Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 02:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Тази година за първи път вземам грозди ракацители, взех го на 2.10.2009г. източих веднага шарата в бидон на другата сутрин доточих и сложих серниста киселина. материала в бурето завря чак днес сутринта 6.10.2009г. Източил съм 90 кг шара, в джибрат добавих 15 кг. захар и 60 л. вода, на втория ден след източването, ври много добре. Въпросът ми е към тези който са правили вино и ракия от такова грозде, аромата на шаряата и джибтата когато не ферментираха беше на пчелен мед /не мирише като другото грозде/ когато завря бурно джибрата взе да удря на минерална вода, че питам това нормално ли е за сорта :?

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
petiomalchev написа:
Тази година за първи път вземам грозди ракацители, взех го на 2.10.2009г. източих веднага шарата в бидон на другата сутрин доточих и сложих серниста киселина. материала в бурето завря чак днес сутринта 6.10.2009г. Източил съм 90 кг шара, в джибрат добавих 15 кг. захар и 60 л. вода, на втория ден след източването, ври много добре. Въпросът ми е към тези който са правили вино и ракия от такова грозде, аромата на шаряата и джибтата когато не ферментираха беше на пчелен мед /не мирише като другото грозде/ когато завря бурно джибрата взе да удря на минерална вода, че питам това нормално ли е за сорта :?

Не съм правил вино от чисто ркацители,1/1 със мускат го правя и е много добро.
Трябвало е след като си сулфитирал,да не го чакаш,а да му сложиш дрожди(след 15-18часа).
Аромата тепърва предстои да се изменя както при всички вина. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 23:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Значи преди да го прелея в бурето сложих дрожди, те трябва да се сладат наи малко 2 часа след сулфатицирането аз ги сложих 10-12 часа след това.
Бащами прави вино от карловски мискет /прилича на памида/ и от хамбургски мискет, неговите джибри си миришат на грозде а моите удрят малко на минерална вода.
Не ми е проблема че тръгна късно да ферментира моето вино , защото на баща ми хем стоя 4-5 дни в джибрата и тръгна да ферментира здраво в бурето на 5-6 ден, а ме интересува за характерноста на аромата на ракацителито, защото още като го точих миризмата му беше различна, когато гроздето е цяло не се различава от другите винени сортове.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 13:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Аромата на ркацители(много слаб),не можеш да го сравняваш с мискетови и мускатови аромати,то е все едно да сравняваш вода и одеколон(е не баш толкова).
Поздрави :sauf:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 14:00 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Може би откъм аромат ркацители не е най-добрия сорт за вино, но пък от него правят най-добрите коняци :prost:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
SiteAdmin написа:
Може би откъм аромат ркацители не е най-добрия сорт за вино, но пък от него правят най-добрите коняци :prost:

Коняци или вермути? :) :?:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 23:19 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Виж: :)

viewtopic.php?p=176#p176

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 12:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Пил съм ракия от ркацители.Най-хубавата ракия ,която съм пил. Беше от вино което не успяло да преври. Имаше вид на 10 годишна,а беше на няколко дни.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 23:09 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
petiomalchev написа:
когато завря бурно джибрата взе да удря на минерална вода, че питам това нормално ли е за сорта :?

Имаш предвид миризма на минерална вода с високо сярно съдържание ли ?(миризма на п....я :) )Доколкото съм се срещал с такъв проблем в дебелите книги пише да не се слага серниста киселина никога при вече започнала ферментация защото се отделя газ серводород,а той знаеш вече как мирише.За това е най добре да се сулфитира веднага вече смачканата гроздова каша или източена мъст, а след това да се правят други мероприятия,като измерване на захарност,корекция и т.н,а не да го правиш всичко това на другия ден защото гроздето ,ако се превозва в найлонови чували например и времето е топло,отцедилата се шира от тежеста започва да ферментира доста преди смачкването на гроздето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Джибрата миналата седмица я сварих на ракия стана прилична. Тази миризма изчезна след приключване на бурната ферментация. В джибрата не съм слагал серниста киселина. А виното още бълбука.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима