми напомни на хлебна мая). Бях повлиян от някои мнения прочетени във форума и реших да опитам. Много ми се иска да вярвам, че не съм сгрешил, но каквото и да се получи като резултат ще ми донесе ценен опит, тъй като нямам намерение да спирам.
В момента вземаме проба и трябва да споделя, че има много благоприятни предпоставки виното да се получи.
Тъй като нямам буре, а кризата отвори дупки в бюджета и едва ли ще се сдобия, възнамерявам да използвам идеята на petiomalchev за псевдо-буре. Летвичките от сърцевината от бук са почти готови и скоро ще ги добавя в дамаджаните където кандидат-виното си почива, заустено във вода.
Благодаря Ви за мненията и успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mineff, shubarkov, upili, vtv и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима